Степен на сериозност:  
  (88/100)

Премахни WeChat вирус (Упътване за премахване) - Безплатно упътване

Кибер престъпниците се целят в потребителите на WeChat и искат парите и личната им информация

Вирусът WeChat

Вирусът WeChat е генеричен термин, който се използва да опише различни разновидности зловреден софтуер, чрез легитимен софтуер за бързи съобщения. Престъпниците често се опитват да изпращат зловредни линкове към потенциалните жертви чрез различни приложения за изпращане на съобщения и да ги подведат към заразени или фишинг уеб страници с намерението да отмъкнат пари или лична информация. 

WeChat на Tencent, Ltd. е едно от най-популярните приложения за изпращане на съобщения. Наброява над 889 милиона месечни активни потребители (според данни на ChinaChannel) и се използва основно в Китай. Известно е още като Weixin и за първи път е пуснато през 2011.

Вирусите и скамовете, които се разпространяват чрез тази комуникационна платформа, нямат връзка с официалния разработчик. WeChat/Weixin, също както и Facebook, Whatsapp, ViberGmail или eBay, е само популярно средство за комуникация, което позволява на престъпниците да намират потенциални жертви, да ги подмамват и да хакват профилите им или да ги убеждават да инсталират опасни вируси.

Има един определен вирус, на който бихме искали да обърнем по-голямо внимание. През януари 2016 Tencent публикуват уеб страница на име “The Story of Me and WeChat/Историята за мен и WeChat”, която позволява на потребителите да видят обобщен преглед на дейностите си, докато са използвали приложението, някои статистики и друга подобна информация.

И все пак, малко след това, започват да се носят слухове, които твърдят, че уеб страницата е компрометирана и посещението “изпарявало” парите на жертвите от профилите им в Alipay. Tencent потвърждават, че тези съобщения са скам и че уеб страницата е напълно безопасна за използване.

Приложението за съобщения, също така, беше компрометирано от силна атака срещу App Store през септември 2015. Нападателите са създали фалшиво копие на Xcode – програма, която се използва за създаване на iOS приложения. Фалшивото копие на програмата е наречено XcodeGhost. То позволило на нападателите да използват създадените приложения за кражба на личната информация на жертвите и да я предават към техните сървъри. Едно от засегнатите приложения е WeChat. От Tencent съобщават, че само версия 6.2.5 е била компрометирана.

Магазинът за приложения (The App Store) е премахнал фалшивия софтуер и гарантира, че разработчиците на приложения използват правилната версия на Xcode.

Примери за вируса WeChatWeChat е популярно приложение за съобщения, което понякога се използва от кибер престъпниците за разпространение на измамни съобщения, съдържащи зловредни линкове. Горното съобщение показва скама WeChat - слуховете за уеб страницата “The Story of Me and WeChat" се оказват фалшиви.

Съвети за защита на профила ви:

 • За да се предпазите от измамници и да продължите да използвате това популярно приложение за съобщения без притеснения, не добавяйте непознати контакти;
 • Свържете профила си с надежден имейл или мобилен телефон, за да може да възстанови профила ви в случай, че изгубите телефона си или той бъде откраднат;
 • Ако някой поиска от вас пари през това приложение за съобщения, не му се доверявайте. Дори и да е някой познат, обадете му се и го попитайте дали съобщението е от него;
 • Никога не предоставяйте лични данни чрез социални платформи за съобщения, особено на непознати;
 • Пазете паролата си за Weixin в тайна;
 • Никога не кликвайте на линкове, изпратени от непознати, дори да ви обещават големи отстъпки в популярни уеб магазини, безплатни продукти, купони или безплатни услуги. Може да бъдете подведени към зловредни или измамни уеб страници. Ако използвате WeChat в мрежата, може дори да заразите компютъра си с рансъмуер или троянски коне!

Разпространение на вирусите WeChat 

Приложенията WeChat са налични за мобилни потребители на Windows PC, Mac, iPhone и Android. Съветваме ви да изтегляте софтуера само от официалната страница на разработчика – www.wechat.com. Не се доверявайте на други уеб страници и не се съгласявайте да изтегляте софтуера от тях, защото може да се опитат да групират допълнителен софтуер с избраната от вас програма и да ви принудят да го инсталирате. 

Наличието на легитимно приложение няма да ви защити от измамници, които се опитват да измамят жертвите като изпращат убедителни съобщения. И все пак, ако спазвате съветите, предоставени от нас, всичко ще е наред. Използвайте сигурни пароли, никога не ги разкривайте на никого, не добавяйте непознати контакти и никога не отваряйте съмнителни URL адреси изпратени от непознати или дори от ваши роднините.

Премахнете вируса WeChat 

Ако се съмнявате, че компютъра ви или мобилното ви устройство може да са заразени, задължително премахнете зловредния софтуер WeChat. За тази цел ви съветваме да използвате антишпионски или антивирусни приложения като ReimageIntego. Ако използвате Mac, може да опитате с Malwarebytes.

Упътванията дадени под статията са предназначени за потребители на Windows, които случайно са заразили компютрите си със зловреден софтуер, докато са използвали уеб версията на приложенията за съобщения. В случай, че Android устройството ви е заразено, препоръчваме ви да прегледате тези упътвания за премахване на Android вируса.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на WeChat вируси:

Премахнете WeChat, използвайки Safe Mode with Networking

Изберете надежден софтуер за премахване на малуер, който да изтрие вируса Weixin. Отстранете заплахата след като стартирате системата в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking).

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете WeChat

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на WeChat.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете WeChat, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с WeChat. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на WeChat е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от WeChat и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions


Вашето мнение за WeChat virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *