Степен на сериозност:  
  (97/100)

Премахни Aleta вирус (Упътване за премахване) - актуализирано Aug 2017

от Лусия Дейнс - -   Aleta ransomware | Тип: Рансъмуер

Рансъмуерът Aleta започва своите атаки срещу компютърни потребители в началото на юли 2017 

Рансъмуерът Aleta

Вирусът Aleta е типичен рансъмуер, който криптира файлове с различна информация в целеви компютър. Той принадлежи към групата рансъмуер вируси BTCWare и като версия на този печално известен вирус, той има алтернативно име “рансъмуера BTCWare Aleta”. Вирусът попада в системата чрез Троянски кон и криптира всички файлове като използва криптографски алгоритми, след което оставя съобщение за откуп с наименование  !#_READ_ME_#!.inf.

По време на този процес вирусът маркира всеки криптиран файл като му добавя файлово разширение email .[black.mirror@qq.com].aleta. Тези разширения съдържат имейл адреса, който жертвата трябва да използва, за да се свърже с киберпрестъпниците.  

Според данни на жертвите авторите на този рансъмуер предлагат декриптиране на кодираните файлове за 2 Биткойна, което е почти 5 000 щатски долара. Няма нужда да казваме, че тази сума е изключително голяма и дори жертвите, които искат да я платят, просто не могат да си го позволят.  

След като повреди цялата информация на потребителя, рансъмуерът създава и запазва кратко съобщение от престъпниците във файла !#_READ_ME_#!.inf, който е известен и като “съобщение за откуп”. Съобщението информира жертвата, че файловете могат да бъдат криптирани само с декриптиращ инструмент, който се намира в киберпрестъпниците. Цената на този инструмент зависи от това “колко бързо” жертвата се свърже с престъпниците.  

Рансъмуер вирусът Aleta
Рансъмуер вирусът Aleta е версия на рансъмуера BTCWare . Също както и по-старите версии на BTCWare, той маркира криптираните файлове като има добавя файлово разширение [email].aleta

Нападателите предлагат на жертвата възможността да изпробва декритптора BTCWare Aleta като изпрати три малки файла на престъпниците по имейл, с размер не по-голям от 1Mb. Престъпниците обещават да изпратят обратно декриптираните варианти на файловете, за да докажат, че в действителност могат да ги декриптират. 

Ако файловете ви са били криптирани, съветваме ви да премахнете Aleta колкото се може по-скоро като използвате надежден антишпионски софтуер като Reimage. Опитите да изтриете рансъмуерен вирус често води до провал поради липса на достатъчно компютърни умения, така че, ако сте неопитен компютърен потребител, не бива да се опитвате да премахвате вируса ръчно. 

Може да намерите информативн упътване за това как да възстановите информацията си точно под статията. В случай, че търсите инструкции за премахване на рансъмуера на друг език, като полски или немски, проверете нашите уеб страници като UsunWirusa или DieViren.

Разпространение на рансъмуера Aleta 

Премахването на Aleta ще почисти системата ви от зловредния софтуер и ще ви позволи отново да използвате машината си. Но все пак, добре е да сте наясно как се разпространяват рансъмуер вирусите, за да се предпазите от зловредни прониквания в бъдеще.  

Описаният вирус обикновено прониква в целевата система чрез RDP атаки. Киберпрестъпниците търсят да компрометират администраторски профили, които имат права да управляват дистанционно организационна мрежа и ако успеят да ги заразят, те лесно могат да превземат целевата система и да заразят всички устройства с рансъмуер.

Имайте предвид, че дори най-мощните антивирусни програми стават безполезни, ако използвате слаби администраторски пароли. В такъв случай, престъпниците могат насилствено да получат тези пароли само за ден и да управляват целевия компютър дистанционно. 

Има много начини за борба с рансъмуер вирусите, но основните правила за предпазване от рансъмуер атака са:

 1. Инсталирайте антивирусна програма и я поддържайте актуализирана.
 2. Редовно архивирайте информацията си. Може да намерите ръководство как да архивирате данните си тук.
 3. Никога не използвайте слаби пароли за профилите си, особено за софтуер, който е с дистанционен достъп.
 4. Не кликвайте на съмнителни линкове, докато сърфирате в мрежата и не отваряйте имейли, изпратени от непознати. 

Отървете се от рансъмуера BTCWare Aleta незабавно

Премахнете рансъмуера Aleta, като използвате дадените по-долу инструкции, за да продължите да използвате компютъра си безопасно. Не забравяйте, че рансъмуерът често се разпространява групиран с други видове зловреден софтуер, затова ви съветваме да почистите компютъра си автоматично. По-долу ще намерите списък с препоръчваните програми за сигурност.  

Имайте предвид, че никога не трябва да се опитвате да премахвате Aleta ръчно, тъй като подобни усилия често водят до грешки и могат да причинят допълнителни проблеми като нестабилност на системата. За да изтриете напълно зловредния софтуер от системата, следвайте дадените по-долу стъпки.  

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на Aleta вируси:

Премахнете Aleta, използвайки Safe Mode with Networking

Ще премахнете вируса безпроблемно без да се сблъсквате с никакви проблеми, ако внимателно прочетете и извършите следните инструкции.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Aleta

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Aleta.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Aleta, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Aleta. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Aleta е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Aleta от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Крипто-рансъмуерът Aleta е подобрена версия на вируса BTCWare и затова декриптиращият инструмент BTCWare не може, поне в момента на подготовка на статията, да декриптира файловете. Съветваме ви да използвате резервни копия (архиви) и други решения за възстановяване на информацията, които са дадени по-долу за възстановяване на файловете си.

Ако файловете ви са криптирани от Aleta, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Инструменти за възстановяване на информацията

Data Recovery Pro може да ви помогне, ако файловете ви са означени с файлово разширение .aleta. Ето как да използвате този инструмент:

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Aleta;
 • Възстановете ги.

Възстановете файловете от Моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies)

Моментните снимки на томове могат да ви помогнат да възстановите файловете си, но за съжаление това може да се окаже невъзможно, защото рансъмуер вирусите обикновено изтриват тези копия веднага след като са криптирали оригиналните файлове.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Aleta и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions