Премахнете RSA-4096 Ransomware (Упътване за премахване) - юни 2016 актуализация

Упътване за премахване на RSA-4096 Ransomware

Какво е Рансъмуер вируса RSA-4096?

Рансъмуер вируса RSA-4096 и какво може да причини на компютъра ви

Ако сте получили заплашително съобщение, гласящо „Файловете ви са криптирани“ („All your files were encrypted„) или „Всичките ви файлове са защитени чрез сложно криптиране с RSA-4096“ („All your files were protected by a strong encryption with RSA-4096„), това означава, че компютърът ви е бил заразен със зловреден компютърен вирус, известен още като рансъмуер. Този специфичен вид компютърна заплаха взима файловете на жертвата за заложници като ги криптира и се опитва да я принуди да плати откуп. Споменаването на ключа RSA-4096 показва, че си имате работа с TeslaCrypt virus, една от най-опасните разновидности на рансъмуер вирусите.

Рансъмуер вирусът RSA-4096 заключва всички видове файлове, включително музика, видео файлове, документи, снимки и други подобни записи, които се съхраняват на компрометирания компютър. Този зловреден софтуер е програмиран да разпознава специфични видове файлове (съдейки по файловото разширение) и ги криптира като използва криптиращ алгоритъм RSA-4096. За съжаление, съобщението, което този вирус изпраща въобще не е шега. Няма да може лесно да възстановите данните си след като вирусът ви е атакувал. Те са криптирани с уникални ключове/кодове и освен ако не разполагате с такъв, не може да декриптирате криптираните данни. За съжаление, киберпрестъпниците премахват тези ключове от компютъра ви след като зловредния процес на криптиране завърши и ги съхраняват на техни собствени сървъри. След това, ще намерите няколко бележки за откуп, спуснати на различни места в компютъра ви. Тези бележки са озаглавени RECOVER[random symbols].txt, Howto_Restore_FILES.txt or How_Recover+(random symbols).txt. Те, също така, могат да бъдат и в HTML и PNG формати.

The ransom note RSA-4096 ransomware leaves

Какво очаква вирусът от вас?

Разбира се, идеята да изгубиш всичките си компютърни файлове изневиделица е доста плашеща и създателите на TeslaCrypt много добре знаят това. Имено това е и тяхната цел – да изплашат потребителя. Бележката за откуп, която рансъмуер вируса RSA-4096 оставя, информира потребителя, че файловете му са криптирани и могат да бъдат отключени само с уникален декриптиращ ключ, който е скрит на „таен“ сървър. Измамниците дори иронично споменават, че потребителят има две възможности – да чака да се случи чудо или да купи от тях декриптиращия ключ и да възстанови повредените файлове. Измамниците искат плащането на откуп в размер на 500 щатски долара, но сумата може да варира. Потребителят трябва да направи плащането в Биткойни на измамниците, които ползват Tor (софтуер за анонимна комуникация), така че киберпрестъпниците да не могат да бъдат проследени и да понесат съответната наказателна отговорност.

Мошениците „насърчават“ жертвата да плати откупа колкото се може по-скоро, в противен случай сумата ще бъде удвоена. За съжаление, в голяма част от случаите, измамниците просто взимат парите на жертвата и я оставят с криптираните файлове без да и помогнат за декриптирането. Ние също не ви препоръчваме да плащате откупа, защото това ще насърчи киберпрестъпниците да продължават с измамните си дейности. Ако сте решили да не плащате откупа, силно препоръчваме да премахнете зловредния RSA-4096 от компютъра си с помощта на програмата против злонамерен софтуер FortectIntego. Въпреки че RSA-4096-битовото криптиране е много трудно за разбиване и компютърните специалисти все още не могат да намерят стопроцентов ефективен „антидот“ за TeslaCrypt, вече има създадени някои декриптиращи инструменти за RSA-4096 – може да намерите линкове за изтеглянето им на страница 2.

Как киберпрестъпниците разпространяват рансъмуер вируса RSA-4096?

За разпространението на този рансъмуер киберпрестъпниците използват фишинг атаки и експлоатационни инструменти (exploit kits). Мнозинството от жертвите заявяват, че са получили съобщението за откуп едва няколко минути след като са отворили прикачения файл на писмо, което ги информира за предварително платени покупки, заеми, данъци и друга официална информация. Инфекциите разпространявани чрез спам имейли са вече добре известни, но въпреки това любопитството на хората е нещо естествено, което позволява на такива киберзаплахи като криптиращия вирус RSA-4096 да се разпространяват доста успешно. Затова, когато получите съмнително изглеждащо имейл съобщение, не бързайте да го отваряте. На първо мясо, проверете подателя, темата, наличието/липсата на грешки и други характерни особености. Ако у вас се появи дори и най-малкото съмнение, най-добре е да маркирате имейла като спам. И не на последно място, избягвайте да кликвате върху изскачащи реклами, които ви предлагат ъпдейти на определен софтуер или онлайн проверка за вируси. Обикновено такива съобщения са фалшиви и може да съдържат Троянски коне, които да разпространяват вируса RSA-4096 или други кибер-инфекции.

Може ли рансъмуер вируса RSA-4096 да бъде премахнат ръчно?

Технически погледнато, има начин вирусът RSA-4096 да бъде премахнат ръчно. В края на тази статия ще ви предоставим ръководството за това. Също така, препоръчваме ви ръчното премахване на такава опасна кибер-заплаха да бъде извършвано само от професионални техници, защото вместо да премахнете заразените файлове,може да изтриете важни системни файлове и да предизвикате срив в системата. Затова силно ви препоръчваме да извършите премахването на RSA-4096 с надеждна програма против злонамерен софтуер като FortectIntego.

ВАЖНО. Преди да се опитате да декриптирате файловете си, криптирани с RSA-4096, трябва да премахнете вируса и всички свързани с него файлове от компютъра си. След това може да възстановите файловете си от резервно копие (ако имате такова), но ако нямате, предлагаме ви да пробвате някои от следните инструменти за декриптиране на RSA-4096 и възстановяване на файлове: TeslaCrypt decryption tool или TeslaCrypt decryptor.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на RSA-4096 Ransomware

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете RSA-4096 Ransomware, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с RSA-4096 Ransomware. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на RSA-4096 Ransomware е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от RSA-4096 Ransomware и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици