Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Diablo6 вирус (Упътване за премахване) - Включва методи за декриптиране

от Гейбриъл Е. Хол - - | Тип: Рансъмуер

Вирусът Diablo6 пуска поредната скам кампания 

Рансъмуер вирусът Diablo6

Вирусът Diablo6 действа като най-новата версия на печално известния рансъмуер Locky. Той кодира данните на компютъра на жертвата, като използва комбинация от RSA-2048 и AES-128 криптографски шифри и добавя файлово разширение .diablo6 на всеки файл.

След като процеудрата приключи, информацията става неизползваема. Най-накрая рансъмуерът създава съобщение за откуп с наименование diablo6.htm и заменя фона на работния плот с изображението diablo6.bmp. Имайте предвид, че този зловреден криптиращ рансъмуер няма връзка с играта Diablo по никакъв начин, въпреки че създателите му изглежда са нейни почитатели. 

Виртуалната заплаха пристига под формата на прикачен .ZIP файл към имейл, което съдържа VBS downloader. След това се свързва към някой от зловредните домейни, изтегля и изпълнява рансъмуера Locky Diablo.

По време на криптирането, вирусът Locky преименува всеки файл като заменя оригиналното му име с набор от символи. Новото име на файла се създава по следния модел: [първите 8 символа от ID номера на жертвата]-[следващите 4 символа от ID номера на жертвата]-следващите 4 символа от ID номера]-[4 случайни символа]-[12 случайни символа].diablo6.

След като криптирането на данните приключи, вирусът незабавно пуска съобщението за откуп, като използва браузъра по подразбиране на жертвата. Съобщението за откуп започва с директно обяснение какво се е случило:

!!! IMPORTANT INFORMATION !!!! (ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!!!)
All of your files are encrypted with RSA-2048 and AES-128 ciphers. (Всичките ви файлове са криптирани с RSA-2048 and AES-128 шифри.)

Вирусът подтиква жертвата да инсталира Tor браузър и да посети посочената уеб страница .onion, за да има достъп до страницата с Locky Decryptor. Стойността на декриптиращия инструмент за Diablo6 е 0,5 Биткойна, което е приблизително 1642 щатски долара.

В момента не съществуват начини за декритприране на криптираните от опасния вирус файлове. Що се отнася до неговата сложност, той много прилича на Cerber. Въпреки всичко, това не означава, че трябва да плащате откупа. Плащането му също не може да ви гарантира ефикасно възстановяване на информацията. Вероятността да попаднете на скам е много голяма, освен това следването на изискванията на изнудвачите само ги мотивира да създават още повече зловреден софтуер.

Ако файловете ви са били повредени от последната версия на рансъмуера Locky, премахнете Diablo6, като използвате ReimageIntego или Malwarebytes. Компютърът ви трябва да бъде в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking), за да завършите успешно премахването.

След като премахнете Diablo6, използвайте резервните си копия за възстановяване на повредените файлове.Много потребители нямат резервни копия, така че, ако сте от тях, може да се окаже невъзможно да възстановите записите си. Опитайте се да си спомните къде може да намерите незасегнати копия на информацията (USB памет, CD, имейл или друго място) и ги прехвърлете на компютъра си след като изтриете вируса. Под статията ще намерите алтернативни начини за възстановяване на информацията.

Вирусът Locky Diablo6Diablo6 е най-новата версия на рансъмуера Locky, която добавя файлово разширение .diablo6 на криптираните файлове. Вирусът иска откуп в размер на 0,5 Биткойна.

Рансъмуерът сега използва .docm файлове 

Версията Locky Diablo6 се разпространява чрез зловредна спам кампания, която разпраща имейли с предмет подобен на E [дата] (случайни цифри).docx. Зареденият със зловреден софтуер имейл съдържа прикачен файл, носещ името E [дата] (случайни цифри).zip. Текстът на писмото няма никакво обяснение, а съдържа само три думи:


Files attached. Thanks (Файловете са прикачени. Благодаря)

ZIP файлът съдържа VBS скрипт, който използва Интернет връзката на жертвата за изтеглянето на зловреден софтуер от компрометиран домейн. Скриптът може да разчита на няколко домейна за връзка, в случай, че някой от тях не отговаря. Този скрипт е предназначен да изтегли рансъмуера Diablo в папка %TEMP% и да го стартира незабавно. Обърнете внимание, че датите на доклада може да са по-ранни. Това само предполага, че авторите на Locky работят усърдно върху нова кампания.

Текущите анализи разкриват, че в момента заплахата се връща към стария си навик за фишинг на потребителите чрез .docm файлове. Както и по-старата версия, която се опитваше да убеждава неподозиращите потребители да отворят заразен .doc файл и да активират макросите, Diablo6 функционира по същия начин. В този случай той използва .docm файл за стръв. 

Този път писмото няма никакво съдържание, освен предмета и че заразения .docm файл e скрит във файла IMG_[4 digits].pdf. Ако активирате макросите на файла, ще се сблъскате със сериозните последици от зловредния софтуер.

Измамниците в действителност непрекъснато подобряват кампаниите си за разпространение на зловреден софтуер, които сега изглеждат по-съвършеннни. И все пак, колкото и сложни да изглеждат тези имейли, не забравяйте, че не трябва да се оставяте на любопитството и да не отваряте никави прикачени файлове получени от непознати податели.

От друга страна, ако ваш приятел се зарази с компютърен червей, той може без да иска да ви изпрати заразения линк. В такъв случай се свържете директно с него. Ако сканирате файла, обърнете внимание, че авторите на зловредния софтуер са приложили различни “маскировъчни” техники, за да попречат на антивирусната да открие инфекцията. 

За да се предпазите от Locky Diablo, следвайте тези съвети:

 • Никога не отваряйте прикачени файлове, изпратени от непознат. Ако съобщението ви изглежда съмнително, никога не кликвайте на линковете или файловете прикрепени към него;
 • Подсигурете компютърната система с програма против зловреден софтуер. Дръжте я непрекъснато активна;
 • Отделете малко време за да архивирате информацията си. Това е единственият надежден инструмент, който може да възстанови файловете ви след рансъмуер атака;
 • Включете автоматичната актуализация на софтуера, за да разполагате винаги с най-сигурната версия на софтуера на компютъра си.

Според специалистите, първата вълна на рансъмуера удря Германия и САЩ. Ако сте немски потребител, може да посетите DieViren.de за помощ.

Отстранете вируса Locky Diablo6 

Компютърът ви ще бъде в безопасност, само ако премахнете вируса Diablo6 професионално. Нека ви напомним, че си имате работа с един от най-разрушителните рансъмуерни вируси, който може да е опасен почти колкото и друг негов събрат – Cerber.

Той непрекъснато сменя каналите си на атака и собствената си структура, така че по-добре оставете премахването на Diablo6 на професионален инструмент против зловреден софтуер, разработен от анализатори на зловреден софтуер. Не забравяйте, че трябва да актуализирате защитната си програма до последната и версия, за да премахнете рансъмуера напълно. След изтриване на вируса, започнете да тествате наличните техники за декриптиране на информацията.  

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Diablo6 вируси:

Премахнете Diablo6, използвайки Safe Mode with Networking

Стъпки за премахване на рансъмуер вируса Diablo6:

 • Рестартирайте компютъра в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking);
 • Изтеглете или актуализирайте програма против зловреден софтуер;
 • Направете пълно системно сканиране, за да откриете зловредните файлове и да ги премахнете наведнъж.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Diablo6

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Diablo6.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Diablo6, използвайки System Restore

Ако метод 1 не ви помогне за премахването на рансъмуера, изпробвайте втората възможност.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Diablo6. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Diablo6 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Diablo6 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

В момента не е възможно да възстановите файловете криптирани от Locky с инструмент на трети лица. Единственото решение на проблема е архивирането на информацията. Може да се опитате да възстановите някои файлове, като използвате следните методи за възстановяване на информацията.

Ако файловете ви са криптирани от Diablo6, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Първи метод: Използвайте Data Recovery Pro

Може да опитате Data Recovery Pro да възстановите някои от файловете с файлово разширение .diablo6. Инструментът може и да не успее да възстанови всички файлове – бъдете готови и за този вариант.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Diablo6;
 • Възстановете ги.

Втори метод:. Опитайте да възстановите част от файловете, като използвате функцията По-стари версии на Windows (Previous Versions)

Този метод действа само, ако в миналото сте активирали Системно възстановяване. За да възстановите отделни файлове, изпълнете дадените инструкции.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Трети метод: Опитайте ShadowExplorer

ShadowExplorer е инструмент, който помага да откриете наличните Моментни снимки на томове (Volume Shadow Copies) и да ги използвате за възстановяване на информацията. Ако този вирус не успее да изтрие VSS архива, това ще помогне да възстановите файловете си.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Locky Decryptor

Не ви съветваме да купувате Locky Decryptor, защото това е инструмент, създаден от кибер престъпниците. Може да съдържа шпионски инструменти, банкови троянски коне или други форми на зловреден софтуер. Освен това може и да не успее да възстанови файловете ви. Въпреки че все още не е създаден декриптиращ инструмент от изследователите на зловреден софтуер, не ви препоръчваме да плащате откупа на кибер престъпниците.  

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Diablo6 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions


Вашето мнение за Diablo6 ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *