Степен на сериозност:  
  (12/100)

Премахни Master вирус (Инструкции за премахване) - Jun 2017 актуализация

от Лусия Дейнс - - | Тип: Рансъмуер

Рансъмуерният вирус Master е още едно творение на авторите на рансъмуера BTCWare

Рансъмуерът Master е зловредна програма, създадена от разработчиците на рансъмуера BTCware. Зловредният криптиращ вирус получава името си вследствие на разширенията, които поставя върху засегнатите файлове. Малуерната програма модифицира тези файлове, като променя структурата им с помощта на специфичен криптиращ алгоритъм, който използва публичен ключ и веднъж щом приключи с криптирането, файловете могат да бъдат възстановени само с помощта на личен ключ. Рансъмуерът използва следните разширения, за да маркира криптираните файлове: [BM-NBM1DiE52wgzUUnzcRPwjMjPEcV4qfpr@bitmessage.ch].master, .[help@onyon.info].master и .[niga@westcost.xyz].master. След като криптира всички необходими файлове, вирусът поставя файл !#_RESTORE_DILES_#! на работния плот. Този файл гласи:

[КАКВО СТАНА]
Важните файлове, съдържани в този компютър, са криптирани поради проблем със сигурността.
Ако искате да ги възстановите, пишете ни на имейл: БМ- NBM1DiE52wgzUUnzcRPwjMjPEcV4qfpr@bitmessage.ch или makedonskiy@gmx.com.
Трябва да платите за декриптиране в Биткойни. Цената зависи от това колко бързо ни пишете.

Рансъмуерът Master
Зловредната програма предлага опция за „безплатно декриптиране“. Това обаче не означава, че авторите на малуера предлагат някаква супер оферта за броени късметлии – просто предлагат тестването на декриптора, като дават възможност за декриптиране на три файла с общ размер по-малък от 1 МБ. Има много малък шанс за декриптиране на файловете, защото веднъж щом вирусът попадне в системата, започват редица процеси, като един от тях е предназначен да изтрие Volume Shadow копията. След това единственият начин да възстановите файловете си е като използвате бекъп. За нещастие не много потребители изпитват нуждата да създават бекъпи и осъзнават важността на подобни копия на данните чак когато е прекалено късно. Ако файловете Ви са били криптирани, препоръчваме изтриването на вируса незабавно, използвайки анти-малуерен инструмент като Reimage Reimage Cleaner Intego. Моля, не опитвайте да премахнете рансъмуера Master сами, защото лесно може да пропуснете някои зловредни файлове. Оставането им на системата може да Ви изложи на риск.

Разпространение на BTCware-базирани вируси

Преди да премахнете вируса Master по-добре прочетете статията до край и вижте как да го направите правилно. Въпреки това е също толкова важно да знаете как малуерът се разпространява. Подобно познание може да Ви помогне да блокирате малуерни атаки. Тези зловредни вируси най-често се разпространяват чрез имейл спам. За да предотвратите инсталирането на малуера под формата на имейл съобщение, не отваряйте съобщения от непознати или от компании/организации, с които си нямате работа в момента. Особено трябва да внимавате за съобщения, които показват примамливи оферти или просто Ви приканват да отворите даден документ, който изглежда важен (например изравняване на данъци, призовки, фактури, резюмета и т.н.). Някои рансъмуерни вируси също така атакуват жертвите си чрез необезопасени Remote Desktop портове или чрез заразени с малуер реклами. Не забравяйте да използвате сложни пароли и да стоите настрана от сайтове, които изглеждат несигурни или с неясна цел. На последно място, предпазете компютъра си или компютърната си мрежа, като инсталирате легитимен софтуер за сигурност.

Премахнете рансъмуера с файлово разширение .master и възстановете криптираните си файлове

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е да премахнете вируса Master незабавно. За да премахнете този опасен рансъмуер от компютъра си, използвайте надежден инструмент за премахване на малуер. Екипът ни препоръчва използването на Reimage Reimage Cleaner Intego, въпреки че можете да използвате и различен надежден софтуер. Специалисти по малуера носят добри новини във връзка с декриптирането на файлове с разширение .master, като се смята, че скоро ще могат да създадат декриптор за този рансъмуер. Преди да се появи, трябва да премахнете вируса, използвайки упътванията за премахване на рансъмуера Master, предоставени долу.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Master вируси:

Премахнете Master, използвайки Safe Mode with Networking

Опитайте да премахнете рансъмуера в обикновен режим. Ако това не помогне, рестартирайте компютъра в безопасен режим:

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Master

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner Intego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Master.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Master, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Master. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner Intego и се уверете, че премахването на Master е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Master от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Възстановете файловете си от бекъп или използвайте една от предоставените опции:

Ако файловете ви са криптирани от Master, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Опция с Data Recovery Pro

Опитайте инструмента Data Recovery Pro – може да Ви помогне да възстановите някои файлове с разширение .master.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Master;
 • Възстановете ги.

Avast Decryptor за BTCWare

Можете да опитате този декриптор от Avast, за да възстановите файловете си.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Master и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви. Добре е да се придържате към добрия навик да архивирате файловете си ежедневно или ежеседмично.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-master-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Master ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *