Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Shade вирус (Инструкции за премахване) - Aug 2017 актуализация

от Jake Doevan - - | Тип: Рансъмуер

Рансъмуерът Shade – унищожен?

Shade ransomware

Рансъмуер вирусът Shade заема специално място измежду рансъмуер вирусите. Той се смята за една от най-унищожителните и опасни кибер заплахи, заедно с Wildfire и CoinVault. Тази заплаха определено предпочита региона на Европа, и по-специално Великобритания, Франция, Германия, Италия, Украйна и Русия.

През своето съществуване, рансъмуерът е успял да спечели милиони долари. Кибер престъпниците постоянно усъвършенстват заплахите си, така че няма никакво съмнение, че рансъмуер вируса Shade ще се опита да превземе колкото се може повече компютри.

Неговите целеви файлове са снимки, видео, документи и музикални файлове и ги заключва с помощта на AES-256 криптиращ метод. Ако сте попаднали на тази заплаха, намерете начин как да я премахнете. Reimage Reimage Cleaner Intego е един от инструментите, които могат да ускорят този процес. 

След като рансъмуер вирусът криптира ценните файлове, той автоматично сменя фона на работния плот и отваря текстов файл README.txt, който ви информира за криптираните файлове. Съобщението за откуп е написано на два езика – руски и английски. Също така вирусът прикрепя различни файлови разширения към криптираните файлове.

Според последната информация, с която разполагаме, той добавя следните файлови разширения .7h9r, .xtbl, .ytbl and .da_vinci_code и показва съобщение за откуп, което гласи, че плащането на откупа е много важно за възстановяване на файловете:

All the important files on your disks were encrypted (Всички файлове на вашите дискове са криптирани).
To decrypt the files you should send the following code (За да декриптирате файловете, изпратете следния код):
A4B50EXXC45D44XXX1F9|0
to the e-mail addresses (на имейл адрес): graceseYoumans1983@gmail.com или drugvokrug727@india.com.
 All the attempts of decrypting the information by yourself will result only in irrevocable loss of your data (Всички опити да възстановите сами информацията си ще доведат единствено до нейната загуба).

Shade използва два метода за получаване на откупа: чрез имейл адрес и Tor сървър. Във втория случай, от потребителите се иска да посетят анонимен браузър и след това да спазват инструкциите за прехвърляне на парите за откупа. Дори и информацията да е жизнено необходима, не плащайте откупа, тъй като няма гаранция, че услугата на Shade за декриптиране ще ви помогне да си върнете заключената информация.

За възстановяване на информацията, използвайте вече създадения декриптиращ инструмент. Може да намерите линк за изтеглянето му в края на статията. В общи линии трябва да започнете с премахването на Shade колкото се може по-скоро и след това да декриптирате файловете си.

 

Shade ransomwareРансъмуер вирусът Shade Предпочитани начини за разпространение на този малуер

Нападението на Shade може да се случи след като сте изтеглили заразен прикачен файл от зловредно имейл съобщение. Те съдържат .zip файл, който включва заразения файл, например, PAYMENT.vbs, PAYCHECK.vbs, PENALTY.vbs.

След като го отворите, той автоматично пуска рансъмуер вируса в компютъра ви. По-късно, вирусът се разпространява по всички дискове и криптира всичките ви файлове. Също така, вирусът може да зарази компютъра с помощта на троянски кон, известен още и като експлоатационен инструмент (exploit kit).

Той е ненадминат със своята способност да се дегизира като легитимен файл. За да може да го откриете, от изключителна важност е да инсталирате надеждна антишпионска програма, например Reimage Reimage Cleaner Intego, която ще проследи малуера. 

АКТУАЛИЗАЦИЯ: Нова версия на рансъмуер вируса Shade събира личната информация на потребителите

Кибер престъпниците са обновили вируса Shade и сега той може да инсталира инструмент за дистанционно администриране (RAT) при навлизането си в компютъра на жертвата. Първо, рансъмуер вирусът проверя компютъра и го сканира в търсене на определен тип документи, които показват, че компютъра се използва от счетоводни отдели само в руско-говорящи организации.

В случай че открие такива документи, той не стартира рнсъмуера, а вместо това инсталира троянски кон Teamspy. Този троянец има няколко различни имена, включително SpY-aGENT, TVRAT, или TVSPY. Скед това троянският кон спуща модифицирана версия на TeamViewer, инструментите 7ZIP и NirCmd, както и драйвер за TeamViewer VPN и RDP Wrapper Library в компютърната система.

С помощта на този набор инструменти, кибер престъпниците модифицират настройките на операционната система и я управляват от разстояние.

Престъпниците шпионират компютърния потребител, за да решат каква сума могат да му поискат в замяна на декриптиращия ключ; също така те променят и съобщението за откуп според индивидуалната жертва, веднага след като разберат какви заплахи може да използват срещу конкретния потребител. Това е много опасна техника и потребителите е добре да вземат предпазни мерки, за да защитят компютрите си от подобни заплахи.  

Това ли е краят на рансъмуера?

Europol, Холандският отдел за борба с кибер престъпността (the Dutch National High Tech Crime Unit), Intel и Kaspersky са обединили сили в борбата с вируса. Тези компании представят по-рано стартирания проект “No Moe Ransom.” Съвместното сътрудничество води до дълго очаквани резултати за международната общност – декриптиращ инструмент. Ще го намерите в края на тази статия.

След “обсада” над много командни и контролни сървъри, обединените сили за борба с кибер престъпността успяват да локализират един, разпространяващ Shade, троянски кон. Освен това, те имат добри новини за жертвите – в интернет могат да намерят безплатен декриптиращ инструмент. Тази съвместна операция лиши създателите на рансъмуера от придобиване на допълнителни 1,45 милиона долара.

Проектът привлече още участници, тъй като виртуалното общество и по-специално бизнес и хиляди обикновени потребители, са непрестанно атакувани от файл-криптиращи вируси. Компаниите очакват, също така, в близко бъдеще да се включи и Microsoft. Тяхното съдействие ще бъде от изключителна важност, като се има предвид, че по-голямата част от рансъмуер вирусите са създадени за операционна система Windows.

Унищожаване на вируса

Ако току що сте открили разширенията .7h9r, .xtbl, .ytbl или .da_vinci_code добавени към ваши важни файлове, това е сигурен знак, че компютъра ви е заразен с рансъмуер вируса Shade. Както може би вече сте разбрали, това е опасен вирус, създаден с една единствена цел – да накара жертвите да платят откуп.   

Има начин да оправите всичко без да подкрепяте похитителите. На първо място трябва да инсталирате надеждна антишпионска програма, като Reimage Reimage Cleaner Intego или Malwarebytes, която да премахне вируса Shade завинаги. След процеса на отстраняване, трябва или да възстановите файловете си от резервно копие, или да опитате с тази програма: Shade decryption tool.

Ако искате да се предпазите от подобна загуба в бъдеще, архивирайте информацията си или съхранявайте важната част от нея на различни места, например домейни за съхранение на данни. Съхраняването на информацията онлайн, например Google Drive или OneDrive, може да не е достатъчно сигурно, тъй като те са свързани с компютъра. Информацията, съхранявана онлайн е винаги изложена на по-голям риск отколкото, ако се съхранява на домашни устройства за съхранение на данни.  

Ако вирусът Shade е блокирал защитните ви програми, вижте по-долу дадените инструкции, за да възстановите достъпа си. 

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Shade вируси:

Премахнете Shade, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Shade

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner Intego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Shade.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Shade, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Shade. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner Intego и се уверете, че премахването на Shade е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Shade от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Shade, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Избор на Data Recovery Pro

Това е инструмент, на който потребителите могат да обърнат внимание, след като са били атакувани от рансъмуер. Той може да успее да възстанови ценните ви файлове.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Shade;
 • Възстановете ги.

Как работи функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Version)?

Ако функцията Системно възстановяване (System Recovery) е активирана, може да възстановите предишни, автоматично запазени копия на всеки ваш файл. За да го направите правилно, следвайте инструкциите.

[GIS=method-3]

Този инструмент е ефективен в случай, че вирусът не е изтрил моментните снимки на томове (volume shadow copies) на файловете.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Декриптор за рансъмуер вируса Shade

Тук може да изтеглите безплатен инструмент за декриптиране, който ще отключи файловете ви и няма да се наложи да плащате откупа.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Shade и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви. Добре е да се придържате към добрия навик да архивирате файловете си ежедневно или ежеседмично.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-shade-ransomware.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Shade ransomware

Your email address will not be published. Required fields are marked *