Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Android вирус (Подобрено упътване) - 2017 актуализация

от Джули Сплинтърс - - | Тип: Рансъмуер

Рансъмуер вирус за Android. Как може мобилното ви устройство да бъде заразено от тази заплаха?

Android ransomware

Може случайно да заразите телефона си със зловреден рансъмуер за Android като отваряте несигурни линкове или високо-рискови уеб страници (обикновено страници за залагания или с порнографско съдържание), или като изтегляте ненадеждни приложения от съмнителни онлайн магазини.

Например приложението “Porn ‘O’ Mania” е известно, че разпространява точно този мобилен рансъмуер вирус. Разбира се, това заблуждаващо приложение не може да бъде изтеглено от надеждни магазини за приложения. Може да го намерите само в магазините за приложения на трети лица.

Когато потребителят инсталира такова злонамерено приложение и го стартира, той/тя получава допълнително изскачащо съобщение на екрана, което може да изглежда като обикновено системно съобщение, което ви моли да оправите настройките на приложението или да инсталирате допълнителни (или препоръчителни) приложения. Ако потребителят отвори този прозорец или се съгласи да “продължи”, той несъзнателно дава администраторски права на вируса. Именно от това се нуждае вируса за Android. Този индиректен метод за получаване съгласието на потребителя се нарича кликджакинг – принуждава потребителят да се съгласи с нещо, с което не е напълно запознат.

Android ransomware
рансъмуер вирус за Android

Какво се случва, когато рансъмуер вируса за Android получи администраторски права?

Когато тази ужасна заплаха (която се свързва с Вируса за Android) получи достъп да наблюдава телефона като администратор, тя открива всички файлове и ги криптира. В следствие на това, те стават недостъпни. Тогава този мобилен вирус започва да показва заплашително съобщение, че потребителят е отворил непозволено съдържание. Също така предупреждава, че личните записи, както и историята на браузъра ви могат да бъдат изпратени на всички контакти, които се намират в телефона ви. Освен това, този вирус може да промени паролата и PIN кода на телефона ви.

Този мобилен вирус се нарича рансъмуер не без причина. Заплашващото съобщение, което показва иска от вас да платите откуп, за да възстановите личните си файлове и да защитите личните си данни. Не плащайте откупа! Този вирус може не само да криптира файловете ви, но според данните, с които разполагаме, той може и да ги изтрие напълно. Точно затова няма логична причина за плащане на откупа. Много малко вероятно е файловете ви да бъдат възстановени, затова единственото нещо, което може да направите е да премахнете рансъмуер вируса за Android и да защитите устройството си от подобни атаки в бъдеще. 

Как да предпазим мобилния си телефон от вирусни атаки?

Според нашето проучване, рансъмуер вируса за Android може да засегне само телефони, които използват версии на Android по-стара от 5.0. За съжаление, това означава, че над 67 процента от телефоните на потребителите, ползващи Android може неочаквано да бъдат заразени с този рансъмуер. Затова, ще споделим няколко съвета как да защитите телефона си от атаки на злонамерен софтуер:

  • Изтегляйте приложения САМО от проверени и сигурни магазини за приложения. може да се доверите на Amazon, Samsung или Google Play магазини.
  • Поддържайте софтуера на телефона си актуализиран.
  • Също така, може да инсталирате приложение, което може да защити устройството ви от проникване на злонамерен софтуер – препоръчваме ви BullGuard Mobile Security.

Как да премахнем рансъмуер вируса за Android?

Инструкциите, дадени по-долу ще ви помогнат да се отървете от този рансъмуер вирус:

  • Рестартирайте мобилния си телефон в Безопасен режим (Safe Mode):
  1. Намерете бутона за включване и го натиснете за няколко секунди, докато се появи менюто. Натиснете Изключване/Power off.
  2. След като се появи диалогов прозорец, който ви предлага да рестартирате вашия Android в Безопасен режим (Safe Mode), изберете тази опция и натиснете OK.
  3. Ако това не ви върши работа, просто изключете устройството си и го включете отново. След като вече е активно, опитайте се да натиснете и задържите Меню (Menu), Volume Down, Volume Up или и двата бутона, за да се покаже Safe Mode.
  • деинсталирайте зловредни и/или съмнителни и непознати приложения (рансъмуер вируса за Android може да се крие под името Porn’O’mania или други съмнителни имена):
  1. Когато сте в Безопасен режим (Safe Mode), отидете в настройки (Settings). След това натиснете мениджър на приложения (Apps или Application manager) (може да е различно в зависимост от устройството ви).
  2. Тук потърсете вече споменатите подозрителни приложения и ги деинсталирайте всички.

Какво да направите, ако рансъмуер вируса атакува компютъра ви?

Рансъмуер вирусите могат да атакуват както телефони, така и компютри. Този вирус, специално, засяга компютри по подобен начин – той криптира всички файлове и принуждава жертвата да плати откуп. Силно ви препоръчваме да прочетете тази статия за този вид компютърни вируси – Какво е рансъмуер? за да научите как да се предпазите от такъв тип зловреден софтуер. Също така сме осигурили упътване за премахване на рансъмуер вируси, което може да се използва за унищожаване на рансъмуер от компютри. Инструкциите са дадени по-долу:

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

За автора

Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-android-ransomware.html

Ръководства за премахване на други езици