Защо се нуждая от резервни копия и какви са вариантите за това?

Why do I need backup and what options do I have for that?Месеци наред специалистите по компютърна сигурност докладват за увеличаващи се случаи на рансъмуер вируси и за това, че няма вероятност хакерите да спрат с тяхното разпространение. Ако никога не сте чували за рансъмуер, то трябва да сте наясно с най-важното нещо – след като е заразила системата ви, тази заплаха лесно може да криптира файловете ви. За да получите възможност за възстановяване на файловете си, от вас се иска да платите определена сума като откуп. Обикновено от жертвите се изисква да платят между 100 и 500 щатски долара за декриптиране на тези файлове, но няма гаранция, че сумата на откупа няма да бъде увеличена по някое време. И все пак, едва ли ще помислите да плащате откупа, ако имате резервни копия на важните си файлове. Решихме да напишем тази статия, за да ви помогнем да не изгубите важните си файлове след евентуална атака на заплахи като Cryptolocker, Cryptowall, CTB Locker, Cryptorbit и др. подобни.

На първо място е добре да дадем отговор на един простичък въпрос – защо имаме нужда от резервни копия (backup)? Това изцяло зависи от вас. И все пак, това трябва да са наистина важни документи (данъчна или бизнес информация), художествени творения, снимки, видео файлове, музикални записи или общо взето всичко, което ви се струва важно и загубата, на което би ви разочаровало.

След като изберете файловете, които искате да архивирате, трябва да изберете и начина, по който да го направите. Когато търсите най-добрата възможност за архивиране на файловете си, трябва да знаете, че има два основни варианта, които могат да ви помогнат да защитите ценните си снимки, видео файлове и документи. Разгледайте подробно всеки от тях и решете кой ще е най-удачният вариант за вас. Ето какво трябва да знаете:

1. Външно архивиране.

Ако търсите евтин вариант, изберете външното архивиране. Един от най-популярните инструменти, което може да се използва са външните хард дискове. Също така може да запишете информацията си на компактдискове, DVD дискове и USB флаш памети, за да се опитате да я защитите. И все пак, не заявяваме, че това е най-сигурният вариант. Да, може да предпазите снимките или документите си след като сте им направили копия върху носители като компактдискове и DVD дискове. И все пак, ако държите преносимия си твърд диск или флаш памет включени към компютъра си, едва ли ще ги предпазите, тъй като рансъмуер вирусите могат да криптират файловете на всички свързани устройства. В този случай, трябва да се уверите, че хард дискът ви не е включен към компютъра ви и се съхранява безопасно, когато не се използва или да помислите за други варианти.

2. Архивиране върху облак (Cloud backup).

Ако искате да направите резервни копия на файловете си без дори да знаете за това, помислите си за архивиране в облак. И все пак, за да имате възможност да използвате облака, трябва да сте сигурни, че компютърът ви е свързан с Интернет. В този случай, резервното копие се съхранява на сървър, който е отдалечен от катаклизми и вируси, които евентуално биха се опитали да атакуват външното устройство, в случай че е включено към компютъра. Какъв облак да изберете за резервните си копия? Най-известните варианти са Carbonite, Google Drive, Dropbox, iDrive, iCloud и др. Разбира се, има и стотици други, от които може да си изберете.

Най-накрая, бихме искали да ви запознаем с тройното правило, което означава, че трябва да помислите за свързване на всяка от двете възможности и да направите допълнителни копия на всеки един от важните си файлове. Например, може да направите резервно копие на външен хард диск, след което да направите копие и на онлайн услуга за съхранение. Това ще ви помогне да избегнете цялата драма и най-лошите възможни сценарии.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни