Премахни Sage вирус (Упътване за премахване на вирус) - Безплатно упътване

Упътване за премахване на Sage вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Sage?

Рансъмуерът Sage предоставя много удобен за ползване интерфейс

Вирусът Sage ни напомня на Cerber рансъмуера, който предоставя информативен и добре организиран уеб сайт за извършване на персонални плащания от всяка жертва. Рансъмуер вирусът Sage е компютърен вирус, който прониква в компютърната система като използва нелегални и измамни методи, криптира файловете с RSA 4096 публичен ключ и добавя файлово разширение .sage. Частният ключ се съхранява на хакерските сървъри и няма как да достигнете до него. След това вирусът променя фона на работния плот с изображение AVuKmu.bmp, което съдържа информация за рансъмуер атаката. Това изображение заповядва на жертвата да изтегли Tor браузър и да отвори тайната уеб страница за разплащане. За да отвори тази страница, жертвата трябва да знае личния си идентификационен номер (ID), който се съхранява във файловете !Recovery_AVuKmu.txt и !Recovery_AVuKmu.html. Индивидуалният сайт за плащане се нарича Sage Потребителска зона и има пет раздела – Начало (Home), Плащане (Payment), Пробно декриптиране (Test Decryption), Инструкции (Instructions), и Поддръжка (Support).

Началната страница информира жертвата за сумата на откупа (0,73962 BTC, което е 545 долара) и показва часовник с обратно броене, който подтиква жертвата да плати. Според вируса, уникалният декриптиращ ключ „ще бъде разрушен“ след като мине определения период. В страницата за плащане, вирусът обяснява как да закупите биткойни. Интересното е, че измамниците задават индивидуален биткойн портфейл за всяка жертва, с други думи, жертвите не прехвърлят парите в един и същ портфейл, а в много на брой. Престъпниците дори осигуряват QR код на портфейла, така че жертвите да могат да прехвърлят парите в правилния. Точно както и Cerber или другите съвременни рансъмуер вируси, малуерът Sage предоставя и услуга за безплатно декриптиране на един файл. По този начин той дава доказателство на жертвата, че криптираните файлове в действителност могат да бъдат декриптирани. Страницата с инструкции обяснява как да се използва Sage Decryptor-а, а страницата Поддръжка позволява на жертвите да комуникират с авторите на зловредния софтуер.
Image of Sage ransomware

Зловредният софтуер оставя различни файлове в системата и по-неопитните компютърни потребители може да не успеят да открият всички. Затова силно препоръчваме премахването да стане с програма против зловреден софтуер като FortectIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner. Преди да премахнете Sage. обмислете каква програма бихте искали да използвате. Ако вече разполагате с такава, трябва да я актуализирате, докато компютърът ви е в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking). Ако нямате програма против зловреден софтуер, премахнете вируса Sage като използвате препоръчаните от нас, или която и да е друга надеждна антишпионска програма. Полезна информация за различните видове софтуер може да намерите в раздела Софтуер на нашата уеб страница.

Как компютърът ми се е заразил с този зловреден вирус?

Вирусът Sage се разпространява с помощта на съвременни техники за разпространение на зловреден софтуер. В повечето случаи, този вирус може да бъде изтеглен от зловредни или компрометирани уеб страници, заблуждаващи прикачени файлове в имейли, реклами заредени с малуер или експлоатационни инструменти. В някои случаи зловредният софтуер може да бъде инсталиран заедно с легитимни програми, но само ако сте го изтеглили от съмнителни уеб страници. Понякога е лесно да избегнете малуер атака, но в повечето случаи зловредните програми се предвижват като използват техниката на Троянския кон, което означава, че са маскирани като нещо друго. Например, те могат да се представят за легитимни актуализации на Flash Player или Java, безплатни игри, файлове, документи и други записи, които на пръв поглед не изглеждат опасни. И все пак, ако отворите такъв файл или програма, без да знаете, че е зловредна, компютърът ви ще бъде заразен незабавно. За да избегнете такива ситуации, препоръчваме ви да защитите компютъра си с програма против зловреден софтуер.

Как да премахнем рансъмуер вируса Sage и да декриптираме файловете си?

Вирусът Sage оставя много на брой зловредни файлове, включително AVuKmu.bmp, 1.tmp, 1.tmp, hPBic1zL.tmp, VIxkxhFa.lnk и др. Вирусът се записва при програмите, които се стартират автоматично, за да може да се стартира всеки път със стартирането на компютъра. За да премахнете рансъмуер вируса Sage ви съветваме да стартирате компютъра си в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode w/ Networking) (вече сме подготвили инструкциите за това, които ви очакват по-долу). Не започвайте премахването на Sage без да сте стартирали компютъра си по обяснения начин, защото вирусът може да деактивира антивирусната ви програма всеки път, когато се опитате да я стартирате. Въпреки че към момента не можем да ви предложим 100% ефективни декриптиращи инструменти, които биха могли да декриптират файловете с файлово разширение .sage, обърнете внимание на възможностите за възстановяване на информацията, дадени по-долу.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Sage вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Sage, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Sage. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Sage е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Sage от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

За съжаление, единственият начин да възстановите цялата си информация е да имате резервно копие. Ако не разполагате с такова, ще е много трудно да възстановите файловете си, дори невъзможно.  

Ако файловете ви са криптирани от Sage, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Опитайте да откриете По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Ако по-рано сте активирали функцията системно възстановяване (System Restore), може да използвате този метод за възстановяване на файловете си един по един. Следвайте дадените по-долу стъпки:

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Sage и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици