Степен на сериозност:  
  (97/100)

Премахнете RSA-4096 Ransomware (Упътване за премахване) - Jan 2021 актуализация

от Jake Doevan - - | Тип: Рансъмуер

Рансъмуер вируса RSA-4096 и какво може да причини на компютъра ви

Ако сте получили заплашително съобщение, гласящо “Файловете ви са криптирани” (“All your files were encrypted“) или “Всичките ви файлове са защитени чрез сложно криптиране с RSA-4096” (“All your files were protected by a strong encryption with RSA-4096“), това означава, че компютърът ви е бил заразен със зловреден компютърен вирус, известен още като рансъмуер. Този специфичен вид компютърна заплаха взима файловете на жертвата за заложници като ги криптира и се опитва да я принуди да плати откуп. Споменаването на ключа RSA-4096 показва, че си имате работа с TeslaCrypt virus, една от най-опасните разновидности на рансъмуер вирусите.

Рансъмуер вирусът RSA-4096 заключва всички видове файлове, включително музика, видео файлове, документи, снимки и други подобни записи, които се съхраняват на компрометирания компютър. Този зловреден софтуер е програмиран да разпознава специфични видове файлове (съдейки по файловото разширение) и ги криптира като използва криптиращ алгоритъм RSA-4096. За съжаление, съобщението, което този вирус изпраща въобще не е шега. Няма да може лесно да възстановите данните си след като вирусът ви е атакувал. Те са криптирани с уникални ключове/кодове и освен ако не разполагате с такъв, не може да декриптирате криптираните данни. За съжаление, киберпрестъпниците премахват тези ключове от компютъра ви след като зловредния процес на криптиране завърши и ги съхраняват на техни собствени сървъри. След това, ще намерите няколко бележки за откуп, спуснати на различни места в компютъра ви. Тези бележки са озаглавени RECOVER[random symbols].txt, Howto_Restore_FILES.txt or How_Recover+(random symbols).txt. Те, също така, могат да бъдат и в HTML и PNG формати.

The ransom note RSA-4096 ransomware leaves

Какво очаква вирусът от вас?

Разбира се, идеята да изгубиш всичките си компютърни файлове изневиделица е доста плашеща и създателите на TeslaCrypt много добре знаят това. Имено това е и тяхната цел – да изплашат потребителя. Бележката за откуп, която рансъмуер вируса RSA-4096 оставя, информира потребителя, че файловете му са криптирани и могат да бъдат отключени само с уникален декриптиращ ключ, който е скрит на “таен” сървър. Измамниците дори иронично споменават, че потребителят има две възможности – да чака да се случи чудо или да купи от тях декриптиращия ключ и да възстанови повредените файлове. Измамниците искат плащането на откуп в размер на 500 щатски долара, но сумата може да варира. Потребителят трябва да направи плащането в Биткойни на измамниците, които ползват Tor (софтуер за анонимна комуникация), така че киберпрестъпниците да не могат да бъдат проследени и да понесат съответната наказателна отговорност.

Мошениците “насърчават” жертвата да плати откупа колкото се може по-скоро, в противен случай сумата ще бъде удвоена. За съжаление, в голяма част от случаите, измамниците просто взимат парите на жертвата и я оставят с криптираните файлове без да и помогнат за декриптирането. Ние също не ви препоръчваме да плащате откупа, защото това ще насърчи киберпрестъпниците да продължават с измамните си дейности. Ако сте решили да не плащате откупа, силно препоръчваме да премахнете зловредния RSA-4096 от компютъра си с помощта на програмата против злонамерен софтуер ReimageIntego. Въпреки че RSA-4096-битовото криптиране е много трудно за разбиване и компютърните специалисти все още не могат да намерят стопроцентов ефективен “антидот” за TeslaCrypt, вече има създадени някои декриптиращи инструменти за RSA-4096 – може да намерите линкове за изтеглянето им на страница 2.

Как киберпрестъпниците разпространяват рансъмуер вируса RSA-4096?

За разпространението на този рансъмуер киберпрестъпниците използват фишинг атаки и експлоатационни инструменти (exploit kits). Мнозинството от жертвите заявяват, че са получили съобщението за откуп едва няколко минути след като са отворили прикачения файл на писмо, което ги информира за предварително платени покупки, заеми, данъци и друга официална информация. Инфекциите разпространявани чрез спам имейли са вече добре известни, но въпреки това любопитството на хората е нещо естествено, което позволява на такива киберзаплахи като криптиращия вирус RSA-4096 да се разпространяват доста успешно. Затова, когато получите съмнително изглеждащо имейл съобщение, не бързайте да го отваряте. На първо мясо, проверете подателя, темата, наличието/липсата на грешки и други характерни особености. Ако у вас се появи дори и най-малкото съмнение, най-добре е да маркирате имейла като спам. И не на последно място, избягвайте да кликвате върху изскачащи реклами, които ви предлагат ъпдейти на определен софтуер или онлайн проверка за вируси. Обикновено такива съобщения са фалшиви и може да съдържат Троянски коне, които да разпространяват вируса RSA-4096 или други кибер-инфекции.

Може ли рансъмуер вируса RSA-4096 да бъде премахнат ръчно?

Технически погледнато, има начин вирусът RSA-4096 да бъде премахнат ръчно. В края на тази статия ще ви предоставим ръководството за това. Също така, препоръчваме ви ръчното премахване на такава опасна кибер-заплаха да бъде извършвано само от професионални техници, защото вместо да премахнете заразените файлове,може да изтриете важни системни файлове и да предизвикате срив в системата. Затова силно ви препоръчваме да извършите премахването на RSA-4096 с надеждна програма против злонамерен софтуер като ReimageIntego.

ВАЖНО. Преди да се опитате да декриптирате файловете си, криптирани с RSA-4096, трябва да премахнете вируса и всички свързани с него файлове от компютъра си. След това може да възстановите файловете си от резервно копие (ако имате такова), но ако нямате, предлагаме ви да пробвате някои от следните инструменти за декриптиране на RSA-4096 и възстановяване на файлове: TeslaCrypt decryption tool или TeslaCrypt decryptor.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Рансъмуер вируса RSA-4096
Екранна снимка на Рансъмуер вируса RSA-4096Екранна снимка на Рансъмуер вируса RSA-4096
Екранна снимка на Рансъмуер вируса RSA-4096

Упътване за ръчно премахване на RSA-4096 Ransomware:

Премахнете RSA-4096 Ransomware, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете RSA-4096 Ransomware

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на RSA-4096 Ransomware.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете RSA-4096 Ransomware, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с RSA-4096 Ransomware. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на RSA-4096 Ransomware е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от RSA-4096 Ransomware и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-rsa-4096-ransomware.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за RSA-4096 Ransomware

Your email address will not be published. Required fields are marked *