Премахни WildFire Locker вирус (Упътване за премахване) - юли 2016 актуализация

Упътване за премахване на WildFire Locker вируси

Какво е Рансъмуерният вирус WildFire Locker?

Какво се знае за последната верси на WildFire?

Вирусът WildFire Locker (или WildFire) е опасен рансъмуер, който се разпространява с помощта на ботнета Kelihos. Руските хакери, работещи зад този вирус използват ботнета, за да разпространяват огромно количество спам, включващ инфектиран Word файл, който подканва потребителите да си включат макросите. НЕ се подлъгвайте, защото това ще активира WildFire на компютъра Ви. Веднъж активиран, той се свързва със свой собствен контролен сървър, където изисква специално ID и парола. Това е главната функция, която отсъства от други рансъмуерни версии. Веднъж като получи ID и парола, рансъмуерът започва да криптира файловете на жертвата с помощта на AES-256 CBC криптиращ код, който се смята за сложен алгоритъм, което усложнява процеса по декриптиране. Той прикача .wflx към всеки целефи файл и създава няколко бележки за откуп, именувани HOW_TO_UNLOCK_FILES_README_[VICTIM’S ID].txt.

Бележката за откуп започва със следното: „Всичките Ви файлове са криптирани от WildFire Locker.“ След това следва информация за типа на енкрипция и как жертвата може да декриптира данните си. За жалост единственият начин това да стане е като се плати откупа, или, както казват кибер престъпниците, „да купите парола за декриптиране“, която струва 299 евро или долара. Кибер престъпниците също така информират жертвата, че той/тя трябва да плати отпука възможно най-скоро; в противен случай цената ще с еувеличи на 999 евро/долара. Бележката за откуп от рансъмуера WildFire също така предоставя линкове към сайта за плащане, където потребителят може да научи как да закупи биткойни (защото кибер престъпниците изискват плащане в системата на Биткойн), да види състояние на плащането и да опита да декриптира два файла безплатно, за да види, че декриптирането е възможно и че престъпниците наистина имат този ключ. Въпреки това, ако бихте склонили да платите откупа, бихме искали да Ви информираме, че плащането само помага на кибер престъпниците да просперират и да работят върху нови рансъмуерни проекти. Освен това, нашият опит показва, че понякога измамниците не предоставят инструмент за декриптиране след получаване на парите. Трябва да се погрижите за премахването на WildFire вместо това.

Също така е интересно, че сайтът за плащане предоставя WildFire Locker helpdesk, където потребителите могат да изпратят съобщение на престъпниците и да получат отговор в рамките на 24 часа. Въпреки това искаме да Ви предупредим, че измамниците няма да се смилят над вас и да намалят цената на откупа, така че дори не трябва да опитвате да преговаряте с тях. Ако вирусът е криптирал файловете Ви, трябва да решите дали искате да платите откупа или не. Не Ви съветваме да го плащате; въпреки това, ако 300 евро е малко количество пари за Вас, можете да опитате да купите декриптиращ код, но премислете възможността да загубите парите си. Също така имайте предвид, че е изключително трудно да премахнете WildFire Locker, затова препоръчваме да ползвате анти-малуерно приложение за тази цел, като например FortectIntego.

Как да избегна този вирус?

Различни видове рансъмуер, включително вирусът WildFire, могат да се прихванат чрез експлоатационни инструменти, спам мейли, малвертайзинг и заразени сваляния. Можете да защитите компютъра си от тази зловредна инфекция, като приложите няколко слоя защита:

 • Инсталирайте мощен анти-малуер и го ъпдейтвайте редовно;
 • Също така обновявайте всичките си програми редовно. Ако не искате да правите това ръчно, просто пуснете автоматичните обновления;
 • НЕ отваряйте мейли, които идват от недостоверни източници, също така не отваряйте хиперлинкове в съобщенията, както и съмнителни приставки;
 • Правете бекъп на файловете си. За повече информация прочетете статията – Защо трябва да правя бекъп?

Ако искате да премахнете вируса, но не ви позволява да пуснете анти-малуерния софтуер, следвайте инструкциите за премахване на WildFire Locker, предоставени по-долу.

Инструкции за премахване на WildFire Locker

Обикновено такива опасни вируси като WildFire са програмирани да предотвратяват пускането на анти-малуерни програми. Въпреки това, ако си имате работа с една от първите версии на тази заплаха, трябва да можете да сканирате компютъра си със FortectIntego или Malwarebytes, които показват добри резултати в борбата с рансъмуера. Въпреки това, ако не можете да подкарате някоя от тези програми, можете да ползвате инструкциите как да спрете вируса за малко и да пуснете анти-малуер. Следвайте инструкциите внимателно, за да премахнете вируса WildFire Locker. Можете да възстановите файловете си от бекъп или, ако нямате такъв, препоръчваме да използвате някоя от тези опции:

1. Възстановете най-важните файлове, използвайки функцията Windows Previous Versions

Ако данните, криптирани от WildFire не са толкова важни и искате да декриптирате само индивидуални файлове, опитайте с функцията Windows Previous Versions. Внимание! Този метод може да Ви помогне само ако функцията е пусната на компютъра. Ако е пусната, следвайте инструкциите:

 • Намерете криптиран файл, който искате да възстановите и натиснете десен бутон;
 • Изберете Настройки и отидете в Предишни версии;
 • Тук проверете всички налични копия на файла във Версии на папката. Трябва да изберете версията, която желаете, и да кликнете Възстанови.

2. Възстановете файловете си след инфилтрация на WildFire с помощта на ShadowExplorer

Ако се справите успешно с вируса и той не премахне Shadow Volume копията на целевите файлове, можете да използвате ShadowExplorer, за да възстановите криптираните си данни:

 • Свалете Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Следвайте инструкциите при инсталация и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Пуснете програмата и отидете в падащото меню горе вляво и изберете диска с криптираните Ви данни. Вижте какви папки има там;
 • Дясно копче на папката, която искате да възстановите, и изберете Експорт. Можете да изберете къде да бъде съхранено.
Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на WildFire Locker вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете WildFire Locker, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с WildFire Locker. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на WildFire Locker е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от WildFire Locker и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици