Премахни „Is that you“ Facebook вирус (Упътване за премахване) - актуализирано юни 2020

Упътване за премахване на „Is that you“ Facebook вируси

Какво е Facebook вирусът "Is that you"?

Facebook вирусът “Its you” е зловредна кампания в социалните медии, използвана за кражба на лични данни

Групата видео вируси "Is that you"

Facebook вирусът „Its you“ е текстово съобщение, което се появява в приложенията на социалните медии и твърди, че разполага с информация или съдържание касаещо жертвата. Обикновено потребителите са подлъгвани да кликнат върху линка, тъй като видео файловете, снимките или каквото и да е друго съдържание изглеждат легитимно, а изпращачът изглежда да е приятел, който познават. Тази кампания има за цел да ви накара да харесате групата „VIDEO HD group“ и да кликнете върху линк, който изглежда като линк от Youtube.

Наскоро, през декември 2019, Facebook вирусът се завърна с версията „It looks like you“. Нямат особена разлика, но е добре да избягвате споменатия линк, тъй като може да бъдете заразени със зловреден софтуер или да бъдете подведени да влезете в истинския си Facebook профил и по този начин да разкриете информацията си за вход, като имена, парола или друга ценна за хакерите информация.

Схемата на Facebook вируса It’s you наподобява на стария “hahaha” Facebook вирус както и на другите разновидности на Facebook вируса. Потребителите получават кратко съобщение чрез Facebook Messenger, което съдържа името им, линк към „видео“ и въпроса „Its you/Това ти ли си?“ Изглежда, че линкът на „видеото“ пренасочва към Youtube, но обикновено води до зловредна страница за вход, която иска да ви подведе да дадете данните си от Facebook профила на лошите.

Наименование Facebook вирус „Is that you“
Тип Зловреден софтуер
Симптоми Показва съобщение, което твърди, че има ваше видео във Facebook Messenger
Версия на
Опасност Цели да подведе потребителите да разкрият лични данни, пренасочва към опасни страници, инсталира зловредни разширения, известни и като зловреден софтуер.
Разпространение Facebook messenger
Премахване Игнорирайте съобщението „Is that you“ от Facebook и почистете устройството си с антишпионски софтуер, ако случайно сте кликнали на линка, който с доста голяма вероятност е зловреден. Пораженията от вируса могат да бъдат оправени с FortectIntego

Вирусът с видеото It’s you е поредната разновидност на Facebook вируса , който се разпространява от хакерите с цел кражба на лични данни и разнасяне на зловреден софтуер. Вирусът първоначално е засечен през 2017. По това време, екипът на Facebook бързо открива и премахва тази уязвимост и спира разпространението му. Очевидно, обаче, не са го унищожили напълно, тъй като през юни 2019 се заражда нова вълна.

Основната причина, поради която този скам в социалните медии се категоризира като изключително опасен е фактът, че може да доведе до изтичане на лична информация. След като потребителят кликне върху линка с „видеото“ it’s you, Facebook Messenger вирусът го пренасочва към фалшива Youtube уеб страница и след това се появява страница за логване, подобна на тази на Messenger. Скамът, който пита дали вие сте в това видео няма да ви позволи да видите видеото, ако не въведете данните си за вход. Това е уловката на Is this you YouTube вируса.

Facebook вирусът „It’s you“ има за цел да накара потребителите да посетят зловредната страница, да разкрият информация касаеща техните имейли или профили в социалните мрежи или дори да инсталира нещо. Кибер престъпниците използват различни техники и тактики за скам, които са предназначени да отмъкнат ценна информация за потребителите. Няма съмнение, че трябва да избягвате подобни пренасочвания колкото се може повече. Facebook вирусът "Is that you"Facebook вирусът "Is that you" може да подведе потребителите да разкрият данните си за влизане във Facebook.

Докато се опитва да подведе жертвите към съответните действия, Facebook video вирусът използва фалшиви твърдения свързани със съдържанието за вас или ваши роднини, като цяло хора, които са ви близки. За съжаление, създателите на вируса могат да се представят и за ваши близки приятели и контакти от месинджъра ви, така че да нямате колебания да кликнете върху линка с видеото.

Кликването върху съдържанието показано от Facebook вируса „Is that you“ може да ви отведе на различни места, които се считат за опасни:

  • рекламни страници;
  • сайтове поддържани от реклами;
  • спонсорирано съдържание;
  • сайтове със зловредно съдържание;
  • промоционални изскачащи прозорци.

Facebook вирусът „Is this your video“ не приключва своята дейност с първоначалното съобщение за компрометиращо видео. След като бъде отворен линкът или видеото, се появява формуляр с информация за логване, за да ви „помогне“ да влезете във Facebook профила си или имейла си.За съжаление тук е моментът, в който въведената от вас информация се записва и съхранява.

Facebook вирусът "Is that you" за месинджър

Събраните данни за вход и пароли могат да се използват по различни начини, включително персонализирани скамове и фишинг кампании. Информация като пароли често се използва за директно изнудване и имейл скамове, тъй като хората често използват една и съща парола за няколко профила. Освен това, ако Facebook профила ви е бизнес и е свързан с профил в PayPal, хакерите могат да откраднат и парите ви.

За съжаление има и други примери, в които хакери и престъпници могат да се сдобият с подобна информация или да използват открадната или записана информация. Facebook вирусът „Is that you“ е само версия на зловредния софтуер, който има за цел да открадне информацията.

Имайте предвид, че Facebook вирусът има много версии, които имат за цел да получат лична информация, да откраднат различни данни или друга ценна информация от жертвите. Освен това, може да бъдете пренасочени към уеб страници пълни със зловреден софтуер, които предлагат бързи връзки към зловредни разширения и друго подобно съдържание. Както вече ви предупредихме, Facebook вирусът it’s you показва значителна активност в мрежата, така че бъдете готови и предупредете хората около вас.

Съобщението на Facebook вируса "Is that you"

Други опасности свързани с Facebook вируса “Is that you”

Зловредните линкове в социалните мрежи може да се използват за разпространение на зловреден софтуер или сериозни кибер инфекции, така че преди да кликнете върху съмнително съобщение, което не изглежда съвсем нормално написано, попитайте приятеля си или познат дали той го е изпратил в действителност. Най-вероятно неговият/нейният профил е бил заразен от Facebook вирус, който автоматично генерира зловредни съобщения.

Ако смятате, че вашият Facebook профил е бил заразен с facebook вируса It’s you, веднага докладвайте това на екипа на Facebook и сменете паролата на профила си.

След това изтеглите професионална програма против зловреден софтуер или актуализирайте вашата, ако имате такава и направете пълно системно сканиране. Това е най-бързият и най-надежден начин да премахнете Facebook вируса “Is that you”. Ако вирусът е нанесъл щети на системата, препоръчваме да използвате FortectIntego.

Начинът на разпространение на съобщения от вируса остава все същия

Въпреки че има и изключения, най-често потребителите на социалните платформи са атакувани от съобщения от някой от своите контакти. Инфекцията се разпространява като използва верижна схема, т.е потребителите се заразяват един друг като кликват върху зловредния линк.

Вирусът is this you генерира съобщенията, които имат следната схема – име на потенциалната жертва, след това думата „видео“ свързана със зловреден домейн и случаен емотикон. Специалистите по кибер сигурност са открили, че вирусът е преведен на различни езици, така че ако жертвата се намира в Италия, той или тя получават съобщението на италиански.

За да защитите профилите си в социалните мрежи от атаки, трябва задължително да стоите далеч подвеждащи реклами и новини, предоставени от платформата. Не се подвеждайте по оферти за спечелване на билети от Ryanair или iPhone за едно евро. Новини за полуголи жени със заглавие като “The girl ruined her life in two minutes/Това момиче съсипа живота си за две минути” също са скам, който може да ви пренасочи към фишинг уеб сайтове.

Специалистите по сигурност от NoVirus.co съветват потребителите да използват двустепенна автентификация. Тази функция е полезна предпазна мярка, която помага да избегнете хакване на профила. Когато тази функция е включена, всеки път, когато някой се опита да влезе в профила ви, ще получавате искане за потвърждаване, което ще ви кара да въвеждате уникален код за сигурност.

Научете как напълно да премахнете Facebook вируса “Is that you”

Facebook вирусът “Is that you” е опасен зловреден софтуер, който заключва Facebook профила ви или ви кара да инсталирате друга кибер инфекция. Затова, веднага щом някой приятел ви каже, че изпращате съобщения чрез Messenger, в които питате дали вие сте в това видео, незабавно сканирайте системата с професионален софтуер за сигурност като SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes. FortectIntego ще ви помогне да премахнете повредени файлове.

Освен това, не забравяйте да смените паролата си за Facebook колкото се може по-скоро, за да се предпазите от кражба на самоличност или изтичане на информация. Съветваме ви, също така, да съобщите на приятелите си, че профилът ви е хакнат и че не трябва да отварят съмнителни съобщения, изпратени от вашия профил.

Премахването на вируса “Is that you” изисква също така и преразглеждане на настройките на приложенията ви във Facebook. За да деактивирате зловредни добавки, трябва да изпълните следните стъпки:

  1. Влезте във Facebook профила си и кликнете върху малкия триъгълник в дясно;
  2. Натиснете Settings/Настройки за да отворите General Account Settings/Общи настройки на профила;
  3. Погледнете в ляво и изберете Apps/Приложения;
  4. Кликнете бутона Edit/Редактирай на опцията Apps, Websites and Plugins/Приложения, уеб страници и плъгини;
  5. Изберете Disable/Деактивиране за да защитите профила си от непозволен достъп на приложения на трети лица.
Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Alice Woods
Alice Woods

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици