Степен на сериозност:  
  (97/100)

Премахни Arena вирус (Упътване за премахване) - Sep 2019 актуализация

от Гейбриъл Е. Хол - - | Тип: Рансъмуер

Рансъмуерът Arena идва от зловредното семейство на Dharma вирусите

Съобщението за откуп на раснъмуера Arena FILES ENCRYPTED.txt

Рансъмуерът Arena е нов зловреден вирус. Техническите му данни водят директно до семейството на рансъмуера Dharma. След проникване в компютъра на жертвата, той кодира всички данни с шифър от военен клас и означава всеки файл с файлово разширение .id-[ID].sindragosa@bigmir.net].arena. След като вирусът приключи със сканирането на системата и повреди цялата информация, той създава следния документ FILES ENCRYPTED.txt.

Горе споменатия документ е известен като “съобщение за откуп”. Файлът се създава от вирусите от рансъмуерен тип, за да информира жертвите за криптирането на данните и да представи една единствена възможност за декриптиране – плащането на откуп .

Авторите на вируса Arena очевидно иска жертвата да закупи биткойни и да ги преведе към адреса на техния биткойн портфейл. Пълният текст на съобщението за откуп е даден по-долу:

all your data has been locked us (цялата ви информация е заключена)
You want to return? (Искате да си я върнете?)
write email sindragosa@bigmir.net (пишете ни на sindragosa@bigmir.net)

Измамниците обещават да осигурят декриптиращия ключ и инструментите, които да използвате, веднага след като плащането достигне до техния Биткойн портфейл. За съжаление, според екипа на Zondervirus.nl на престъпниците не може да се вярва, така че след плащането на откупа, може да се окажете с купища криптирани файлове с разширение .arena без възможност да ги декриптирате.

Вместо да плащате откупа, концентрирайте се върху премахването на зловредния софтуер Arena. Препоръчваме ви да използвате инструменти против зловреден софтуер за тази задача, тъй като това е най-лесният и най-безопасният начин за отстраняване на рансъмуера. 

Премахването на рансъмуера е сложна задача, която може да бъде извършена от IT специалисти и анализатори на зловреден софтуер, затова не трябва да се опитвате да премахвате вирусът с файлово разширение Arena сами.

В противен случай, подобни опити могат да причинят дори повече щети на компютъра или да превърнат информацията ви в купчина безполезни данни. За да премахнете вируса, подгответе компютъра си като го стартирате в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking) (вижте дадените по-долу инструкции) и използвайте софтуер като Reimage за да откриете и премахнете заплахата.

Рансъмуер вируса Arena
Рансъмуерът Arena е зловреден софтуер, който криптира информацията на компютъра, така че кибер престъпниците да могат да искат откуп от жертвата в замяна на декриптиращ инструмент (декриптиращ ключ)

Разпространение на версиите на Dharma

За печално известното рансъмуер семейство се знае, че се разпространява чрез зловредни имейли, които доставят измамни съобщения с прикачен файл. След като жертвата отвори заразения файл, Dharma се вкоренява в компютърната система и разрушава файловете на жертвата, като използва сложно криптиране.

Тази процедура може да бъде извършена, за съжаление, единствено като се използва декриптиращ ключ. Без декриптиращия ключ, няма начин да възстановите файловете си. 

Не трябва да обвинявате специалистите по компютърна сигурност, че не са създали декриптиращ инструмент – криптирането е изключително сигурен метод за защита на файловете, затова не е учудващо, че се използва за съхраняване на военни тайни. Обикновено, този, който криптира файловет, е единственият, който знае как да ги декриптира. 

И все пак, версиите на Dharma, като рансъмуерът Arena, могат да проникнат в системата ви заедно с нелегални изследвания като софтуерни кракове или с помощта на експлоатационни инструменти, намиращи се на компрометирани уеб страници. 

За да защитите компютъра си, използвайте програма против зловреден софтуер, архивирайте информацията си и не забравяйте да инсталирате софтуерните актуализации на време. Не трябва да отлагате и софтуерните актуализации на Windows, без значение колко досадно ви изглежда това. 

Упътване за премахване на рансъмуера Arena 

Подготвили сме ви упътване как да премахнете сигурно вируса Arena. Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете софтуер, който да използвате за премахването на вируса. Ако имате вече инсталирана защитна програма на компютъра си, рестартирайте го в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking), инсталирайте обновленията на антивирусната програма и сканирайте изцяло системата.

Ако все още нямате защитен софтуер, може да го инсталирате от Интернет  след като рестартирате компютъра си в Безопасен режим (Safe Mode). Използвайте надежден софтуер за премахването на рансъмуера Arena.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на Arena вируси:

Премахнете Arena, използвайки Safe Mode with Networking

Премахнете рансъмуера Arena – следвайте тези съвети, подготвени от специалистите по сигурност.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Arena

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Arena.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Arena, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Arena. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Arena е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Arena от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Arena, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Възстановяване от Моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies)

Използвайте софтуер като ShadowExplorer за да възстановите файловете с файлово разширение .arena. Ако вирусът не е успял да премахне Моментните снимки на томовете (Volume Shadow Copies) от компютъра ви, може да ги възстановите с помощта на този софтуер. И все пак, ако зловредният софтуер успешно ги е премахнал от системата, този инструмент няма да има никакъв успех.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Все още няма инструменти за декриптиране на файловете с файлово разширение .arena

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Arena и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-arena-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици