Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Zepto вирус (Обновено упътване) - 2017 актуализация

от Оливия Морели - -   zepto ransomware | Тип: Рансъмуер

Вирусът Zepto е нова версия на рансъмуер вируса Locky

Zepto virus

Рансъмуер вируса Zepto е новият Locky вирус и роднина на наскоро пуснатия Bart malware. Zepto криптира файловете с RSA-2048 и AES-128 шифри, като ги прави недостъпни и в края на процеса на криптиране променя картината на работния плот с изображение, което предоставя информация за вируса и какво е направил с компютърната ви система.

По време на процеса на кодиране, вирусът заменя имената на файловете на криптираните записи с дълги кодове, които започват с идентификационния номер на жертвата и завършват със случайни символи и файлово разширение .zepto. Например, ако идентификационният номер на жертвата е A4E2H02F74165D00, то криптираният файл ще бъде преименуван на A4E2H02F-7416-5D00-[4 случайни символа]-[12 случайни символа].zepto.

Също както и останалите рансъмуер вируси, този вирус оставя съобщение за откуп с наименование _[2 chars]_HELP_instructions.html and _[2 chars]_HELP_instructions.txt в няколко папки, в които се съдържа информацията за процеса на декриптиране.

Съобщението гласи, че няма друг начин за декриптиране на файловете, освен плащането на откуп и получаването на частен ключ и декриптираща програма. След това следват инструкции как да стигнете до уеб страницата за плащане на откупа на Zepto, която може да се достигне чрез Tor браузър.

Открихме, че тази уеб страница рекламира Locky decryptor, който може да бъде закупен за 4 Биткойна (приблизително 2541 щатски долара). Изглежда, че измамниците са увеличили сумата на откупа според това колко жертви са платили откупа след като са открили вируса Locky на компютъра си.

Въпроси за Zepto virus

Zepto virusВирусът Zepto

Zepto е нов вирус и за съжаление за него няма антидот. Освен това, много малко вероятно е специалистите по зловреден софтуер да успеят да открият декриптиращ инструмент за него в скоро време, тъй като той е създаден от същите хора, които са създатели и на Locky вируса.

Този вирус беше и все още е един от най-опасните варианти на рансъмуер вируси и нито един от опитите за създаване на декриптиращ инструмент не даде успех. За съжаление, изглежда, че киберпрестъпниците много добре знаят какво правят и използват предимството на уменията си за програмиране, защото техните зловредни програми на практика са неразбиваеми.

Ако четете тази статия и компютърът ви все още не е заразен, моля спазвайте следните правила, за да предпазите компютъра си от атака на вируса Zepto:

 • Инсталирайте програма против зловреден софтуер на компютъра си, за да го предпазите от злонамерени вируси;
 • Актуализирайте редовно програмите си. Съветваме ви да включите автоматичното обновяване;
 • АРХИВИРАЙТЕ (правете резервни копия на) файловете си. В действителност, това е единственият начин да защитите данните си от криптиране. Трябва да направите копия на файловете си и да ги съхранявате на преносимо устройство за съхранение, след като го изключите от компютъра. Може да използвате резервните копия, за да възстановите изгубената си информация в случай на атака на рансъмуер вирус;
 • Никога не отваряйте съмнителни имейли или прикачените към тях файлове! Кибер престъпниците разпространяват този вирус като изпращат измамни писма до хиляди имейл профили, под претекст, че това е фактура, сметка за телефон, глоба за превишена скорост, автобиография или друг подобен документ.

Как се разпространява този вирус?

Както вече споменахме, авторите на вируса създават фалшиви имейл профили, като се опитват да ги направят да изглеждат надеждни и изпраща официално-изглеждащи файлове, обикновено документи в Word формат.

Обичайната практика на измамниците е да въведат зловредния код в Word файл, който носи името фактура. Зловредният код може да се активира чрез функцията Word Macros, така че не включвайте тази функция, в случай че видите размазан текст след отварянето на Word документ, който сте получили по имейл. Престъпниците, също така, изпращат и JS файлове, които се активират веднага след отварянето им.

В общи линии, съветваме ви да не отваряте или кликвате на каквото и да е онлайн съдържание, ако не сте сигурни, че е безопасно. Кибер престъпниците използват различни техники, с които да заблудят компютърните потребители и може да не следите всички новости за тези заплахи и да не знаете всички източници на инфектиране.

Съветваме ви да подсигурите компютъра си с антишпионски софтуер, да правите резервни копия на данните си и да избягвате съмнителни имейли и уеб страници. Повече информация за това как да се предпазите от атака на Zepto може да получите в следната статия – Как да предпазим компютъра си от вируса Locky? 5 важни съвета.

Как да премахнем рансъмуер вируса Zepto?

Премахването на Zepto е много сложен процес и не ви съветваме да се опитвате да премахвате компонентите му сами.

Дори квалифицирани специалисти по зловреден софтуер намират трудности при премахването на този вирус, затова ви съветваме да използвате инструмент за премахване на зловреден софтуер (например Reimage Reimage Cleaner Intego), който е създаден от специалисти и автоматично премахва вируса Zepto.

Няма съмнение, че тази скрита инфекция ще се опита да ви попречи да направите това, затова спазвайте следните инструкции при стартирането на антишпионската си програма:

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Вирусът Zepto
Екранна снимка на Вирусът ZeptoЕкранна снимка на Вирусът ZeptoЕкранна снимка на Вирусът ZeptoЕкранна снимка на Вирусът ZeptoЕкранна снимка на Вирусът Zepto
Екранна снимка на Вирусът Zepto

Упътване за ръчно премахване на Zepto вируси:

Премахнете Zepto, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Zepto

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner Intego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Zepto.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Zepto, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Zepto. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner Intego и се уверете, че премахването на Zepto е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Zepto и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви. Добре е да се придържате към добрия навик да архивирате файловете си ежедневно или ежеседмично.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-zepto-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Zepto virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *