Премахни CTB Locker вирус (Подобрено упътване) - 2016 актуализация

Упътване за премахване на CTB Locker вируси

Какво е Вирусът CTB Locker?

ЪПДЕЙТ 1: CTB-Locker бе обновен в началото на 2015. След тази актуализация вирусът изисква да се платят 3 BTC или около 630 долара, за да даде възможност на хората да си върнат връзката с файловете. Също така включва „безплатно декриптиране“, удължен краен срок (96 часа) за плащане на таксата и вариант, който позволява смяна на езика на съобщението за откуп. Точно в този момент жертвите могат да преминат от английски на нидерландски, немски и италиански. Интересно е, че новата версия на CTB Locker позволява на хората да изберат 5 различни файла за безплатно декриптиране. Тази опция се нарича „Тестово декриптиране“ и се предполага, че се дава, за да се убедят потребителите, че услугата им не е измислена. Въпреки това НИКОГА не трябва да плащате откуп и по този начин да подкрепяте измамниците. Просто сканирайте компютъра си с надежден анти-спайуер и след това свалете една от програмите, дадени по-долу. Те трябва да Ви помогнат да възстановите връзката с файловете си.

ЪПДЕЙТ 2: Изглежда 2016 може да се нарече годината на CTB Locker. Според скорошни новини, хакери са започнали да използват вируса, за да атакуват уебсайтове. Внимавайте, защото „CTB Locker за уебсайтове“ лесно може да замени оригиналната начална страница на засегнатия сайт. Също така може да криптира всички скриптове, документи, снимки, бази данни и други важни файлове и да започне да показва съобщение на главната страница на засегнатия сайт. Според последни отчети вирусът CTB Locker може да държи сайта колкото дълго трябва, за да плати собственикът откупа. За да го отключи и да декриптира файловете, жертвата на този рансъмуер трябва да плати откуп от 150 долара или 100 паунда. Освен това CTB Locker позволява на жертвата да види как действа процесът по декриптиране и предоставя 2 ключа за декриптиране на 2 случайни файла. Последната жертва е сайтът на Британската асоциация за консултиране и психотерапия. Хората не могат да се свържат с домейна, който сега показва подробно упътване, обясняващо как собственикът на сайта трябва да плати такса, за да си върне криптираните файлове. Разбира се, измамниците очакват да вземат пари. За да избегнете необходимостта да плащате откуп на хакери, трябва да създадете бекъп за операционната си система и по-важните данни.

A website, which was affected by CTB Locker ransomware

Зз CTB Locker – още един член на семейството на криптиращите малуери:

Вирусът CTB Locker (също срещан и като рансъмуерът CTB Locker) е последният криптиращ малуер, който започна да атакува компютърни потребители в средата на юни 2014 г. Почти идентичен е на вируса Cryptowall, Cryptolocker, Cryptorbit, Critroni и други, така че ако сте чували за някой от тези рансъмуери, ще знаете за какво се използва. Създадено е за криптиране на конкретни файлове и изнудването на хора да платят за декриптирането. В повечето случаи хората, които искат да възстановят връзката със снимки, видео и други файлове са карани да платят 120 долара. Само че понякога рансъмуерът CTB Locker иска по-малко от 24 долара. Разбира се този откуп ще трябва да бъде платен под формата на биткоини. Ако смятате, че компютърът Ви вече е бил заразен с CTB Locker, първото нещо, което трябва да забележите, че че фаловете Ви са недостъпни. Също така може да започнете да виждате съобщение, обясняващи цялото нещо и изискващо да се плати такса. В такъв случай трябва незабавно да сканирате компютъра си с надежден анти-спайуер, защото колкото по-рано го направите, толкова по-голямо количество файлове можете да спасите. За съжаление вирусът трудно може да бъде забелязан преди да започне да показва известието си за криптирани данни и да иска откуп. Затова трябва винаги да имате обновен анти-спайуер на компютъра си, който лесно може да Ви помогне да предотвратите инфекции като тази. Затова препоръчваме да изпозлвате FortectIntego.

A picture showing CTB_Locker warning message

Как може CTB Locker да инфектира комптъра ми?

CTB Locker най-вече се разпространява чрез подвеждащи имейли. Могат да бъдат нагласени да изискват да потвърдите поръчките си, да одобрите покупки и т.н. Разбира се веднъж след като жертвата бъде излъгана да свали фалшивата приставка, компютърът бива инфектиран с този рансъмуер. Освен това трябва да сте много внимателни с досадните изскачащи реклами, предлагащи да обновите програми като Java или Flash Player, защото това също може да доведе до инфекция с вируса CTB Locker. След като вирусът влезе в системата Ви, той незабавно внедрява свои собствени файлове и започва да сканира системата за конкретни файлове. След като открие исканите файлове (3fr, accdb, ai, arw, bay, cdr, cer, cr2, crt, crw, dbf, dcr, der, dng, doc, docm, docx, dwg, dxf, dxg, eps, erf, indd, jpe, jpg, kdc, mdb, mdf, mef, mrw, nef, nrw, odb, odm, odp, ods, odt, orf, p12, p7b, p7c, pdd, pef, pem, pfx, ppt, pptm, pptx, psd, pst, ptx, r3d, raf, raw, rtf, rw2, rwl, srf, srw, wb2, wpd, wps, xlk, xls, xlsb, xlsm, xlsx и т.н.) той ги блокира , използвайки криптография с елиптична крива. Между другото изглежда че вирусът също така е способен да се свързва с главния си сървър чрез TOR и да следва команди от там. Ако използвате Windows XP, Windows Vista, Windows 7 или 8, трябва да сте изключително внимателни, защото в момента на писане, този вирус е способен да инфектира само тези системи. Ако мислите, че компютърът Ви е бил „отвлечен“ и файловете Ви са криптирани, можете да проверите като отворите %MyDocuments%\.html файла. За съжаление няма да можете да възстановите файловете без да платите откуп. Ако сте инфектирани, прескочете на следващата страница, за да научите повече за премахването на вируса CTB Locker.

Възстановяване на файлове след криптиране с CTB Locker:

За съжаление ако сте инфектирани с рансъмуера CTB Locker и нямте бекъп на важните файлове, няма гаранция, че има шанс да си ги върнете. Разбира се можете да опитате да платите откупа, но няма гаранция, че хакерите ще Ви дадат правилния ключ за декриптиране. За да отключите засегнатите файлове можете да опитате да пуснете инструменти като Kaspersky virus-fighting utilities, Photorec или R-Studio, но няма никаква гаранция, че това ще Ви свърши работа.

Затова силно препоръчваме да помислите за превенция от подобни инфекции. За да предотвратите инфилтрацията на CTB Locker, можете да използвате FortectIntego или Malwarebytes, които могат да спрат вируса още преди да е влязъл в компютъра Ви. Освен това не забравяйте да помислите за бекъп (трябва да се прави възможно най-често). На последно място може да опитате външен USB хард дискове, CD-та, DVD-та, Google Drive, Dropbox, Flickr и други решения. Също така е препоръчително да се уверите, че всичките Ви споделяния са достъпни само за необходимите потребителски групи и оторизирани потребители.

Премахване на CTB Locker:

Ако сте отчаяни и Ви трябва упътване, което да Ви помогне да премахнете CTB Locker от компютъра си, сте на правилното място. Ако вече е отвлякло системата Ви, трябва да прекъснете връзката с Интернет незабавно. За съжаление още не можем да Ви предоставим декриптор за CTB Locker, защото е в етап на разработка. Въпреки това трябва да последвате упътването ни, дадено долу и да завършите елиминирането на рансъмуера.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на CTB Locker вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете CTB Locker, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с CTB Locker. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на CTB Locker е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от CTB Locker и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици