Степен на сериозност:  
  (60/100)

Премахни Safari redirect вирус (Инструкции за премахване на вирус) - Безплатни инструкции

Пренасочващият вирус Safari търси слабости в браузъра ви

Изображение, показващо пренасочващата инфекция Safari

Пренасочващият вирус Safari може да предизвика различни явления, които да прекъсват сесиите ви на сърфиране. Както предполага и наименованието му, вирусът поразяващ Safari, може да ви подведе към съмнителни домейни, които да ви притесняват с досадни съобщения за инсталиране на определени приложения или да ви засипва с досадни търговски реклами.

Дори операционна система macOs да има по-добър имунитет към виртуални заплахи, наивно е да смятаме, че системата не е уязвима изобщо. Скорошни изследвания разкриват доста на брой пробиви в сигурността на macOs и Safari.

За съжаление пренасочващият вирус Safari е една от зловредните програми, които експлоатират тези уязвимости.  Тя е копие на подобни браузърни пренасочващи инфекции за други браузъри:

Пренасочващият вирус Safari не работи чрез специфично приложение. Затова неговото откриване може да отнеме повече време от обикновено. Освен това може и да не откриете съмнителния софтуер в системния списък с програми за деинсталиране, въпреки че тази инфекция може да улесни инсталирането на съмнителни приложения. 

Нека разгледаме евентуалното поведение и симптоми, които ще ви помогнат да определите дали браузърът ви Safari е бил засегнат. Ако не можете повече да отблъсквате досадните реклами, премахнете пренасочващия вирус Safari с помощта на антишпионски инструмент, като ReimageIntego или Malwarebytes. Също така, добре е да хвърлите един поглед и на ръководството за ръчно премахване.

Различни форми на пренасочващия зловреден софтуер Safari 

Когато този вид инфекция се настани в браузъра ви, тя показва присъствието си чрез:

 • Пренасочване на потребителите към домейни за пазаруване или сайтове за видео стрийминг със слаби SSL сертификати
 • Подвеждане към домейни промотиращи порнографско съдържание
 • Реклама на потенциално опасни браузър-разширения
 • Принуждава потребителите да инсталират фалшиви обновления на Safari или съмнителни скенери за браузър
 • Пренасочва потребителите към скамове за техническа поддръжка, които са базирани на браузъри
 • Засипва ви със спонсорирани реклами

Рано или късно ще забележите, че има зловредно присъствие в браузъра ви. Измамите с техническа поддръжка и фалшиви актуалзизации са най-популярните разновидности на този вирус за браузъра Safari.

Що се отнася до последния, лесно може да направите разлика между легитимни съобщения за актуализация и фалшиви изскачащи такива просто като погледнете URL домейна промотиращ тази актуализация. Дори и самото известие да изглежда идентично с оригиналното, случайният URL адрес състоящ се от случайни цифри и символи ще ви подскаже, че обновлението не идва от Apple.

Друга популярна тенденция за подвеждане от пренасочващия вирус е пренасочване към непознати уеб страници, които искат от вас да инсталирате съмнителен Adobe Flash Player или друг инструмент. Пример за пренасочващия вирус SafariПренасочващият вирус Safari може да задейства различни сценарии: да ви засипе с реклами или да ви пренасочи към заразена порнографска уеб страница.

Някои от тези домейни дори “се държат” доста агресивно: искат от вас да активирате разширение, за да може да напуснете страницата. В този случай няма нужда да активирате никакви добавки, а вместо това насилствено затворете страницата. 

Други разновидности на пренасочващия вирус действат чрез уеб скриптове, които ви водят до уеб страници, които уж алармират, че компютърът ви е заразен. Обикновено създателите на подобни заплахи за браузър използват името на добре позната заплаха, за да създадат по-страховито впечатление. 

Твърдения, че компютъра ви ще бъде “деактивиран” или “блокиран” са просто абсурдни. Подобни съобщения винаги съдържат телефонен номер и ви принуждават да вземете незабавни мерки в рамките на 5 минути. В този случай най-добре е да затворите раздела чрез Монитора на активността (Activity Monitor).

Друг възможен сценарий за пренасочващия вирус на браузъра Safari е, че може да ви доведе до уеб страници, съдържащи експлоатационни инструменти. Последните широко се използват от определени групи създатели на рансъмуер като Cerber или CryptoMix.

Освен това, зловредният софтуер предназначен за браузъри използва зловредната технология Clickonce. Както предполага и наименованието и, подобна технология улеснява похищението на зловредния софтуер, когато потребителят кликне еднократно върху линк или заразен файл. 

Също така, трябва да сте наясно, че пренасочващите инфекции помагат и за шпионирането на потребителите. Тъй като работят чрез уеб скриптове, те може да се използват за събиране на информация, която да идентифицира навиците на сърфиране на потребителите. 

Възможно е и да се опитат да събират и лични данни. В резултат на това, скоро папката ви спам на електронната поща може да бъде затрупана със съобщения предлагащи съмнителни продукти или услуги. В някои случаи, такива съобщения може да съдържат и по-опасни прикачени файлове.

Що се отнася до потребителите, които използват мобилната версия на Safari – те също трябва да са много бдителни. Подобни вариации на пренасочващи инфекции може не само да ви заливат с реклами, но и да ви пренасочат към съмнителни домейни, преди да ви върнат на легитимната уеб страница, например Google, Yahoo или Amazon.

Съвети за откриване и предпазване от вируса

Ако си имате работа с пренасочващия компютърен вирус Safari, имате големи шансове да го обуздаете и избегнете. Имайки предвид по-горе описаните особености на работа, пренасочващият вирус действа чрез уеб скриптове, които не са видими за обикновените потребители. И все пак, тяхната “безформена форма” им позволява да изпълняват някои команди. Най-вероятно е да се натъкнете на тях в peer-to-peer домейни за споделяне на файлове или поддържани от реклами сайтове за видео стрийминг и игри. 

Подобни домейни често съдържат реклами като “No one has played this game../Никой още не е играл на такава игра”, “Things no one knew about…/Неща, за които никой не знае” и други подобни. Тези домейни често съдържат фалшиви бутони, които ви препоръчват да инсталирате силно подозрителни скенери за вируси. Ако сте били похитени от пренасочващия вирус Safari по този начин, ще имате нужда от инструмент за премахване на зловреден софтуер, който да ви помогне да изкорените инфекцията. 

Освен това, въпреки че тези пренасочващи браузърни инфекции за Safari не функционират като приложения, добре е да обръщате внимание и на инсталационните помощници. Независимо от това каква програма изтегляте, избирайте “Потребителски” настройки, за да откриете неуместните добавки и да откажете инсталацията им. 

Отървете се от пренасочващия зловреден софтуер Safari

За да откриете и изтриете всички компоненти на вируса за браузър, както и самия него, може да комбинирате двата метода – автоматичен и ръчен. Що се отнася до последния, по-долу ще намерите ръководство как да изтриете всички съмнителни разширения, които може да са свързани с пренасочващия вирус Safari. 

Инструкциите, също така, ще ви покажат как да нулирате настройките на браузъра, за да се отървете от уеб скриптовете. Това ще ви помогне и за премахването на пренасочващия вирус Safari. Също така, може да разгледате и списъка със системни приложения, за да проверите дали в компютъра ви не са се настанили съмнителни приложения. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Safari redirect вируси:

Премахване на Safari redirect от Windows системи

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Safari redirect и свързани програми
  Тук потърсете Safari redirect или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Safari redirect от преките пътища на Safari redirect
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Safari redirect от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Safari redirect или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Safari redirect от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Safari redirect и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Safari redirect. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Safari redirect от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Safari redirect трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Safari redirect от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Safari redirect и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Safari redirect. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Safari redirect от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Safari redirect и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Safari redirect. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Safari redirect от Safari

Следвайте внимателно инструкциите за да премахнете напълно пренасочващия вирус Safari. в случай че бъдете пренасочени към скам за техническа поддръжка, трябва да стартирате Мониторът на дейностите (Activity Monitor), да откриете процеса отговорен за дейностите на браузъра и да натиснете Force Quit/Принудително спиране.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Safari redirect или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Safari redirect, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Safari redirect. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-safari-redirect-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Safari redirect virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *