Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Zzzzz вирус (Dec 2016 актуализация) - Включва инструкции за възстановяване

от Джули Сплинтърс - - | Тип: Рансъмуер

Зловещият рансъмуер  Zzzzz “тръгва на лов за данни” 

Вирусът Zzzzz може да ви показва, че всичките ви файлове са в “режим сън” (“in a sleep mode”). В действителност, това е първият признак, че компютъра ви е заразен с някоя версия на печално известния Locky вирус. Вирусът е спечелил тази титла заради свойството да кодира всичките ви лични файлове и да добавя разширение .zzzzz. И все пак, взаимодействието с него не води до положителни изживявания за жертвите. Дори да сте в списъка с целевите потребители на вируса, няма нужда да се паникьосвате. Първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете напълно Zzzzz от устройството. В този случай не хабете повече време и доверете този процес на надежден защитен инструмент, като Reimage. След това може да се фокусирате върху възможностите за възстановяване на данните. 

След като Locky се появи с огромна сила преди няколко месеца, някои изследователи на вируси дадоха надежда, че кибер терора най-накрая може да е приключил. И все пак, никой от тях не знае какво “са скрили в ръкава си” неговите създатели. Рансъмуерът “възкръства” отново. В резултат на това вече виждаме новите му актуализации: ODIN, Thor, вирусът с файлово разширение .shit и .aesir  “удрят” интернет. Освен това хакерите са решили да се целят дори по-високо, като проникват във Фейсбук и разпространяват и там зловредния софтуер. Едва е изминала и седмица от последно появилата се версия – вирусът .aesir и на сцената излиза зловредния Zzzzz. Методът му на работа не се е променил и той кодира информацията с RSA-2048 и AES-256 алгоритми. Основното предимство на този метод е, че използва комбинация от математически взаимосвързани публичен и частен ключ. В следствие на това, процесът по декриптиране на файловете, без наличието на частен ключ, се превръща в доста отегчителна работа. 

Zzzzz ransomware keeps the virtual world in a firm grip
Рансъмуер вируса Zzzzz

От една страна, практично е, че може да видите кои файлове са засегнати, тъй като те са преименувани по подобен начин [8_random_characters]-[4_random_characters]-[4_random_characters]-[4_random_characters]-[12_random_characters].zzzzz. По-конкретна информация за това как да възстановите файловете си се дава във файл с инструкции в .html формат. Като вземем предвид, че рансъмуерът Zzzzz е версия на небезизвестния Locky, безсмислено е да храните надежди за възстановяване на файловете. Предлаганият от хакерите Locky Decrypter може да причини повече щети, отколкото ползи. Плащането на 731.52 щатски долара (1 Биткойн) може да се окаже напълно безпредметно. Фокусирайте се върху процедурата по премахване на Zzzzz, отколкото върху финансовата трансакция.

Как вирусът е проникнал в компютъра ми?

Не е трудно за рансъмуер заплахите да окупират устройствата на тези потребители, които невнимателно се ровят в папките си със спам. Наскоро, някои версии на похитителя Zzzzz са открити във фалшиви имейли от Amazon. Хакерите дегизират зловредния софтуер в имейл, за който се предполага, че е изпратен от уважавана компания с искане да се разгледа съдържанието на прикачения файл. Освен това, рекетьорите дори са посмели да използват логото на Службата за управление на персонала (Office of Personnel Management (OPM), за да убедят потребителите да отворят файловете. За щастие и в двата случая, не е трудно да се заподозре измамата; тъй като фалшивите имейли съдържат няколко граматически, правописни и стилови грешки. Също така, задължително е да разполагате с актуализиран инструмент за премахване на зловреден софтуер.  

Бързо и ефикасно премахване на вируса Zzzzz 

Когато става въпрос за който и да е вирус криптиращ файлове, препоръчваме ви да изберете автоматичното премахване. Защитна програма, като Reimage или Malwarebytes ще ви осигури, че няма да има никакви остатъчни файлове след процедурата по премахване. Имайте предвид, че тези програми трябва да бъдат ежедневно актуализирани, за да функционират както трябва. Ако не може да продължите с премахването на Zzzzz поради системна неизправност, вижте упътванията за възстановяване на файлове. След това обърнете внимание на последното ръководство за възстановяване на файлове. Не забравяйте, че възстановяването на информацията трябва да стане само след като напълно сте премахнали вируса Zzzzz.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на Zzzzz вируси:

Премахнете Zzzzz, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Zzzzz

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Zzzzz.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Zzzzz, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Zzzzz. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Zzzzz е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Zzzzz от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Zzzzz, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Data Recovery Pro – шанс за спасение на заключени файлове?

Инсталирайте инструмента, за да възстановите някои от файловете си. Въпреки че този инструмент е проектиран да открива повредени файлове след срив в системата, създателите са актуализирали програмата, така че да бъде в помощ на пострадалите от рансъмуер. 

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Zzzzz;
 • Възстановете ги.

Функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Ако сте активирали функцията Системно възстановяване (System Restore), трябва да успеете да откриете по-рано съхранено копие на всеки файл.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Начин на функциониране на ShadowExplorer

Програмата възстановява файлове съгласно моментните снимки на томове (shadow volume copies), създадени от операционната система Windows. ShadowExplorer достига до тези модели и пресъздава ценните ви файлове. Известно е, обаче, че някои версии на Locky изтриват тези снимки на томове. Това, обаче, не трябва да ви пречи да опитате и да дадете шанс на програмата.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Zzzzz и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-zzzzz-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици