Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни ODIN вирус (Лесно упътване за премахване)

от Джули Сплинтърс - - | Тип: Рансъмуер

Има ли начин да избегнем вируса ODIN?

Вирусът ODIN се появява като нов вариант на възкресения Locky рансъмуер. Този зловреден софтуер е наречен така, заради отличителното му свойство – поставя на повредените файлове файлово разширение .odin. Тъй като и оригиналният вирус продължава своето развитие и държи виртуалната общественост в напрежение, трябва да сте много бдителни да не се натъкнете на някой от двата вируса. Въпреки че не е трудно да премахнете ODIN и сами, проблем остава декриптирането на файловете, като се има предвид  непреодолимостта на Locky. Дори и нашите съвети да идват прекалено късно и тази опасност вече да е застигнала компютъра ви, не се отчайвайте. На първо място е необходимо да извършите правилно и цялостно премахване на ODIN, за да продължите с възстановяването на файловете.

Изглежда, че успехът на Locky е надхвърлил очакванията на неговите създатели и те са решили да задържат титлата за най-опасна рансъмуер заплаха за по-дълго време. От появата на първата версия през февруари, светът вече е видял няколко версии, например Zepto. Сега хакерите не могат да устоят на настоящата тенденция да кръщават рансъмуер вирусите на филми или измислени герои и да дават гръмки имена на вирусите си. Както и първият носител на това име – Один – най-старото и главно божество в Скандинавската митология, вирусът се опитва да провокира същото поразително впечатление. Той използва често срещаните RSA-2048 и AES-CBC 256 криптиращи алгоритми за кодиране на личните файлове. Тъй като тези стратегии се базират на математически равенства, намирането на алтернативен частен ключ за уникалния публичен ключ се оказва доста трудна задача. 

Odin virus easily encrypts files

Освен това, за да предизвикат повече поражения, създателите на зловредния ODIN са задали широк спектър от файлови разширения, които да бъдат криптирани от вируса. Тъй като вирусът търси евентуални ценни файлове, за да им добави файлово разширение .odin, процесът може да отнеме известно време. Когато процесът бъде завършен, рансъмуер вирусът представя три файла:_HOWDO_text.html, _HOWDO_text.html и _HOWDO_text.html. Както и неговите предшественици, рансъмуер вируса ODIN също иска да остане в анонимност, като използва Tor браузър. Чрез него се очаква жертвите да извършват плащането и евентуално да получат частен ключ, за да отключат файловете си. Оставете настрана всякакви мисли да харчите парите си и се концентрирайте върху премахването на зловредния софтуер. Оставете Reimage Reimage Cleaner Intego да ви помогне за по-бързото осъществяване на процеса.

Тенденции на разпространение на рансъмуера

Най-вероятно вирусът с файлово разширение .odin се е възползвал от шанса да попадне в устройството ви чрез заразено спам съобщение. Това е често срещана стратегия при повечето рансъмуер заплахи, тъй като, за съжаление, тази тенденция се оказва доста успешна. След получаването на фалшива фактура или обикновен видео файл със заинтригуващо заглавие, много малко са хората, които подозират, че зад това може да се крие евентуална заплаха. И така, отдавайки се на любопитство, потребителите отварят заразения прикачен файл, след което е само въпрос на време вирусът да се “настани” и да извърши злонамерените си действия. Също така, някои версии на ODIN се разпространяват и с помощта на експлоатационни инструменти (exploit kits). За да се предпазите от такива коварни файлове, много важно е да подобрите сигурността си с подходящо антишпионско приложение. 

Стъпки за премахване на рансъмуер вируса ODIN 

Тъй като си имаме работа със сложен криптиращ зловреден софтуер, не ви препоръчваме да се занимавате с него ръчно. В тази връзка, по-добре е да поверите премахването на ODIN на защитно приложение. Има много на брой, които ще ви помогнат да се отървете от вируса: Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes. След като приключите с унищожаването на вируса, може да помислите за възстановяване на информацията си. Затова сме дали няколко предложения под статията. И все пак, не забравяйте, че първо трябва да премахнете вируса ODIN и чак след това да се опитате да декодирате файловете си. В противен случай възстановяването на файловете може да се окаже неуспешно.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на ODIN вируси:

Премахнете ODIN, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете ODIN

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner Intego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на ODIN.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете ODIN, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с ODIN. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner Intego и се уверете, че премахването на ODIN е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете ODIN от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от ODIN, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Data Recovery Pro и възстановяване на файловете

Това е приложение специално създадено да открива липсващи файлове и папки в компютъра ви. Въпреки че е създадено по-скоро за случаи на нарушения в системата, когато файловете ви са изгубени или повредени, може да го използвате и за възстановяване на данните си.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса ODIN;
 • Възстановете ги.

Ползата от Системно възстановяване (System Recovery)

В някои случаи, тази функция може да се използва да върне времето назад. С други думи, връща операционната система към предишен етап. По този начин имате възможност да направите копия на файловете, които все още не са засегнати от рансъмуер вируса.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от ODIN и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-odin-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за ODIN ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *