Степен на сериозност:  
  (98/100)

Премахни HakunaMatata вирус (Стъпки за декриптиране) - Упътване за премахване на вирус

от Jake Doevan - - | Тип: Рансъмуер

Вирусът HakunaMatata: под смешното име се крие опасна кибер заплаха

Вирусът HakunaMatata е нов криптиращ зловреден вирус, който използва популярната фраза от филма “Цар Лъв”. Въпреки че тази иначе приятна фраза означава “няма проблеми”, сблъсъкът с рансъмуера никак не е за подценяване. След успешното си проникване в компютъра, малуерът взима файловете на жертвата за заложници. Този рансъмуер криптира файловете като използва  AES256-bit и RSA-2048 криптиращи алгоритми. Той се цели в широк набор от файлове и добавя към всеки от тях файлово разширение .HakunaMatata. След бързото криптиране на информацията, за жертвите става невъзможно да отворят файловете си. И все пак, има един нов файл, който създателите на рансъмуера искат жертвите да прочетат. Това е съобщението за откуп, носещо наименование “Recovers files yako.html.” Тук жертвите разбират, че премахването на HakunaMatata няма да им помогне да възстановят повредените файлове. Според съобщението за откуп, жертвите трябва да получат правилния частен ключ, който може да отблокира информацията им. Хакерите искат от жертвите да се свържат с тях чрез системата Bitmessage, като предоставят подробни инструкции за това. Не ви препоръчваме, обаче, да следвате заповедите им. Това е не само загуба на време, но също и загуба на пари. Кибер престъпниците няма да ви дадат декриптиращия ключ безплатно. Той трябва да бъде закупен срещу определена сума пари. Имайте предвид, че съществува вероятност след като направите плащането, да не получите декриптиращия ключ. Хакерите може и да не играят честно. Съветваме ви да не поемате този риск. Вместо това премахнете HakunaMatata от компютъра и опитайте допълнителните методи за възстановяване на информацията.

В съобщението за откуп хакерите не разкриват каква сума искат за декриптиращия ключ. Размерът на откупа може да варира в зависимост от потребителите. Обикновено престъпниците искат между 1 и 3 Биткойна, което в момента се равнява на 800 до 2500 щатски долара. Рансъмуерът HakunaMatata е създаден със същата цел както и останалите криптиращи вируси – да получава чрез измама пари от редовните потребители и дори от компании. Хакерите са наясно, че потребителите рядко архивират информацията си и затова се страхуват от нейната загуба. Това прави този нелегален бизнес дори още по-лесен, защото доста често хората плащат нелепи суми само за да си върнат снимките, документите или друга ценна информация. Искаме да ви напомним, че е добре да промените лошите навици и да потърсите решения за архивиране на данните си отколкото да се налага да ги откупвате от киберпрестъпниците. И все пак, ако се заразите с вируса HakunaMatata, съветваме ви да сканирате компютъра си с Reimage или друга надеждна програма против зловреден софтуер. Чак след като почистите компютъра си от зловредния софтуер, може да помислите върху варианти за възстановяване на информацията.

HakunaMatata virus
Рансъмуер вирусът HakunaMatata

Мога ли да предпазя компютъра си от рансъмуера?

Рансъмуер вирусът HakunaMatata се разпространява като използва същите методи както и останалите криптиращи вируси: зловредни спам имейли с прикачените файлове в тях, експлоатационни инструменти (exploit kits), фалшиви инсталатори на софтуер и актуализации. За съжаление, никой не може да се предпази на 100% от рансъмуер, но спазването на следните съвети за онлайн сигурност е силно препоръчително. Имайте предвид, че отварянето на спам имейли и особено прикачените файлове в тях е изключително опасно. Това е основният метод на разпространение на рансъмуер. Хакерите могат да се представят за служители на известни и признати компании и организации, затова трябва да проверявате препоръките, имейл адресите и да потърсите информация в мрежата преди да отворите прикачения файл. Зловредният HakunaMatata може да попадне в компютъра ви като използва уязвимости на системата и на защитата ви. Затова инсталирането на надеждни инструменти за сигурност и актуализирането на софтуера също е много важно. И най-накрая – избягвайте съмнителен софтуер и актуализации, които често се предлагат от непознати уеб страници или от изскачащи рекламни прозорци. 

Как мога да премахна вируса HakunaMatata от компютъра си?

Единственият безопасен начин за премахване на HakunaMatata е автоматичният – пълно системно сканиране с програма против зловреден софтуер. Нашият екип съветва да оставите тази задача на Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes. Обаче, зловредният софтуер може да се опита да ви попречи да инсталирате която и да е от тези програми. В такъв случай, следвайте даденото по-долу упътване. Както вече може би знаете, премахването на вируса HakunaMatata не е достатъчно условие да си върнете файловете. В края на тази статия ще намерите няколко съвета, които да ви помогнат да възстановите поне част от изгубената информация.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на HakunaMatata вируси:

Премахнете HakunaMatata, използвайки Safe Mode with Networking

Ако рансъмуер вирусът HakunaMatata се опита да ви попречи да инсталирате, актуализирате или стартирате антивирусен или друг антималуер софтуер, следвайте тези стъпки. Тези инструкции ще ви помогнат да рестартирате компютъра си в Безопасен режим (Safe Mode) и да започнете отстраняване на зловредния софтуер.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете HakunaMatata

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на HakunaMatata.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете HakunaMatata, използвайки System Restore

По-долу може да опитате допълнителен метод за рестартиране на компютъра и започване на пълно системно сканиране с предпочитания от вас защитен софтуер.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с HakunaMatata. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на HakunaMatata е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете HakunaMatata от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

След като напълно приключите с премахването на HakunaMatata, може да помислите за варианти за възстановяване на информацията. Ако не разполагате с резервни копия, шансовете за възстановяване на файловете ви не са много големи. И все пак, това не пречи да опитате тези възможности и ако имате късмет може да успеете да си върнете поне част от изгубените файлове. Освен това, може да направите копия на криптираните файлове и да ги съхранявате на външно устройство в очакване на появата на декриптиращ софтуер, който да спаси личните ви файлове.

Ако файловете ви са криптирани от HakunaMatata, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Вариант 1: Data Recovery Pro

Това е автоматичен начин за възстановяване на файловете ви – използването на Data Recovery Pro. Този инструмент е създаден да възстановява изгубени или повредени файлове, но наскоро е обновен и сега може да декриптира и някои криптирани файлове. Спазвайте следните стъпки при използването на този инструмент:

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса HakunaMatata;
 • Възстановете ги.

Вариантn 2: Функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Ако сте активирали функцията Системно възстановяване (System Restore) преди рансъмуер атаката на HakunaMatata, може да я използвате за възстановяването на отделни файлове. Имайте предвид, че този метод няма да ви помогне да си върнете всички изгубени файлове. И все пак, ако сте изгубили изключително важни документи, следвайте тези стъпки:

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Вариант 3: ShadowExplorer

Добрата новина е, че е възможно вирусът HakunaMatata да не е изтрил Моментните снимки на томове (Shadow Volume Copies) на целевите файлове. В такъв случай, ShadowExplorer би могъл да ви помогне да възстановите файловете си от тези моментни снимки. Следвайте стъпките:

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от HakunaMatata и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-hakunamatata-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици