Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни ODCODC Ransomware вирус (Jan 2017 актуализация) - Стъпки за декриптиране

от Jake Doevan - - | Тип: Рансъмуер

Колко опасен е вирусът ODCODC?

Лятото може да е време за почивка и забавления, но не и за хакерите. Наскоро те пуснаха вируса ODCODC, специфичен файл-криптиращ малуер. За съжаление, той използва RSA-2048 алгоритъм. Като всеки рансъмуер, той също иска откуп в замяна на кодираната информация. Потребителите, които очакваха дешифратор търпеливо, най-накрая могат да си отдъхнат, тъй като IT специалистът BloodDolly е открил отговорът на техните молитви. Може да изтеглите неговия безплатен ODCODC Декодер. Заплахата изтегля уникален ключ от Командния и Контролен сървър за всеки твърд диск, който е кодиран. Ако не успее да се свърже със сървъра, ще избере един от 200-те на брой статични криптиращи ключове. В инструкциите на декодера ще може да видите кой метод – онлайн или офлайн, е бил използван във вашия случай. И все пак, преди да го направите, трябва да се уверите, че заплахата е напълно премахната, така че декриптирането да не се окаже напразно. Може да премахнете вируса ODCODC с помощта на антишпионско приложение Reimage.

Рансъмуерът принадлежи към семейство от вируси, които изглежда са “продукти” на една и съща група хакери. Общото между техните рансъмуери е, че използват общ имейл адрес. Например, рансъмуерът Shade използва @india.com. Рансъмуерът ODCODC също посочва адреса abennaki@india.com на жертвите си. Предполага се, че те (жертвите) трябва да се свържат с киберпрестъпниците, за да получат информация за размера на откупа искан за дектриптиране на информацията. Изненадващо е, че този метод на комуникация с потребителите не помага на агенциите за кибер сигурност да открият местоположението на хакерите. Няма нужда да казваме, че не трябва да действате според очакванията на хакерите и да извършвате каквито и да било финансови трансакции. Дори и да платите парите, това не ви гарантира възстановяване на заключената информация. 

The note of ODCODC virus

Също така, малуерът ODCODC е установено, че добавя файлово разширение към всеки файл, “попаднал в лапите” му. Например, повреденият файл може да изглежда приблизително така – C-email-abennaki@india.com-photo2.jpg.odcodc. По този начин лесно може да различите кои файлове са били целта. Освен това, вирусът представя текст на английски и на руски, макар че последният не е много правилен. От това става ясно, че хакерите не са руснаци. Някои подозират, че може да са украинци. В крайна сметка, когато вирусът успее да превземе компютъра ви, той оставя файла readthis.txt. По отношение на сумата на откупа, размерът може да варира в зависимост от личните предпочитания на хакерите. Дори и криптираните файлове да са изключително важни, трябва да се примирите, че може да останете без тях, освен ако не разполагате с резервни копия. В тази връзка може да използвате PhotoRec или R-studio, но няма гаранция, че те ще успеят да декодират файловете.

Разпространение на вируса с файлово разширение .odcodc

Както и други вируси от този вид, той се разпространява чрез спам имейли, експлоатационни инструменти и измамни уеб страници за споделяне на файлове. В първият случай, може да защитите компютъра си от рансъмуер като не отваряте писма, получени от непознати податели. Имайте предвид, че хакерите са усъвършенствали начините си за убеждаване на жертвата да отвори заразен прикачен файл като алармира за фалшиви фактури, доставки и призовки. Така може да намалите вероятността да се заразите. И все пак, ако вирусът се опита да се промъкне в системата чрез троянски кон, то тогава вашата предпазливост може и да не ви помогне. В този случай е важно да инсталирате антишпионска програма, например Reimage или Malwarebytes, която ще открие зловредния софтуер. Също така, софтуерът ще ви помогне и за премахването на ODCODC. Сега нека продължим към последната част.

Премахнете напълно ODCODC от компютъра си

За успешното отстраняване на рансъмуера най-добре е да използвате автоматично премахване. Антишпионската програма ще се справи с рансъмуера за броени минути. Това ви гарантира, че всички файлове, свързани с вируса ODCODC ще бъдат изтрити за постоянно. Освен това програмата за сигурност ще осигури цялостна защита на системата ви. Както по-рано споменахме, може да се окаже полезна за блокиране на зловреден софтуер и троянски коне. След като програмата завърши премахването на ODCODC, помислете за алтернативи за съхранение на личната си информация. Съхранявайте я на различни домейни, за да разполагате с няколко възможности за възстановяване на информацията, в случай че бъдете заразени с рансъмуер в бъдеще.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на ODCODC Ransomware вируси:

Премахнете ODCODC Ransomware, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете ODCODC Ransomware

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на ODCODC Ransomware.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете ODCODC Ransomware, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с ODCODC Ransomware. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на ODCODC Ransomware е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от ODCODC Ransomware и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-odcodc-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици