Премахни Arena вирус (Упътване за премахване) - авг. 2017 актуализация

Упътване за премахване на Arena вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Arena?

Рансъмуерът Arena идва от зловредното семейство на Dharma вирусите

Съобщението за откуп на раснъмуера Arena FILES ENCRYPTED.txt

Рансъмуерът Arena е нов зловреден вирус. Техническите му данни водят директно до семейството на рансъмуера Dharma. След проникване в компютъра на жертвата, той кодира всички данни с шифър от военен клас и означава всеки файл с файлово разширение .id-[ID][email protected]].arena. След като вирусът приключи със сканирането на системата и повреди цялата информация, той създава следния документ FILES ENCRYPTED.txt.

Горе споменатия документ е известен като „съобщение за откуп“. Файлът се създава от вирусите от рансъмуерен тип, за да информира жертвите за криптирането на данните и да представи една единствена възможност за декриптиране – плащането на откуп .

Авторите на вируса Arena очевидно иска жертвата да закупи биткойни и да ги преведе към адреса на техния биткойн портфейл. Пълният текст на съобщението за откуп е даден по-долу:

all your data has been locked us (цялата ви информация е заключена)
You want to return? (Искате да си я върнете?)
write email [email protected] (пишете ни на [email protected])

Измамниците обещават да осигурят декриптиращия ключ и инструментите, които да използвате, веднага след като плащането достигне до техния Биткойн портфейл. За съжаление, според екипа на Zondervirus.nl на престъпниците не може да се вярва, така че след плащането на откупа, може да се окажете с купища криптирани файлове с разширение .arena без възможност да ги декриптирате.

Вместо да плащате откупа, концентрирайте се върху премахването на зловредния софтуер Arena. Препоръчваме ви да използвате инструменти против зловреден софтуер за тази задача, тъй като това е най-лесният и най-безопасният начин за отстраняване на рансъмуера.

Премахването на рансъмуера е сложна задача, която може да бъде извършена от IT специалисти и анализатори на зловреден софтуер, затова не трябва да се опитвате да премахвате вирусът с файлово разширение Arena сами.

В противен случай, подобни опити могат да причинят дори повече щети на компютъра или да превърнат информацията ви в купчина безполезни данни. За да премахнете вируса, подгответе компютъра си като го стартирате в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking) (вижте дадените по-долу инструкции) и използвайте софтуер като FortectIntego за да откриете и премахнете заплахата.

Рансъмуер вируса ArenaРансъмуерът Arena е зловреден софтуер, който криптира информацията на компютъра, така че кибер престъпниците да могат да искат откуп от жертвата в замяна на декриптиращ инструмент (декриптиращ ключ)

Разпространение на версиите на Dharma

За печално известното рансъмуер семейство се знае, че се разпространява чрез зловредни имейли, които доставят измамни съобщения с прикачен файл. След като жертвата отвори заразения файл, Dharma се вкоренява в компютърната система и разрушава файловете на жертвата, като използва сложно криптиране.

Тази процедура може да бъде извършена, за съжаление, единствено като се използва декриптиращ ключ. Без декриптиращия ключ, няма начин да възстановите файловете си.

Не трябва да обвинявате специалистите по компютърна сигурност, че не са създали декриптиращ инструмент – криптирането е изключително сигурен метод за защита на файловете, затова не е учудващо, че се използва за съхраняване на военни тайни. Обикновено, този, който криптира файловет, е единственият, който знае как да ги декриптира.

И все пак, версиите на Dharma, като рансъмуерът Arena, могат да проникнат в системата ви заедно с нелегални изследвания като софтуерни кракове или с помощта на експлоатационни инструменти, намиращи се на компрометирани уеб страници.

За да защитите компютъра си, използвайте програма против зловреден софтуер, архивирайте информацията си и не забравяйте да инсталирате софтуерните актуализации на време. Не трябва да отлагате и софтуерните актуализации на Windows, без значение колко досадно ви изглежда това.

Упътване за премахване на рансъмуера Arena

Подготвили сме ви упътване как да премахнете сигурно вируса Arena. Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете софтуер, който да използвате за премахването на вируса. Ако имате вече инсталирана защитна програма на компютъра си, рестартирайте го в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking), инсталирайте обновленията на антивирусната програма и сканирайте изцяло системата.

Ако все още нямате защитен софтуер, може да го инсталирате от Интернет след като рестартирате компютъра си в Безопасен режим (Safe Mode). Използвайте надежден софтуер за премахването на рансъмуера Arena.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Arena вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Премахнете рансъмуера Arena – следвайте тези съвети, подготвени от специалистите по сигурност.

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Arena, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Arena. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Arena е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Arena от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Arena, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Възстановяване от Моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies)

Използвайте софтуер като ShadowExplorer за да възстановите файловете с файлово разширение .arena. Ако вирусът не е успял да премахне Моментните снимки на томовете (Volume Shadow Copies) от компютъра ви, може да ги възстановите с помощта на този софтуер. И все пак, ако зловредният софтуер успешно ги е премахнал от системата, този инструмент няма да има никакъв успех.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Все още няма инструменти за декриптиране на файловете с файлово разширение .arena

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Arena и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици