Премахни WhatsApp вирус (Инструкции за премахване) - май 2019 актуализация

Упътване за премахване на WhatsApp вируси

Какво е Вирусът WhatsApp?

Разнообразието на WhatsApp вируси и скам

WhatsApp virus

Вирусът WhatsApp е вид софтуер, създаден да се възползва от потребителите на приложението WhatsApp. Оригиналното приложение само по себе си НЕ е вирус, но името му или неговата платформа може да се използват от зловредни трети лица за манипулиране на нищо неподозиращите жертви – да изтеглят Троянски коне или да предоставят поверителната си информация.

Обикновено тези програми се инсталират като допълнителни компоненти в заразеното устройство, затова не е достатъчно просто да премахнете WhatsApp от компютъра за да решите проблема.

WhatsApp е популярно приложение за безплатни съобщения, съвместимо с „iPhone,“ „Android,“ „BlackBerry,“ „Windows“ и други мобилни операционни системи. В момента базата данни на потребителите му е повече от 1,2 милиарда потребители , така че не е учудващо, че измамниците и създателите на зловреден софтуер измислят начини да печелят от това.

А пропуските в сигурността в програмния код изобщо не помагат на ситуацията.

В началото на годината изследователят от Университета в Калифорния Тобиас Боултер (Tobias Boalter) е засякъл бекдор (задна врата), който позволява неразрешен и ненаблюдаван достъп към приложението. Тази уязвимост позволява декриптирането на сигурно криптираните съобщения от край до край, което позволява на хакерите да четат разговорите на жертвите .

Разбира се, пробивът бързо е „запушен“, но има ли гаранция, че няма да се случи отново в бъдеще?

Дори и WhatsApp да се занимава с проблемите по сигурността, има много други различни начини за използване на приложението за зловредни цели.
В тази статия ще ви запознаем с някои от активните в момента заплахи, ще се опитаме да определим как достигат до устройствата и най-накрая ще дискутираме възможностите за премахване на вируса WhatsApp. Ако използвате Android, ще можете да откриете още полезна информация и в ръководството за премахване на Android вируси.

Изображение на вируса WhatsAppВирусът WhatsApp притежава различни форми и размери. В горното изображение виждате няколко примера за версиите на вируса.

Версии на вируса WhatsApp:

Вирусът WhatsApp GhostCtrl

GhostCtrl е Троянски кон, който може да се маскира като много различни програми, включително и WhatsApp. Когато се инсталира фалшивата WhatsApp поема управлението на устройството. След това хакерите могат да започнат да събират каквато информация им е необходима, например регистър с обаждания, номера в списъка с контакти, GPS положение на телефона или история на сърфиране.

Освен това, всички GhostCtrl вируси имат способността да активират/деактивират микрофона и камерата на телефона, което означава, че може да ви шпионират както онлайн, така и в реалния живот.

Фалшивото приложение изглежда като легитимното WhatsApp приложение, затова може да е трудно да бъде засечено. Така че винаги изтегляйте приложения само от надеждни източници.

Гласово съобщение от Троянски кон WhatsApp

Ако сте получили гласово съобщение от WhatsApp по имейл, най-вероятно сте станали мишена на измамници. Предметът на тези спам имейли обикновено е “Missed voicemail/Пропуснато гласово съобщение” докато писмото само по себе си съдържа изфабрикувана информация за това кога е получено съобщението и линк за отваряне.

За съжаление, натискането на бутона “Play” ще ви отведе единствено до зловредна уеб страница, където престъпниците ще се опитат да ви подведат да инсталирате зловредни програми, като например Browser 6.5.

Подобни програми е много вероятно да бъдат заразени с рансъмуер и подобни вируси, затова трябва да сте изключително внимателни!

Скам WhatsApp Gold

WhatsApp virus

Това е поредната измамна схема, предназначена да подведе доверчивите потребители да изтеглят зловреден софтуер, маскиран като нова функция на WhatsApp.

И по-конкретно, измамниците разпространяват съобщение, което иска от жертвите да обновят профилите си до премиум версията WhatsApp Gold. Проблемът е, че такава версия не съществува.

Когато потребителите кликнат върху линка посочен в съобщението, той незабавно ги пренасочва към сайтове заредени с малуер и излага потребителите на огромен риск от заразяване на устройствата им.

Скам за пробна услуга на WhatsApp

Подобно на по-горе споменатия скам, измамата с пробна услуга на WhatsApp се базира на изпращане на потребителите на фалшиви съобщения, които твърдят, че едногодишният им пробен период за WhatsApp е изтекъл и, че потребителят трябва да се абонира, за да го продължи.

За да се подлъжат потребителите по тази фалшива оферта, изманиците ги окуражават да се свържат с „потребителски портал“ (“customer portal”) и да се впишат, използвайки данните си за вход от WhatsApp.

След това от жертвите се иска да предоставят и банковите си данни, за да закупят месечен или годишен абонамент за услугата.

Разбира се предоставената информация попада в ръцете на хакерите, които могат да ви таксуват огромни суми за несъществуващи услуги.

WhatsApp virus

Разпространение на вируса в смартфоните

Има много различни начини за инфектиране с вируса WhatsApp:

 • Може да кликнете на заразена реклама или линк, докато сърфирате в мрежата
 • Изтегляне на зловредни приложения от източници, различни от официалните магазини на приложението
 • Да получите зловреден линк в самото приложение WhatsApp
 • Да получите спам имейл, съдържащ зловреден линк

За да сте в безопасност, добре е да се научите да сте по-скептични към всичко. Не бързайте да отваряте съмнителни линкове, избягвайте подозрителни реклами, бъдете внимателни, когато отваряте прикачени файлове и не забравяйте, че WhatsApp никога няма да се свърже с вас извън самото приложение. Ако това се случи, най-вероятно е скам.

Премахване на вируса WhatsApp

В зависимост от вида на вируса, може да се наложи да използвате различни техники за премахване на вируса WhatsApp от устройството.
В някои случаи е достатъчно да премахнете паразита с помощта на антивирусен софтуер като FortectIntego, докато за премахването на други версии, ще се наложи малко повече да се потрудите. Може да се наложи да възстановите настройките по подразбиране на телефона или да преинсталирате приложението, за да премахнете напълно вируса WhatsApp.

Вижте, също така, и съвети за премахване на вируса в упътването за премахване на Android вируса на нашата уеб страница.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате FortectIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на WhatsApp вируси

Деинсталиране от Windows

За да премахнете Вирусът WhatsApp от устройства с Windows 10/8, следвайте дадените по-долу стъпки:

 1. Въведете Control Panel (Контролен панел) в полето за търсене на Windows и натиснете Enter или кликнете върху резултатите от търсенето.
 2. В Programs/Програми, изберете Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
 3. От списъка открийте записите свързани с Вирусът WhatsApp (или всякакви други инсталирани наскоро съмнителни програми).
 4. Кликнете с десния бутон на мишката върху приложението и изберете Uninstall/Деинсталиране.
 5. Ако се появи User Account Control/Управление на потребителски профили натиснете Yes/Да.
 6. Изчакайте да се финализира деинсталацията и натиснете OK. Деинсталиране от Windows

Ако използвате Windows 7/XP, използвайте следните инструкции:

 1. Кликнете върху старт менюто Windows Start > Control Panel/Контролен панел разположен в десния прозорец (ако използвате Windows XP, кликнете върху Add/Remove Programs/Добавяне/премахване на програма).
 2. В Контролния панел, изберете Programs/Програми > Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
 3. Изберете нежеланото приложение като кликнете върху него веднъж.
 4. В горния край натиснете Uninstall/Change/Деинсталиране/Промяна.
 5. В прозореца за потвърждение, изберете Yes/Да.
 6. Натиснете OK след като процеса по премахване бъде финализиран.

Премахване на WhatsApp от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за WhatsApp или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изтриване на нежелани разширения от МS Edge:

 1. Натиснете Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете Разширения/Extensions.
 2. От списъка изберете разширението и кликнете върху иконата със зъбно колело.
 3. Кликнете върху Деинсталиране/Uninstall най-отдолу. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистете бисквитките и данните от сърфиране:

 1. Кликнете върху Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете  Поверителност и сигурност/Privacy & security.
 2. В раздела Изтриване на данните за сърфиране/Clear browsing data, натиснете бутона Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
 3. Изберете всичко (с изключение на пароли, въпреки че може да искате да включите също и разрешителни за медии, ако е приложимо) и натиснете Изтриване/Clear. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Възстановете настройките за нов раздел и начална страница:

 1. Кликнете върху иконата на менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. След това намерете раздел При стартиране/On startup.
 3. Натиснете Деактивирай/Disable в случай че откриете съмнителен домейн.

 Ако горният метод не сработи, нулирайте настройките на MS Edge по следния начин:

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc, за да отворите Мениджъра на задачите/Task Manager.
 2. Натиснете стрелката Повече информация/More details в дъното на прозореца.
 3. Изберете раздел Информация/Details.
 4. Сега скролнете надолу и намерете всички записи, които съдържат Microsoft Edge в името си. Кликвате с десен бутон на всеки един от тях и избирате Край на задачата/End Task, за да прекъснете работата на MS Edge. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Ако този начин не успее да ви помогне, ще трябва да използвате разширения метод за нулиране настройките на Edge. Не забравяйте, че преди това трябва да архивирате данните си. 

 1. В компютъра си намерете следната папка: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 2. Натиснете Ctrl + A на клавиатурата, за да изберете всички папки.
 3. Кликнете с десен бутон върху тях и изберете Изтриване/Delete Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge
 4. Сега кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Windows PowerShell (Admin).
 5. Когато се отвори новия прозорец, копирайте и поставете следната команда и след това натиснете Enter:

  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Инструкции за базиран на Chromium Edge

Изтрийте разширенията от MS Edge (Chromium):

 1. Отворете Edge и изберете Настройки/Settings > Extensions/Разширения.
 2. Изтрийте нежеланите разширения като натиснете Премахване/Remove. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистване на кеша и данните за сайта:

 1. Отворете Меню/Menu и отидете в Настройки/Settings.
 2. Изберете Поверителност и услуги/Privacy and services.
 3. Под Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data, натиснете Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
 4. Под Времеви диапазон/Time range, изберете През цялото време/All time.
 5. Изберете Почистване сега/Clear now. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на базиран на Chromium MS Edge:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. От лявата страна изберете Нулиране на настройките/Reset settings.
 3. Изберете Възстановяване на настройките до стойностите им по подразбиране/Restore settings to their default values.
 4. Потвърдете с Възстанови/Reset. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Премахване на опасни разширения:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и кликнете върху Menu/Меню (три хоризонтални линии в горния десен ъгъл на прозореца).
 2. Изберете Add-ons/Добавки.
 3. Тук изберете плъгини, които са свързани с Вирусът WhatsApp и натиснете Remove/Премахване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулирайте началната страница:

 1. Кликнете върху трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл, за да се отвори менюто.
 2. Изберете Options/Опции.
 3. В опциите Home/начална страница, въведете предпочитан от вас сайт, който ще се отваря всеки път, когато отворите Mozilla Firefox.

Изчистете бисквитките и данните за уеб страницата:

 1. Натиснете Menu/Меню и изберете Options/Опции.
 2. Отидете в раздел Privacy & Security/Поверителност и сигурност.
 3. Скролнете надолу докато откриете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата.
 4. Натиснете Clear Data/Изчистване на данните…
 5. Изберете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата, както и Cached Web Content/Кеширано уеб съдържание и натиснете Clear/Изчистване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

В случай че Вирусът WhatsApp не бъде премахнато след като сте изпълнили горните инструкции, нулирайте настройките на Mozilla Firefox:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и натиснете Menu/Меню.
 2. Отидете в Help/Помощ и след това изберете Troubleshooting Information/Информация за разрешаване на проблеми. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox
 3. В раздела Give Firefox a tune up/Настройки на Firefox кликнете върху Refresh Firefox…/Опресняване на Firefox…
 4. След като се появи изскачащия прозорец, потвърдете действието като натиснете Refresh Firefox/Опресняване на Firefox – това трябва да финализира премахването на Вирусът WhatsApp. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Google Chrome

Изтриване на зловредните разширения от Google Chrome:

 1. Отворете Google Chrome, кликнете върху Менюто/Menu (три вертикални точки в горния десен ъгъл) и изберете Още инструменти/More tools > /Разширения/Extensions.
 2. В новоотворения прозорец ще видите всички инсталирани разширения. Деинсталирайте всички съмнителни плъгини, които могат да имат връзка с Вирусът WhatsApp като кликнете върху Премахване/Remove. Нулиране на настройките на Google Chrome

Изчистете кеш паметта и уеб данните от Chrome:

 1. Кликнете върху Меню/Menu и изберете и изберете Настройки/Settings.
 2. В раздела Поверителност и сигурност/Privacy and security, изберете Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data.
 3. Изберете История на сърфиране, бисквитки и други данни за сайта/Browsing history, Cookies and other site data, както и Кеширани изображения/Cached images и файлове/files.
 4. Натиснете Изтриване на данни/Clear data. Нулиране на настройките на Google Chrome

Промяна на началната страница:

 1. Кликнете върху менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. Потърсете съмнителен сайт като Вирусът WhatsApp в раздела При стартиране/On startup.
 3. Кликнете върху Отваряне на специфична или няколко страници/Open a specific or set of pages и кликнете върху трите точки, за да се появи опцията Премахване/Remove.

Нулиране на настройките на Google Chrome:

Ако предните методи не са успели да ви помогнат, нулирайте настройките на Google Chrome, за да елиминирате всички компоненти на Вирусът WhatsApp:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. В Настройки/Settings, скролвате надолу и кликвате върху Разширени/Advanced.
 3. Отново скролвате надолу и намирате раздела Нулиране и изчистване/ Reset and clean up.
 4. Сега натискате Възстановяване на настройките към първоначалното им състояние/Restore settings to their original defaults.
 5. Потвърдете с Нулиране на настройките/Reset settings за да финализирате премахването на Вирусът WhatsApp. Нулиране на настройките на Google Chrome

Нулиране на настройките на Safari

Премахнете нежеланите разширения от Safari:

 1. Кликнете върху Safari > Preferences…/Предпочитания…
 2. В новия прозорец, изберете Extensions/Разширения.
 3. Изберете нежеланото приложение свързано с Вирусът WhatsApp и изберете Uninstall/Деинсталирай. Нулиране на настройките на Safari

Изчистете бисквитките и други данни за уеб страници от Safari:

 1. Кликнете Safari > Clear History…/Изчисти история
 2. От падащото меню под Clear/Изчисти, изберете all history/цялата история.
 3. Потвърдете с Clear History/Изчисти историята. Нулиране на настройките на Safari

Нулирайте настройките на Safari, ако горните стъпки не са ви помогнали:

 1. Кликнете върхуSafari > Preferences…/Предпочитания…
 2. Отидете в раздел Advanced/Разширени.
 3. Поставете тикче на Show Develop menu/Показване на менюто за разработка в лентата с менюто.
 4. От лентата с менюто, кликнете Develop, и след това изберете Empty Caches/Изчисти кеш. Нулиране на настройките на Safari

След изтриването на тази потенциално нежелана програма и поправянето на всеки един от браузърите Ви, препоръчваме да сканирате компютъра си с добра антивирусна. Това ще помогне да се отървете от регистърни следи от WhatsApp и също така ще намери свързани паразити и възможни инфекции с малуер. За тази цел можете да използвате нашият най-добър малуер ремувър: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици