Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Onion вирус (Упътване за премахване) - актуализирано Jan 2021

от Jake Doevan - - | Тип: Рансъмуер

Какво е Onion?

Експерти по сигурността предупреждават, че CTB Locker вече има подобрена версия, наречена Onion. Това е сериозна рансъмуерна инфекция, която може да Ви открадне парите и да Ви остави без личната информация, която може да пазите на компютъра. Разпространява се чрез имейл спам като ZIP файл, който, веднъж кликнат, активира троянец и трансферира рансъмуера Onion на целевия компютър.

Вирусът Onion инфектира системата незабелязано, поставя и изпълнява файл в Temp папката и се пуска при стартиране на системата. Негови главни цели са PDF, XLS, PPT, DOCT, TXT, JPEG, JPEG и JS файлови типове, които обикновено биват криптирани чрез RSA-21024 алгоритъм. Веднага след успешно криптиране потребителят може да намери текстов файл за откуп на име MW_ IN FILES.txt или KK_ IN YOUR DOCUMENTS.txt във всяка папка и няма да може да отвори никои от посочените файлови типове. Това може да е болезнено преживяване, ако потребителят няма файлов бекъп и има жизнено важна информация в компютъра си. Измамниците, които управляват този рансъмуер предлагат решение, но е доста скъпо. Предоставени са инструкции и се изисква заплащането на 3 биткойна (около 700 долара) за ключ за декриптиране. След като бъде направено плащането, уникален код бива предоставен на потребителя, който трябва да бъде изпратен на администратора на рансъмуера Onion на ttk@ruggedinbox(dot)com. Предполага се, че след тази процедура потребителят трябва да получи декриптационен код, което може и да се случи. За съжаление разработчиците на рансъмуер не са хора, на които можете да се доверите, така че никога не можете да знаете дали предоставеният ключ ще Ви помогне да си върнете личните данни. Въпреки че вирусът Onion предоставя на жертвите си възможността да декриптират някои файлове преди да направят плащането, за да докажат, че ключът работи, това реално не значи нищо. Не е препоръчително да плащате откупа при каквито и да е обстоятелства, защото не само можете да загубите криптираните си файлове за винаги, но по този начин поддържате измамниците, губите огромно количество пари и разкривате чувствителна информация (детейли на кредитна карта) на сериозни кибер престъпници. Нашата препоръка е да проверите компютъра си с ReimageIntego или друг надежден анти-спайуер и да премахнете рансъмуера за добро. След това се опитайте да си възвърнете данните с помощта на рекавъри инструмент като R-Studio или Photorec.

Onion virus

Как може Onion да хайджакне компютъра ми?

Onion е сериозна компютърна инфекция, затова би било наивно да смятате, че ще иска позволение, за да влезе в комютъра Ви. Като всеки друг рансъмуер и този се разпространява чрез имейл спам, нелегални сайтове и т.н. Според скорошно проучване, в момента вирусът Onion се разпространява маскиран като ZIP файл към спам имейл. Не се подлъгвайте, защото подобни имейли се представят за изпратени от различни власти и се представят за фактури, данъци и други важни документи. Ако не очаквате нещо такова е препоръчително да преместите подобни мейли в спам папката без да ги отваряте. Освен това избягвайте да посещавате нелегални сайтове, НИКОГА не цъкайте на изскачащи реклами, предлагащи ъпдейт за Java, Flash Player, Media Player или друг софтуер от нищото, както и не се подлугвайте от оферти да проверите системата си за вируси онлайн безплатно, защото подобни услуги просто не съществуват. Това са най-типичните методи за разпространение на вируси, използвани от кибер престъпниците. Ако вирусът Onion е криптирал файловете Ви, трябва да си ги върнете, като използвате бекъп или с помощта на програми, предназначени за възвръщане на файлове.

Как да премахнете вируса Onion?

Рансъуерните инфекции са упорити компютърни вируси, които трудно могат да бъдат премахнати ръчно. Затова, ако вече сте получили известие, че Onion е криптирал документи, снимки, видеа и други лични файлове, пуснете цялостно сканиране със ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes и го премахнете незабавно.

За да си възвърнете криптираните данни препоръчваме програми като R-Studio или Photorec. Въпреки това веднага щом поправите компютъра си, помислете за това как да предотвратите загуба на данни в бъдеще. Файловият бекъп е най-доброто решение, до което можете да стигнете. За тази цел препоръчваме USB външни дискове, CD-та, DVD-та или онлайн бекъп, като например Google Drive, Dropbox, Flickr и т.н.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Рансъмуерът Onion
Екранна снимка на Рансъмуерът Onion

Упътване за ръчно премахване на Onion вируси:

Премахнете Onion, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Onion

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Onion.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Onion, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Onion. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Onion е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Onion и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-onion-ransomware.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Onion ransomware

Your email address will not be published. Required fields are marked *