Премахни CrySiS вирус (актуализирано юни 2016) - Упътване за премахване на вирус

Упътване за премахване на CrySiS вируси

Какво е Рансъмуер вируса CrySiS?

Какво представлява CrySiS вируса и какви опасности може да причини?

Вирусът CrySiS е още един рансъмуер вирус, който е пуснат от киберпрестъпниците в началото на 2016. Както и всеки друг вирус от категорията на рансъмуер вирусите, той може да криптира файловете ви и да ви остави без снимки, музика, работни документи и други подобни данни. За тези, които са готови на всичко за да възстановят файловете си, киберпрестъпниците предлагат инструмент наречен CrySis рансъмуер декриптор (CrySis ransomware decryptor). Разбира се, това е платена програма, която, обаче, не ви дава никаква гаранция, че ще ви помогне да декриптирате заключените си файлове. Освен това, няма как да сте сигурни, че не е пълна с допълнителен злонамерен софтуер, затова не ви препоръчваме да я купувате. Ако в момента си имате работа с тази заплаха, трябва да знаете, че може да възстановите файловете си от резервно копие. Освен това, винаги може да пробвате R-studio, Recuva или Photorec вместо декриптиращата услуга на CrySis. За да премахнете инфектираните файлове от компютъра си, препоръчваме ви да използвате професионален софтуер като FortectIntego.

След „представянето си“ преди почти половин година, Crysis се разпространява стремглаво измежду компютрите по цял свят. След като проникне в системата и заключи информацията съхранявана на хард диска, започва да изисква от жертвата плащането на значителна сума пари за частен ключ, който се предполага, че е предназначен да оправи компютъра. За съжаление, понякога жертвите толкова отчаяно искат да възстановят изгубените си файлове, че решават да платят откупа в замяна на ключа. Както и друг път сме казвали, приоритет в този случай трябва да ви бъде премахването на рансъмуера CrySiS, вместо да я оставяте на компютъра си, защото това е единственият начин,по който може отново да продължите да ползвате компютъра си безопасно.

Съобщението за откуп, което обикновено се показва от тази опасна програма представлява нещо подобно:

Внимание! Компютърът ви беше атакуван от криптиращ вирус. (Attention! Your computer was attacked by virus-encoder.)
Всичките ви файлове са заключени криптографски, без наличието на оригинален ключ, възстановяването им не е възможно! За да получите декодера и оригиналния ключ, пишете ни на имейл [email protected] с предмет „Криптиране“ и вашия идентификационен номер (All your files are encrypted cryptographically strong, without the original key recover is impossible! To get the decoder and the original key, you need to write us at the email: [email protected]с h with subject “encryption” stating your id.)
Пишете ни незабавно, не губете вашето и нашето време с напразни заплахи. (Write in the case, do not waste your and our time on empty threats.)
Отговори на писма само на подходящи хора не се игнорират. (Responses to letters only appropriate people are not adequate to ignore.)
П.С. В случай че не получите отговор на първия имейл в рамките на 48 часа, моля използвайте следния алтернативен адрес [email protected] (P.S. only in case you do not receive a response from the first email address within 48 hours please use this alternative email [email protected].)

Все още не е ясно колко точно трябва да плати жертвата за файловете си, което означава, че тя е принудена лично да се свърже с киберпрестъпниците. Ако видите подобно съобщение на компютъра си, не бързайте да изпълнявате исканията. Помислете си дали искате да подкрепяте хакерите да създават все по-зловредни програми като CrySiS. Ако успеете да избегнете вируса този път, това не означава, че сте получили имунитет от бъдещи заплахи. Затова ви съветваме да премахнете CrySiS от заразения компютър без дори да се замисляте.

Как да защитя компютъра си от този рансъмуер вирус?

Вирусът CrySiS, както и по-голямата част от рансъмуер вирусите, инфектира системата по измамен начин. Обикновено, той прониква като прикачен файл или софтуерен ъпдейт. Веднъж попаднал в системата, вирусът незабавно започва да сканира за определени файлове, които впоследствие криптира с RSA и AES-128 шифри. След криптирането, файловете стават недостъпни. За съжаление, жертвите обикновено забелязват вируса точно в тази фаза, когато вече не може почти нищо да се направи, за да бъде спрян. CrySiS също оставя следните документи на компютъра Help_Decrypt_FILES.BMP, Help_Decrypt_FILES.HTM, Help_Decrypt_FILES.TXT, в които киберпрестъпниците дават малко по-подробна информация за процеса за възстановяване на данните.

Винаги е по-лесно да се предпазиш от вирусна атака предварително, отколкото да се занимаваш с последствията след като е нахлула в системата. Специалистите по компютърна сигурност препоръчват да защитите компютъра си чрез комбинация от антивирусни характеристики. На първо място и най-важно, разбира се, е използването на надежден антивирусен софтуер, за който трябва да сте сигурни, че непрекъснато ви „пази гърба“. На второ място, силна защитна стена също може да е полезна за спирането на киберпрестъпниците да нахлуят в мрежата ви. Също така, не трябва да забравяте новите системни ъпдейти и да ги инсталирате своевременно. Най-накрая, вие също трябва да сте много внимателни. Избягвайте да посещавате съмнителни и ненадеждни уеб страници, въздържайте се от изтеглянето на непознат софтуер на компютъра си. Винаги проверявайте за софтуерни актуализации в официалните уеб страници, а не ги изтегляйте от случайни такива.

Предложения за безопасно премахване на рансъмуер вируса CrySiS:

Без значение от това дали вече имате опит в премахването на вируси, трябва да се отнесете към вируса CrySiS наистина сериозно. Рансъмуер вирусите са известни, че могат да се намесват в работата на антивирусните инструменти, така че, ако планирате премахването на CrySiS, трябва да сте подготвени за евентуални неизправности. Нашият екип от специалисти е подготвил инструкции, които да ви помогнат да се справите с вируса и да стартирате пълно системно сканиране. Но преди да започнете сканирането, уверете се, че антивирусната ви програма е обновена до последната си версия. В противен случай, софтуерът може да не успее да разпознае и премахне CrySiS от системата, като по този начин той ще продължи да представлява заплаха за бъдещите ви файлове.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на CrySiS вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете CrySiS, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с CrySiS. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на CrySiS е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от CrySiS и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици