Премахни Troldesh вирус (Упътване за премахване) - авг. 2016 актуализация

Упътване за премахване на Troldesh вируси

Какво е Вирусът Troldesh?

Какво се знае за последната версия на вируса Troldesh?

Рансъмуерният вирус Troldesh се появи доста отдавна, но въпреки това опасността не е преминала, а освен това има и доказателства, че постоянно получава обновления. Също както всеки друг рансъмуер е способен да криптира широка гама от различни аудио, видео, документи и екселски файлове. След последния ъпдейт поставя тези окончания към криптираните данни: .da_vinci_code, .magic_software_syndicate. Освен това променя тапета на работния плот на бележка за откуп, пълни с линкове към Tor адреси. Също като предни версии, съобщението на този рансъмуер има символни грешки. То изисква да бъдат платени няколко хиляди долара в замяна на специален декриптационен код, който се предполага, че трябва да достигне до жертвата по имейла. Ненужно е да казваме, че не бива да се подавате на напрежението от хакерите и не бива да плащате откупа. Това не гарантира възвръщане на криптираната информация. Вместо това трябва да се концентрирате върху премахването на Troldesh. За тази цел FortectIntego може да се окаже полезна.

Подобни заплахи като този вирус не действат като повечето рансъмуери. Освен че блокират компютъра, те криптират всичките файлове на жертвата и искат откуп за специален ключ за декриптиране. Troldesh използва математически изчислени личен и публичен ключ. Това, което се криптира с публичния ключ може да бъде декодирано само с помощта на личния. IT специалисти все още не могат да намерят ефективна техника за декриптиране на данните. Ако рансъмуерът Troldesh е криптирал личните Ви файлове, може да опитате следните инструменти – PhotoRec или R-studio. Въпреки това не бива да таите големи надежди. Ако обаче имате допълнително копие на всеки един от файловете си, дори няма да се наложи да мислите за подобно плащане. Затова силно препоръчваме да помислите за бекъп на файловете си сега! За тази цел можете да избирате от няколко опции. Повече информация за тях е дадена в следната статия: Защо ми трябва бекъп и какви опции имам за това?

Известно е, че рансъмуерът Troldesh е свързан с други заплахи: Virus Encoder и Shade. И двата използват AES криптиране, за да заключват информацията. Още повече, вирусът има отличителна черта – той прикача .xtbl екстензия към всички засегнати файлове. Поне не е трудно да правите разлика между незасегнатите и модифицираните файлове. Имайки предвид тази особеност е възможно заплахата да е свързана с наскоро нашумялите вируси, които също прикачат .xtbl към файловете: .xtbl virus, Green_Ray, Ecovector, и [email protected]. След сканиране на системата Troldesh криптира всички целеви файлове. След това оставя „README.txt“ файл, който трябва да даде на жертвата точни инструкции за това как да направи плащането, за да получи декриптационен ключ. Според последна информация вирусът Troldesh иска откуп от 250-278 долара за декриптационен ключ.

Тъй като това изискване е предоставено на руски и английски се смята, че руско- и англо- говорящите страни са главните цели. Изглежда плащането е най-лесният начин да премахнете заплахата и никога не бива да го правите, защото е възможно да останете без пари и без да си върнете данните. В допълнение подкрепяте хакерите и техните бъдещи престъпления по този начин. В началото вирусът използваше браузъра TOR, за да следи извършените плащания. Наскоро бе забелязано, че вече се използва друг начин за комуникация. В README.txt файла Troldesh предоставя имейл адрес. По този начин когато жертвата се свърже с хакерите, те ще съобщят сумата на откупа. Изненадващо след директнотосвързване с хакерите някои потребители дори са успели да се разберат за намаление! Шегата настрана, от най-важно значение е премахването на вируса Troldesh.

Методът за разпространение на рансъмуера

Troldesh или друга подобна заплаха лесно може да се опита да инфилтрира компютъра Ви чрез спам. Експерти по сигурността предупреждават за подвеждащи мейли, които твърдят, че са важни съобщения от правителствени лица, надеждни компании и т.н. Често са изпълнени с инфектирани приставки. За съжаление кибер престъпниците са усъвършенствали техниките си до тази точка, че например сайтът, който съдържа инфекцията, едва се различава от оригиналния и легитимен сайт, притежаван от легална компания. Затова ако наскоро сте получили имейл за получен пакет или за някаква фактура, не правете непремислени действия. Преди да отваряте подобни имейли или приставки се свържете с компанията директно. Ако смятате, че имейла е фалшив и може да е свързан със спамери или хакери, не бива да кликвате на приставката.

Освен това се уверете, че стоите настрана от съмнителни сайтове и избягвайте да кликвате на подвеждащи изскачащи прозорци, които могат да предлагат безплатни обновления, невероятни награди и подобни неща. Ако кликнете на подобни реклами ии посетите подобни сайтове, рансъмуерът Troldesh ще се възползва от възможността да превземе компютъра Ви и да блокира всичките Ви важни файлове. На последно място, трябва да знаете, че малуерът също така атакува компютъра Ви и чрез троянци. Тази инфекция има специфични технически характеристики, които й позволяват да преминава през системи за сигурност без да бъде забелязана. Специалисти по кибер сигурност са установили, че вирусът може да се прокрадне в системата под формата на trojan-Ransom.Win32.Shade. Затова за да предпазите системата и от подобни вируси трябва да подобрите сигурността на системата си, като инсталирате анти-спайуерна програма. Ако антивирусната Ви не успее да го засече, можете да сте сигурни, че анти-спайуерът ще успее.

Стъпки за премахване на Troldesh

Ако виждате големи черни предупредителни съобщения, които казват, че файловете Ви са блокирани, сканирайте компютъра си с обновен малуерен инструмент. Препоръчваме FortectIntego и Malwarebytes. За разлика от ръчното премахване, софтуера е способен да засече всички зловредни файлове по-лесно, за да сте сигурни, че вирусът Troldesh е изцяло премахнат. След това трябва да помислите за възможни алтернативи за запазване на файловете. Можете да ги запазите в USB диск, DVD-та, онлайн и лични домейни за съхранение. Не забравяйте да правите бекъп на данните си редовно. Като говорим за начини за предотвратяване на рансъмуерни инфекции, трябва да се въздържате от отваряне на спам съобщения, които съдържат съмнителни приставки, избягвайте несигурни сайтове за споделяне на файлове и обновявайте антивирусната си редовно. На последно място, ако забележите проблеми, докато се опитвате да премахнете Troldesh от компютъра си, използвайте инструкциите за възстановяване, предоставени долу.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Troldesh вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Troldesh, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Troldesh. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Troldesh е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Troldesh и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици