Степен на сериозност:  
  (67/100)

Премахни WhatsApp вирус (Инструкции за премахване) - Jan 2021 актуализация

Разнообразието на WhatsApp вируси и скам

WhatsApp virus

Вирусът WhatsApp е вид софтуер, създаден да се възползва от потребителите на приложението WhatsApp. Оригиналното приложение само по себе си НЕ е вирус, но името му или неговата платформа може да се използват от зловредни трети лица за манипулиране на нищо неподозиращите жертви – да изтеглят Троянски коне или да предоставят поверителната си информация.

Обикновено тези програми се инсталират като допълнителни компоненти в заразеното устройство, затова не е достатъчно просто да премахнете WhatsApp от компютъра за да решите проблема.

WhatsApp е популярно приложение за безплатни съобщения, съвместимо с “iPhone,” “Android,” “BlackBerry,” “Windows” и други мобилни операционни системи. В момента базата данни на потребителите му е повече от 1,2 милиарда потребители , така че не е учудващо, че измамниците и създателите на зловреден софтуер измислят начини да печелят от това.

А пропуските в сигурността в програмния код изобщо не помагат на ситуацията.

В началото на годината изследователят от Университета в Калифорния Тобиас Боултер (Tobias Boalter) е засякъл бекдор (задна врата), който позволява неразрешен и ненаблюдаван достъп към приложението. Тази уязвимост позволява декриптирането на сигурно криптираните съобщения от край до край, което позволява на хакерите да четат разговорите на жертвите .

Разбира се, пробивът бързо е “запушен”, но има ли гаранция, че няма да се случи отново в бъдеще?

Дори и WhatsApp да се занимава с проблемите по сигурността, има много други различни начини за използване на приложението за зловредни цели.
В тази статия ще ви запознаем с някои от активните в момента заплахи, ще се опитаме да определим как достигат до устройствата и най-накрая ще дискутираме възможностите за премахване на вируса WhatsApp. Ако използвате Android, ще можете да откриете още полезна информация и в ръководството за премахване на Android вируси.

Изображение на вируса WhatsAppВирусът WhatsApp притежава различни форми и размери. В горното изображение виждате няколко примера за версиите на вируса.

Версии на вируса WhatsApp:

Вирусът WhatsApp GhostCtrl 

GhostCtrl е Троянски кон, който може да се маскира като много различни програми, включително и WhatsApp. Когато се инсталира фалшивата WhatsApp поема управлението на устройството. След това хакерите могат да започнат да събират каквато информация им е необходима, например регистър с обаждания, номера в списъка с контакти, GPS положение на телефона или история на сърфиране.

Освен това, всички GhostCtrl вируси имат способността да активират/деактивират микрофона и камерата на телефона, което означава, че може да ви шпионират както онлайн, така и в реалния живот.

Фалшивото приложение изглежда като легитимното WhatsApp приложение, затова може да е трудно да бъде засечено. Така че винаги изтегляйте приложения само от надеждни източници.

Гласово съобщение от Троянски кон WhatsApp 

Ако сте получили гласово съобщение от WhatsApp по имейл, най-вероятно сте станали мишена на измамници. Предметът на тези спам имейли обикновено е “Missed voicemail/Пропуснато гласово съобщение” докато писмото само по себе си съдържа изфабрикувана информация за това кога е получено съобщението и линк за отваряне.

За съжаление, натискането на бутона “Play” ще ви отведе единствено до зловредна уеб страница, където престъпниците ще се опитат да ви подведат да инсталирате зловредни програми, като например Browser 6.5.

Подобни програми е много вероятно да бъдат заразени с рансъмуер и подобни вируси, затова трябва да сте изключително внимателни!

Скам WhatsApp Gold 

WhatsApp virus

Това е поредната измамна схема, предназначена да подведе доверчивите потребители да изтеглят зловреден софтуер, маскиран като нова функция на WhatsApp.

И по-конкретно, измамниците разпространяват съобщение, което иска от жертвите да обновят профилите си до премиум версията WhatsApp Gold. Проблемът е, че такава версия не съществува.

Когато потребителите кликнат върху линка посочен в съобщението, той незабавно ги пренасочва към сайтове заредени с малуер и излага потребителите на огромен риск от заразяване на устройствата им. 

Скам за пробна услуга на WhatsApp 

Подобно на по-горе споменатия скам, измамата с пробна услуга на WhatsApp се базира на изпращане на потребителите на фалшиви съобщения, които твърдят, че едногодишният им пробен период за WhatsApp е изтекъл и, че потребителят трябва да се абонира, за да го продължи.

За да се подлъжат потребителите по тази фалшива оферта, изманиците ги окуражават да се свържат с “потребителски портал” (“customer portal”) и да се впишат, използвайки данните си за вход от WhatsApp.

След това от жертвите се иска да предоставят и банковите си данни, за да закупят месечен или годишен абонамент за услугата.

Разбира се предоставената информация попада в ръцете на хакерите, които могат да ви таксуват огромни суми за несъществуващи услуги. 

WhatsApp virus

Разпространение на вируса в смартфоните

Има много различни начини за инфектиране с вируса WhatsApp:

 • Може да кликнете на заразена реклама или линк, докато сърфирате в мрежата
 • Изтегляне на зловредни приложения от източници, различни от официалните магазини на приложението
 • Да получите зловреден линк в самото приложение WhatsApp 
 • Да получите спам имейл, съдържащ зловреден линк

За да сте в безопасност, добре е да се научите да сте по-скептични към всичко. Не бързайте да отваряте съмнителни линкове, избягвайте подозрителни реклами, бъдете внимателни, когато отваряте прикачени файлове и не забравяйте, че WhatsApp никога няма да се свърже с вас извън самото приложение. Ако това се случи, най-вероятно е скам.

Премахване на вируса WhatsApp

В зависимост от вида на вируса, може да се наложи да използвате различни техники за премахване на вируса WhatsApp от устройството.
В някои случаи е достатъчно да премахнете паразита с помощта на антивирусен софтуер като ReimageIntego, докато за премахването на други версии, ще се наложи малко повече да се потрудите. Може да се наложи да възстановите настройките по подразбиране на телефона или да преинсталирате приложението, за да премахнете напълно вируса WhatsApp.

Вижте, също така, и съвети за премахване на вируса в упътването за премахване на Android вируса на нашата уеб страница.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Вирусът WhatsApp
Екранна снимка на Вирусът WhatsApp

Упътване за ръчно премахване на WhatsApp вируси:

Премахване на WhatsApp от Windows системи

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте WhatsApp и свързани програми
  Тук потърсете WhatsApp или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'

Премахване на WhatsApp от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за WhatsApp или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на WhatsApp от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за WhatsApp и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на WhatsApp. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса WhatsApp от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, WhatsApp трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на WhatsApp от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете WhatsApp и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 4. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на WhatsApp. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на WhatsApp от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете WhatsApp и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 4. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 5. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 6. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 7. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на WhatsApp. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на WhatsApp от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за WhatsApp или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 4. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на WhatsApp. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-whatsapp-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за WhatsApp virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *