Премахни Facebook Message вирус (Инструкции за премахване) - авг. 2017 актуализация

Упътване за премахване на Facebook Message вируси

Какво е Вирусът Facebook Messenger?

Вирусът Facebook Messenger автоматично изпраща съобщения към приятелите на жертвата

Примери за Facebook Message вируса

Вирусът Facebook Messenger е зловреден софтуер, който компрометира Facebook профила на жертвата и разпраща съобщения съдържащи зловреден линк към всички нейни приятели. Спам съобщенията носят съкратен линк, който изглежда като видео. След като кликнетео зловредният URL адрес ви пренасочва към фишинг уеб сайт, който ви предлага да инсталирате опасни браузър разширения или фалшиво обновление за Flash Player. След като се инсталира, той компрометира профила на потребителя и започва да разпространява линка по-нататък.

Зловредният вирус действа като Троянски кон и принадлежи към обширното семейство на Facebook вируса. Вирусът е активен от 2013 и е обновяван няколко пъти. Последната версия се появява през август 2017 – престъпниците разпространяват зловреден линк с кратка фраза „[name of the recipient/име на получателя] Video/видео :o“, за да накарат жертвите да кликнат върху него.

Целта на вируса е да хакне Facebook профила на жертвата. За да направи това, той атакува хората чрез чат прозореца: появява се като изскачащо съобщение от лице от списъка ви с приятели и показва линк към дадена уеб страница.

Ако кликнете върху този линк, най-вероятно ще бъдете пренасочени към фалшиво копие на Youtube или друг сайт, който ще ви предложи да инсталирате добавка за браузър или софтуер, за да видите съдържанието на линка. Ако жертвата се съгласи, компютърът се заразява със зловреден софтуер, който допълнително блокира софтуера за сигурност, за да се предпази от премахване.

Освен това, той започва да разпраща същото фалшиво съобщение към контактите на жертвата чрез същите чат прозорци на Facebook. Игнорирайте всички съмнителни съобщения, които попадат във входящата ви кутия. И нещо повече, свържете се с подателя и попитайте за снимката или видеото.

През 2016, Френските компютърни потребители бяха атакувани от Троянски кон за Facebook Messenger на име “Eko”, който може да шпионира потребителите и да събира лична информация. Същата година англоговорящите компютърни потребители страдат от вълна спам в месинджъра, разпространяващ видео вирус. Има два вида съобщения: „You are in this video/Вие ли сте в това видео? [линк към видеото]” и “This is your video/Това ваше видео ли е? [линк към видеото].“

Миналата година версия на Locky рансъмуера също се разпространяваше с помощта на Messenger. Престъпниците изпращат съобщение със снимка в SVG формат. След като потребителят кликне върху нея, той бива пренасочен към уеб страница, която иска да инсталирате фалшиво разширение за Chrome. Инсталацията на това приложение води до проникването на криптиращ вирус.

Друго нещо, което обикновено прави Facebook Message вируса, е непрекъснатото си разпространение чрез Facebook профила на жертвата. Може би се питате защо измамниците създават подобни вируси. Установено е, че вирусът помага при кражба на личната информация, като данни за вход, банкови данни, пароли и поема контрола над машината.

Facebook Messenger вирусът от 2017 продължава дейността на по-старите версии. Жертвите получават фалшив линк към YouTube от някой от списъка им с контакти. След като потребителят кликне върху този линк, вирусът го пренасочва към фалшива уеб страница, която изглежда точно като Facebook. Тук от потребителите се иска да въведат данните си за вход. В резултат на това, профила на жертвата бива превзет от хакерите и зловредното съобщение започва да се разпраща към всички контакти на жертвата.

И все пак, ако кликнете върху зловреден линк, трябва незабавно да премахнете вируса Facebook Message и да смените паролата на профила си. Ако не може да зададете нова парола, трябва да докладвате на Facebook за хакнат профил чрез Центъра за поддръжка (Support Centre). Освен това, добре е да смените паролите и на други профили, особено ако използвате една и съща парола за всички.

За премахването на вируса Facebook Message ви съветваме да използвате FortectIntego. Тази програма против зловреден софтуер ще открие всички зловредни елементи в системата и ще ги премахне напълно.

Актуализация от 25 август 2017. Забелязана е нова вълна на зловредния вирус. Този път измамниците разпространяват съкратен bit.ly линк с кратко съобщение „[име на получателя] Видео“. След като се кликне върху линка, той пренасочва жертвата до страница на Google Doc, която съдържа снимка, взета автоматично от Facebook страницата на жертвата.

Снимката изглежда като филм, затова жертвата най-вероятно ще натисне бутона „play“, за да го пусне. За съжаление вирусът точно тогава вирусът пренасочва жертвата към уеб страница, която определя вида на браузъра на жертвата, геолокацията и други детайли.

В зависимост от операционната система на жертвата, може да се случи и второ пренасочване. От Kaspersky съобщават, че потребителите на Firefox са пренасочвани към сайт предлагащ фалшиво обновление на Flash Player, докато потребителите на Chrome получават покана за инсталиране на зловредно разширение. Потребителите, използващи Safari на Mac ще получат предложение да инсталират „the latest version of Media Player/най-новата версия на Media Player.“

След инсталирането на зловредния софтуер, потребителския профил бива компрометиран и започва да разпраща линка с вируса автоматично към всички приятели. И все пак, все още не е ясно как точно се разпространява вируса. Нападателите може да използват кликджакинг атаки или шпиониращ софтуер, за да откраднат данните за логване на жертвата.

Примери за Facebook Messenger вирусаFacebook Message вирусът подвежда потребителите да отварят заразени линкове или снимки, за да превземат профилите им и да откраднат личната им информация.

Жертвите на вируса ускоряват неговото разпространение

Вирусът може лесно да зарази компютъра ви с помощта на заразено съобщение, което се появява в индивидуален чат. Обикновено предлага да видите „шокираща снимка“ или „вълнуващо видео“. Много потребители на тази социална мрежа са били подведени от тази схема, защото съобщението изглежда, че е изпратено от някой от контактите на жертвата.

След като потребителят кликне на заразения линк, вирусът попада в системата. Освен това, същото съобщение обикновено се разпространява напред от контактите на жертвата и подвежда и други потребители. Става една верижна реакция, която е почти невъзможно да бъде спряна.

Бихме искали да ви напомним, че единственият начин да защитите компютъра си, Facebook профила си и личните си данни е да не кликвате на съмнителни линкове изпратени от приятелите си, колеги или членове на семейството. Ако подозирате, че съдържанието на съобщението е съмнително, добре е да попитате приятеля си дали този линк е безопасен за отваряне.

Имайте предвид, че кибер престъпниците отговарят на жертвите. И все пак, ако познавате човека, няма да е трудно да разберете дали комуникирате с него или с друг човек. В противен случай, добре е да си зададете въпроса дали човек, с когото не сте разговаряли от години наистина иска да сподели с вас снимка или видео. Най-вероятно не.

Премахване на вируса Facebook Message от устройството

Независимо от това, че вирус във Facebook изглежда като спам, добре е да проверите състоянието на компютъра си. Сканирането на компютъра с програма против зловреден софтуер е особено препоръчително, ако сте кликнали върху съмнителен линк или сте изтеглили непознато съдържание.

За да премахнете Facebook Messenger вируса ви съветваме да сканирате компютъра си с FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes. Може да използвате и друг софтуер за сигурност. Но във всички случаи не трябва да забравяте да го актуализирате преди това.

Друга важна стъпка при премахването на вируса Facebook Messenger е да смените паролата си за Facebook. Ако хакерите са превзели профила ви, те може да получат достъп до имейлите ви, банкови и други профили. Затова, за да защитите личните си данни, добре е да сложите силна парола. Имайте предвид, че добрите пароли трябва да:

  • съдържат поне 12 символа;
  • съдържат цифри;
  • има големи и малки букви;
  • има символ (ако е възможно);
  • не съдържа името, презимето ви и друга лична информация;
  • не е дума от речника ви.
Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици