Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Razy 5.0 вирус (Подобрени инструкции)

от Jake Doevan - - | Тип: Рансъмуер

Поредният търсещ пари рансъмуер вирус  – Razy 5.0 

Вирусът Razy 5.0 е пуснат “в обращение” и тази версия на Рансъмуер вируса Razy се разпространява във формат на Adobe документ. След като жертвата се опита да го отвори, малуерът Razy 5.0 показва изскачащо съобщение “Грешка в PDF файла!” (“Error on PDF file!”) и започва да криптира файловете на жертвата. Всеки криптиран файл променя оригиналното си наименование на такова, изписано с неясен шрифт и с файлово разширение .razy, което прави лесно идентифицирането на вируса. Междувременно, вирусът показва програмен прозорец, наречен “Razy” със следното съобщение:

Файловете на вашия компютър бяха криптирани. Вашите снимки, видео файлове, документи и т.н. Но не се притеснявайте! Все още не сме ги изтрили! Трябва да платите 10 евро PaySafeCard, за да получите декриптиращ ключ. Не опитвайте да правите каквото и да било, тъй като компютърът има няколко мерки за безопасност, с които да изтрие файловете ви. Имате един единствен опит да въведете PaySafeCard кода! Бъдете внимателни!

Your computer files have been encrypted. Your photos, videos, documents, etc…
But, don’t worry! We have not deleted them, yet!
You have to pay 10€ PaySafeCard to get the decryption key.
Try anything funny and the computer has several safety measures to delete your files.
You have one chance to enter the PaySafeCard code! Be careful!

Изненадващо е, че вирусът иска много малка сума като откуп, но все пак това не го прави по-добър и не би трябвало да подкрепяте киберпрестъпността, като плащате. Изглежда, че създателите на този вирус не са толкова алчни, колкото останалите кибер престъпници, но все пак докато има надежда IT специалистите да разбият вируса и да създадат безплатен декриптиращ инструмент, не би трябвало да плащате. Не се връзвайте на заплахите на престъпниците, че ще изтрият файловете ви, а премахнете рансъмуер вируса Razy 5.0 от системата си колкото се може по-скоро. За тази цел силно препоръчваме използването на ReimageIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner. Не се опитвайте да премахнете Razy 5.0 ръчно, защото по този начин може да нанесете големи щети на компютърната си система, в случай че изтриете неправилните файлове. По-добре е да разчитате на автоматичен инструмент за премахване, тъй като при него няма грешки и премахва напълно вируса от системата.

Razy 5.0 virus in action

Как вирусът Razy 5.0 е заразил компютъра ми?

Както вече споменахме, вирусът заразява компютъра на жертвата посредством безопасно-изглеждащ PDF файл. Изглежда, че киберпрестъпниците разпространяват този зловреден файл чрез измамни имейл съобщения, които се представят, че съдържат важен документ, който жертвата трябва да прочете незабавно. Бъдете внимателни, защото зловредните имейл кампании са най-ефективният начин за разпространение на рансъмуер вируси в наши дни. Много потребители все още се хващат на номерата на измамниците и отварят зловредни линкове или прикачени файлове и без да знаят канят рансъмуер вируса в системата си. Както казахме, след като жертвата се опита да отвори файла Adobe Acrobat, вирусът показва съобщение “Error on PDF file!” (“Грешка в PDF файла!”), като междувременно започва да криптира файловете на жертвата. Само за ваша информация – подходящ антишпионски инструмент може да попречи на това да се случи, така че ако нямате такава програма за защита на компютъра си, инсталирайте я колкото се може по-скоро. 

Как да премахнем този рансъмуер от компютъра си и да възстановим файловете си?

Ако вече сте станали жертва на рансъмуер вируса Razy 5.0, то трябва да решите дали да подкрепите киберпрестъпниците като платите откупа или не. Разбира се, ние никога не насърчаваме читателите си да плащат и все пак, в някои случаи, такава малка сума ни се струва незначителна в сравнение със стойността на криптираните ни файлове. Ако решите да не плащате откупа, възстановете файловете си от резервно копие. Преди да го направите, обаче, уверете се, че сте премахнали вируса Razy 5.0 от компютъра си. За тази цел, следвайте инструкциите под статията, като стартирате компютъра си в Безопасен режим (Safe Mode).

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Razy 5.0 вируси:

Премахнете Razy 5.0, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Razy 5.0

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Razy 5.0.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Razy 5.0, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Razy 5.0. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Razy 5.0 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Razy 5.0 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Razy 5.0, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Използвайте предимствата на свойството По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Може да възстановите лесно отделни файлове, ако имате активирана функцията Системно възстановяване (System Restore) на компютъра си. В този случай, следвайте стъпките:

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Използвайте ShadowExplorer

Ако вирусът не е успял да изтрие Моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies), то тогава има голяма вероятност да възстановите файловете си веднага. Спазвайте следните инструкции, за да възстановите криптирана информация:

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Razy 5.0 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-razy-5-0-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Razy 5.0 ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *