Премахни Terdot вирус (Инструкции за премахване на вирус) - Урок

Упътване за премахване на Terdot вируси

Какво е Вирусът Terdot?

Троянският кон Terdot краде данните ви за самоличност от социалните мрежи

Изображение на вируса Terdot

Terdot е банков троянски кон, който се появява в средата на 2016. Вирусът е разновидност на троянския кон Zeus, чийто програмен код бе публикуван онлайн през 2011. И все пак, през ноември 2017 изследователите съобщават за актуализирана версия на троянския кон, която се разпространява с фишинг имейли. От тогава насам тази зловредна програма краде данните за самоличност от социалните медии и имейлите, вместо банкови данни.

Вирусът Terdot е създаден като потребителски посреднически (MITM) прокси сървър, който може да открадне данните ви за Facebook, Twitter, YouTube и Google Plus. Зловредният софтуер може да поства линкове към сайт за изтегляне на троянския кон от името на компрометираните профили. Освен това, малуерът може да атакува няколко имейл услуги като началните страници на Yahoo, Gmail и Microsoft live.com.

И все пак, интересен факт е, че Троянският кон Terdot не атакува най-голямата руска социална платформа – VKontakte. Затова възникват предположения, че създателите може да са от страни от Източна Европа.

Тази сложна кибер заплаха включва автоматична актуализация, която дава на нападателите възможност да изпълняват нови команди или да изтеглят зловредни файлове. По този начин тя може да се обновява във всеки един момент. Поради тази причина, препоръчително е да премахнете Terdot веднага след като разберете за атаката. Специалистите по сигурност предупреждават, че изтриването на инфекцията може да се окаже трудно, но надежден софтуер за сигурност като FortectIntego може да ви помогне да се отървете от нея.

Вирусът Terdot разчита на трафика от сърфиране

За да успее да открадне информация от социалните мрежи, троянският кон трябва да промени настройките на браузъра и да внедри специфичен код. Зловредният софтуер Terdot пренасочва целия трафик и връзки към своя прокси сървър. Това означава, че наблюдава потребителската онлайн активност, като играе ролята на посредник.

Тази дейност може да помогне за модифицирането на информацията, предоставена в уеб страниците, до която потребителите имат достъп и да проследява чувствителната информация. Цялата събрана информация се качва на Командния и контролен сървър. Освен това, има информация, че зловредният софтуер засяга предимно Mozilla Firefox и Internet Explorer.

Най-голямата заплаха на зловредния софтуер е, че може да генерира собствени сертификати за всеки посетен уеб сайт. Това означава, че лесно може да премине TLS ограниченията и да създаде собствен Сертифициращ орган (Certificate Authority). Затова няма значение дали банковия ви протокол е HTTPS, Terdot може да види данните ви за логване и паролите ви.

Троянският кон може да направи различни промени в системата и да инсталира зловредни компоненти. Затова най-добре е да избягвате тази кибер заплаха. И все пак, в случай, че сте жертва на атаката, трябва да премахнете Terdot, да информирате банката си за ситуацията, за да блокира съмнителните дейности в профила ви и да смените паролите си за социалните си мрежи и имейлите.

Изображение на зловредния софтуер TerdotВирусът Terdot започва като банков троянски кон, но в момента той краде данни за самоличност от социалните мрежи.

Фишинг имейли с фалшив PDF файл разпространяват зловреден софтуер – крадец на данни

Зловредният софтуер се разпространява чрез зловредни имейли. Изследователите са засекли, че експлоатационния инструмент Sundown Exploit Kit се използва за разпространението на имейли с PDF файл или икона. Този компонент съдържа JavaScript код, който активира процеса на изтегляне на троянския кон.

Ако потребителят кликне на фалшивия PDF файл, той всъщност стартира процес на изтегляне на зловредния товар. Поради сложността на вируса, процесът по изпълнението и инсталирането на зловредни компоненти е защитен.

Имейл кампаниите имат за цел клиентите на финансови организации и банки в Канада, САЩ, Австралия, Обединеното Кралство и Германия. Сред целевите институции са PCFinancial, BMO, Desjardins, Royal Bank, Banque Nationale, Scotiabank, the Toronto Dominion Bank, CIBC и Tangerine Bank.

Клиентите на банките под прицел са посъветвани да бъдат нащрек и да не бързат с отварянето на имейли, които евентуално са изпратени от институцията. Винагии проверявайте два пъти информацията за подателя, търсете грешки или липсващи лични данни, които да идентифицират фишинг имейла.

Инструкции за премахване на Terdot

Може да се окаже доста трудно да се отървете от троянския кон – крадец на данни. Както вече знаете той може да инжектира зловредни кодове в системни процеси, което прави премахването на Terdot сложно. Поради тази причина не ви съветваме да използвате варианта с ръчно премахване.

Почти невъзможно е да изтриете всички компоненти свързани с Троянския кон ръчно. Затова е добре да се снабдите с надеждна програма за премахване на зловреден софтуер (например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes) и да направите пълно системно сканиране няколко пъти. Ако не може да премахнете Terdot с помощта на софтуера за сигурност, защото малуерът не позволява инсталирането му или стартирането му, вижте даденото по-долу ръководство.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Terdot вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Ако банковият Троянски кон Terdot не позволява да стартирате софуера си за сигурност, следвайте тези стъпки:

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Terdot, използвайки System Restore

Опитайте се да премахнете зловредния софтуер като използвате функцията Системно възстановяване (System Restore):

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Terdot. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Terdot е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Terdot и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици