Степен на сериозност:  
  (20/100)

Премахни Tech Support Scam вирус (Упътване за премахване на вирус) - Jan 2021 актуализация

Какво трябва да знаете за вируса Tech Support Scam?

Tech Support Scam virus

С развитието на технологиите с всеки изминал ден все повече сме свързани с виртуалния свят. Престъпниците са се научили как да се възползват от това и са създали различни начини да използват нищо неподозиращите жиртви. Хиляди, ако не милиони хора вече са били излъгани чрез измамнически обаждания, но Tech Support Scam поставя бизнеса с измами на съвсем друго ниво.

Този тип измами включва както компютърни, така и телефонни технологии, за да изтръгне парите на хората. Престъпниците, замесени в подобни измами, обикновено използват знания за човешката психология и използват социален енджиниринг, за да привличат хората към измамните им операции. Слабото място, към което се насочват, е сигурността и здравето на потребителските компютри. Измамниците измислят фалшиви компании или работят под името на известни такива, като например Microsoft.

Опитват да измамят потребителите да си купят ненужни продукти или услуги, които може би дори не съществуват. Ако пък съществуват, най-вероятно не са функционални или дори са опасни за компютъра. Затова ако някога видите известие на компютъра си, което казва, че системата Ви е инфектирана с малуер или се е появила друга системна малфункция, внимателно проверете и инспектирайте съобщението преди да предприемете съответните мерки.

Tech Support Scam virusВирусът Tech Support Scam

Как работи Tech Support Scam?

Вече дискутирахме, че Tech Support Scam е свързан както с телефонни, така и с компютърни технологии, но всичко започва с кибер инфекция. Tech Support измамниците използват технология, подобна на адуер. Тя позволява на вируса да се внедри в системата заедно с друг софтуер и да започне да генерира изскачащи реклами и други нотификации на случайни сайтове, които да посетите онлайн. Така че няма абсолютно никакъв начин да разберете кои сайтове трябва да избягвате. Разбира се е препоръчително да стоите настрана от неясни и недостоверни сайтове, но помнете, че няма гаранция, че подобни съмнителни реклами няма да изскочат и в любимите Ви сайтове или социални мрежи.

Трудно е да се каже какво точно искат тези реклами, защото има няколко различни Tech Support Scam вируса в Интернет и всеки един от тях може да използва свой собствен номер, за да Ви надхитри. Измамниците влизат в ролята на представители на Windows Helpdesk, Windows Service Center, Microsoft Support или подобни достоверни представители на Microsoft. Със сигурност се знае, че тези нотификации могат да са свързани с предупреждения за сигурността на компютъра, свързани с малуерни инфекции или оферти за различни абонаменти за техническа поддръжка с цел решаването на Вашите проблеми.

Тези известия винаги посочват телефонен номер, на който потребителите трябва да се обадят, за да получат или да закупят тези услуги. За съжаление ако се опитате да се обадите на този номер незабавно ще бъдете свързани с измамник, вместо с професионален техник или представител на Microsoft. В подобен случай трябва да затворите веднага и да сканирате компютъра си за малуера, виновен за тези съобщения.

Как да познаете, че сте обект на измамническа атака?

Главната цел на измамниците на Tech Support е да крадат парите на хората. Затова един голям знак, че си имате работа с кибер престъпници, е постоянното настояване за комуникация. Измамниците могат да Ви окуражат да им дадете отдалечен достъп до компютъра си и да решат проблемите Ви, посочени във фалшивата нотификация.

Веднъж след като бъдат свързани, те ще имитират системно сканиране и ще Ви съобщят за голям проблем, въпреки че може изобщо да няма такъв. В същото време измамниците могат да инсталират допълнителен малуер, за да подкрепят твърденията си. След като получи информация за проблеми със системата, жертвата ще бъде принудена да купи „единственото“ решение, което мое да „поправи“ посочения проблем.

Как можете да бъдете инфектирани с този малуер и как да го избегнете?

Вирусите Tech Support scam могат да инфектират компютрите по подобни начини като други потенциално нежелни програми. Те могат да се инсталират заедно с друг фриуер или шеруер и незабелязано да извършват дейност на инфектирания компютър. За да предотвратите това трябва да внимавате, когато инсталирате нов софтуер и винаги да използвате подробните настройки за инсталация. По време на инсталацията отметнете ненужните софтуерни компоненти, ако има такива.

Освен това мислете за сигурността си и когато сте онлайн. Въздържайте се от посещаване на недостоверни сайтове, не кликвайте на съмнителни линкове или реклами. Това ще Ви помогне да стоите настрана от инфекции от подобен малуер. Въпреки това не изключвайте възможността да бъдете инфектирани и снабдете системата си с инструменти, способни да намират и премахват инфекции.

Какво да правите, ако сте инфектирани?

На първо място ако наскоро сте били инфектирани с вируса Tech Support и сте започнали да забелязвате известия за опасност, НЕ се свързвайте с посочените номера. Не правете транзакции и не позволявайте на кибер престъпниците да получат отдалечен достъп към компютъра Ви. АКо е прекалено късно за това и вече сте дали детайли за отдалечен достъп към компютъра Ви на кибер престъпниците, може би още има време да предотвратите по-нататъчни щети.

Ако престъпниците все още са свързани към компютъра Ви, прекъснете връзката незабавно. Затворете приложението за отдалечен достъп и рестартирайте компютъра. След рестартирането сканирайте за малуер, защото престъпнците може вече да са инсталирали някакви keylogger-и, троянци или червеи на компютъра Ви, за да Ви шпионират и да крадат данните Ви.

Третата стъпка е да промените системните си пароли, всички социални, имейл детайли за вписване, както и пароли за онлайн банкиране. Ако сте стигнали дори по-далече и сте предоставили на престъпниците информация за кредитна карт, информирайте компанията за кредитна карта или свързаната банка и те ще Ви информират за следващи стъпки, които трябва да предприемете, за да предпазите акаунта си.

Също така ако измамниците вече са наясно с Вашата чувствителна информация, като например осигурителни номера, адреси, дата на раждане и т.н., трябва да се свържете с агенция за закрила на потребитела и да ги информирате за потенциялна кражба на идентичността.

Също така трябва да се уверите, че вирусът е изцяло премахнат от компютъра Ви и че няма да бъдете цел на подобни заплахи в бъдеще. Въпреки че инфекцията може да бъде елиминирана от инфектирания компютър сравнително лесно, трябва да си инсталирате професионална антивирусна за тази цел. Никога не знаете какви допълнителни малуери може да са се промъкнали на устройството Ви чрез измамниците от Tech Support.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Вирусът Tech Support Scam
Екранна снимка на Вирусът Tech Support ScamЕкранна снимка на Вирусът Tech Support ScamЕкранна снимка на Вирусът Tech Support Scam
Екранна снимка на Вирусът Tech Support Scam

Упътване за ръчно премахване на Tech Support Scam вируси:

Премахване на Tech Support Scam от Windows системи

Имайте предвид, че вирусът Tech Support няма да бъде именуван така в контролния панел. Може да е скрит под различни заглавия, така че може да се наложи да направите малко проучване, преди да го премахнете. Внимателно инспектирайте всички съмнителни програми и проверете тяхната достоверност онлайн.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Tech Support Scam и свързани програми
  Тук потърсете Tech Support Scam или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'

Премахване на Tech Support Scam от Mac OS X система

Въпреки че вирусът Tech Support обикновено е насочен към потребители на Windows, Вашият Mac OS X може да е в опасност също. Оглеждайте се за софтуер със съмнително заглавие с секцията „Приложения“.

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Tech Support Scam или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Tech Support Scam от Internet Explorer (IE)

Вирусът Tech Support обикновено работи като адуер. Може да инсталира допълнителни екстеншъни в браузъра Ви. Трябва да внимавате за съмнителни приставки и да ги елиминирате.

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Tech Support Scam и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Tech Support Scam. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахване на Tech Support Scam от Mozilla Firefox (FF)

Вирусът Tech Support може да инжектира зловредните си реклами в браузъра Ви с помощта на екстензии. Не очаквайте те да са именувани „Вирусът Tech Support“ и огледайте новоинсталираните приставки.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Tech Support Scam и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 4. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Tech Support Scam. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Tech Support Scam от Google Chrome

Вирусът Tech Support често инсталира екстензии на компютърния браузър, за да може с негова помощ да генерира измамни нотификации. Трябва да намерите тези екстензии и да ги премахнете от браузъра. Запомнече, че те няма да са именувани „Вирусът Tech Support“, „Tech Support“ или нещо подобно. Затова трябва да сте наблюдателни, да намерите и да премахнете екстензиите, които никога не сте виждали или да не сте инсталирали сами.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Tech Support Scam и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 4. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 5. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 6. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 7. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Tech Support Scam. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Tech Support Scam от Safari

Въпреки че Tech Support scam обикновено афектира Windows и неговите браузър, вашият браузър Safari също може да е жертва. Не сваляйте гарда и проверете екстензиите на Safari. Ако видите някакви съмнителни екстензии, деинсталирайте ги незабавно.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Tech Support Scam или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 4. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Tech Support Scam. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-tech-support-scam-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Tech Support Scam virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *