Степен на сериозност:  
  (93/100)

Премахни Cezar вирус (Упътване за премахване на вирус) - Jan 2021 актуализация

от Линас Кигуолис - - | Тип: Рансъмуер

Рансъмуерът Cezar е новият вариант на вируса Dharma – страшен и безмилостен

Рансъмуер вирусът Cezar

Рансъмуерът Cezar е вариант на криптиращия малуер Dharma. Това е файл-криптиращ вирус, който се използва от кибер престъпниците за да атакуват невинните компютърни потребители и да правят файловете им безполезни. По време на атаката зловредната програма добавя файлови разширения .cezar или .cesar на криптираните файлове.

След успешното проникване в компютъра и криптиране на информацията, вирусът оставя съобщение за откуп, което съдържа кратко съобщение от престъпниците предназначено за жертвата:

За да декриптирате файловете, пишете на имейл gladius_rectus@aol.com

Ясно е, че кибер престъпниците не искат да разкрият окончателната сума на откупа – те може да са готови на преговори с потенциалните жертви. Също така, различните версии на зловредния софтуер Cesar могат да добавят някои от следните файлови разширения на криптираните файлове:

 • .id-.[JasonStewem@aolonline.top].cesar;
 • .id-.[btc2017@india.com].cesar.

И все пак, ако рансъмуерът удари компютъра ви, препоръчваме ви да използвате надежден антишпионски продукт за премахването на вируса Cezar от системата. Може да са ви от полза инструменти като ReimageIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner.

Не трябва да се бавите с премахването на вируса Cezar, тъй като това е много важна задача, която трябва да извършите. Чак след като изтриете вируса от системата, ще може да я използвате отново безопасно. Причината поради която препоръчваме използването на автоматичен инструмент за премахване на шпионски/зловреден софтуер е, че някои вируси се разпространяват заедно с други сериозни зловредни заплахи като Троянски коне или кийлогъри.

Затова, ако не искате да оставяте опасни програми в компютъра си, открийте ги и ги премахнете автоматично с помощта на инструмент против зловреден софтуер. Опитите за изтриване на опасни вируси ръчно може да доведат до неуспех и до други проблеми свързани със сигурността ви според специалистите на LesVirus.fr.

Вирусът CezarРансъмуер вирусът Cezar е версия на вируса Dharma. Той добавя файлово разширения .cezar или .cesar на файловете заедно с имейл адресите на престъпниците и ID номера на жертвата.

Разпространение на обновения вирус

Версиите на рансъмуер вируса Dharma (включително и рансъмуерът Cesar) обикновено използват традиционните методи за разпространение на зловреден софтуер. В повечето случаи, той пристига като зловреден прикачен файл в имейл, който трябва да бъда отворен от потребителя, за да се стартира. За да убедят жертвата да отвори документа, престъпниците използват фалшив имейл адрес на подателя и преименуват зловредния файл на фактура, съобщение от куриер, касова бележка или друг важен документ, който може да е от интерес за потенциалната жертва. 

Въпреки това, престъпниците могат да използват и други методи на дистрибуция като зловредни реклами или експлоатационни инструменти. Те лесно могат да заблудят потребителя и да го накарат да изтегли и инсталира зловреден файл, скрит зад онлайн реклама. Затова, за да защитите компютъра си, ви съветваме да използвате програма против зловреден софтуер, да архивирате информацията си и да посещавате само надеждни уеб страници. По този начин рискът от заразяване на компютъра ви намалява.

Премахнете вируса Cezar и възстановете изгубените файлове

Ако файлове, които са ви нужни, вече са изгубени, премахнете вируса Cezar колкото се може по-скоро. Кибер престъпниците няма да ви позволят да използвате компютъра си безпроблемно, докато не деинсталирате зловредната програма, която се крие в системата. Освен това, откриването на заплахата може да се окаже трудно. Поради тази причина сме подготвили упътване за премахване на Cezar, което може да ви е полезно. Ще го намерите точно под статията.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Рансъмуер вирусът Cezar
Екранна снимка на Рансъмуер вирусът Cezar

Упътване за ръчно премахване на Cezar вируси:

Премахнете Cezar, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Cezar

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Cezar.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Cezar, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Cezar. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Cezar е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Cezar от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

За съжаление файловете с файлово разширение .cezar са непоправими и в момента няма начин за безплатно възстановяване на файловете ви. Освен ако не разполагате с резервни копия (архив), шансовете да ги възстановите са незначителни. Въпреки това, може да изпробвате някой от следните методи:

Ако файловете ви са криптирани от Cezar, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Data Recovery Pro помага за възстановяване на повредени файлове

Data Recovery Pro може да се използва за файлове, които са повредени, а също и за възстановяване на изтрити файлове. Въпреки че не е създадена за възстановяване на криптирани файлове, все пак може да опитате и да видите какво ще стане.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Cezar;
 • Възстановете ги.

Опитайте софтуера ShadowExplorer

ShadowExplorer е софтуер, който може да ви помогне да възстановите файловете от Моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies). Ако вирусът не е успял да изтрие тези копия, все още има надежда за възстановяване на поне част от файловете.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Cezar и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-cezar-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Cezar ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *