Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Skype вирус (Инструкции за премахване) - актуализирано Jan 2021

Вируси и скам за Skype продължават да заплашват потребителите

Изображение на Skype вируса

Skype вирусът представлява група от зловредни програми и фишинг скамове, които се целят в потребителите на популярното телекомуникационно приложение. Една от първите кибер заплахи е Skype червеят w32/Ramex.A, засечен някъде през 2007. Вирусът все още е активен и през 2018, известен под наименованията Baidu и Bitcoin вирус.

Впоследствие зловредният софтуер за копаене на биткойни е забелязан да се разпространява чрез Skype. Поради тази причина понякога се нарича Bitcoin вируса. Обикновено тази инфекция се използва за експлоатиране на ресурсите на компютъра с цел генериране на виртуална валута. В резултат на това, засегнатата машина става бавна и практически неизползваема. И все пак, копаенето на биткойни не е основната цел на зловредния софтуер. 

Най-популярните версии на зловредния софтуер Skype са предназначени да крадат личната информация на потребителите, чувствителна компютърна информация или за разпространение на зловредно съдържание, като изпраща съобщения от рода на “Hey, check this video/Хей, виж това видео” или “this is a very nice photo of you/това е една много хубава твоя снимка”, след което следва зловреден линк.

Например вирусът Koobface, който разпространява съобщения, съдържащи линкове, към “шокиращи” или “много забавни” видео клипове, включващи и името на потребителя. Линковете, които обикновено се добавят към подобни съобщения, се използват за изтегляне и инсталиране на червея Koobface в компютъра.

До сега хакерите са показали няколко метода за хакване на профилите на потребителите. Освен това са започнали да свързват засегнатите компютри в ботнет мрежи, които се използват за  разпространение на големи количества спам или други злонамерени дейности. Поради тази причина, понякога е трудно да дадем специфични характеристики на Skype вируса.

Ако имате проблеми с влизането в Skype профила си или получавате съобщения от вашите контакти, че са получили съмнителен линк от вас, може да се усъмните, че профилът ви е бил компрометиран. Трябва да направите пълно системно сканиране с ReimageIntego или подобна програма против зловреден софтуер, за да премахнете Skype вируса.

Изображение на Skype вирусаНай-популярната форма на Skype вируса са фалшивите връзки към добре познати уеб страници, които са изпратени от компрометирани профили.

Вирусът изпраща “много хубава ваша снимка”

Една от версиите на Skype вируса е известно, че се разпространява чрез спам съобщение “this is a very nice photo of you/това е една много хубава ваша снимка”, след което следва линк. След като кликнете върху него, в системата се спуска зловреден софтуер.

Този зловреден софтуер е особено активен през 2013. Тогава основна цел са били потребителите от Латинска Америка. Те са получавали фалшивото съобщение на испански език “esta es una foto muy amable de tu parte.”

И все пак, няколко потребители от други държави съобщават, че са получили същото съобщение на техния майчин език. Очевидно, езиковата бариера не може да попречи на вируса да се разпространява по цял свят. 

Хакнати Skype профили разпространяват линкове към Baidu, LinkedIn и други фалшиви сайтове

Примери за Skype вируса

През 2016, различни Skype профили са хакнати и разпространяват линкове към Baidu.com, LinkedIn.com и други популярни уеб страници. Една от най-активните спам кампании на Skype вируса използва заразени профили за разпространение на зловреден линк към   Baidu.com, който пренасочва към съмнителен откъснат от Forbes сайт Coolinfovip(dot)com .

Трябва да сте внимателни за линкове пренасочващи към съмнителен линк за Baidu. В края на линка е добавено името на Skype контакта. Ако кликнете върху линка, устройството ви може да бъде заразено с опасен вирус и всичките ви контакти да получат този линк автоматично. 

Според последните новини, вирусът Baidu използва множество фалшиви домейни, за да показва фалшиви сайтове подобни на Forbes. Освен вече споменатият Coolinfovip, вирусът може да пренасочва и към 2016forbesnews-f.net.

Този линк автоматично се изпраща към всички потребители от списъка с контактите на заразения профил. Цикълът се повтаря, когато върху линка бъде кликнато отново от друг компютър. Затова не бива да оставяте този вирус в компютъра си, а да го премахнете колкото се може по-скоро. 

Освен това, Skype малуерът е забелязан да разпространява зловредни линкове към Google, които обикновено са съкратени. Затова не трябва да кликвате върху непознати линкове, които започват с http://goo.gl/. Също така потребителите съобщават и за спам с фалшиви bit.ly линкове.

Зловредният софтуер за Skype се разпространява като фалшива актуализация за Adobe Flash Player 

През април 2017, потребителите на Skype са “ударени” от фалшива рекламна кампания, която ги насърчава да изтеглят фалшива актуализация за Adobe Flash Player. Потребителите получават това съобщение всеки път щом влезнат в профилите си. Затова, не е изненадващо, че много от тях са се подвели.  

Веднага след като влезнат в профила си, те виждат прозорец “File Download – Security Warning/Изтегляне на файл – предупреждение за сигурност”, което иска от тях да активират файла FlashPlayer.hta. Програмният код на файла на html приложението съдържа част от прикрит JavaScript код. Той е програмиран да стартира PowerShell и после да изтегли опасния зловреден заряд.

Изследователите на вируси са успели да идентифицират трите уеб страници, които разпространяват фалшивата актуализация за Flash Player:

 • oyomakaomojiya(.)org,
 • admdownload.adobe.com,
 • cievubeataporn(.)ne.

Освен това следните три имейл адреса се свързват с определен брой зловредни ново-регистрирани уеб страници:

 • jonathandpreston@wants.dicksinhisan.us
 • edwardslawler@dicksinmyan.us,
 • justincabel@airmail.cc.

Интересното е, че последните два домейна вече са били забелязани да участват в зловредни дейности от изследователите на вируси. Това предполага, че фалшивата рекламна кампания не е просто грешка на начинаещ хакер. В действителност, използваният .hta файл, скритият JavaScript код и самият факт, че се използва Flash player поражда спекулации, че хакерите, създали Cerber рансъмуера може да стоят зад последната техника с фалшивата реклама.

Съвети за разпознаване и избягване на скам атаки

Както може би вече сте разбрали, Skype вирусът има много различни форми и проявления. И все пак не е невъзможно да разпознаете опитите за фишинг. Всичко, което трябва да направите, е да сте внимателни, бдителни и критични. Всички тези свойства ще ви помогнат да избегнете спонтанни кликвания или изтегляния.

 1. Игнорирайте всички глупави съобщения от приятелите си от сорта на “lol is this your new profile pic/ха-ха, това ли е профилната ти снимка?”, “This is a very nice photo of you/Това е много хубава ваша снимка” и други подобни. Най-важното е да не кликвате върху линковете, които се съдържат в подобни съобщения или пристигат сами.
 2. Не изтегляйте funnypicture.jpg.exe, FlashPlayer.hta или други съмнителни файлове, които могат да бъдат представени като компоненти на Skype или съдържание, получено от ваш приятел.
 3. Поискайте от контактите си потвърждение дали те действително са изпратили линка или файла.
 4. Инсталирайте Skype и други актуализации. Това помага да намалите риска, че кибер престъпниците ще използват пробиви в сигурността, за да компрометират профила ви.
 5. Задайте силна парола за Skype.
 6. Потребителите на операционна система Windows е добре да свържат Skype профила си с Microsoft профила си, ако още не са го направили. Според компютъра, това прави профила ви по-сигурен и неговото възстановяване – по-лесно.
 7. Задайте двустепенна проверка на Microsoft профила си след като сте го свързали със Skype профила.

Премахнете Skype вируса автоматично и защитете профила си

Ако не можете да се свържете нормално с вашия Skype профил, може да сте заразени със Skype вирус. Както вече сте разбрали, това е наистина опасна програма/проблем, която може да доведе до загуба на лична информация. Освен това може да направи компютъра ви безполезен като използва ресурсите му не по предназначение.

За премахването на Skype вируса е добре да инсталирате надежден антишпионски софтуер от професионален разработчик. Силно препоръчваме ReimageIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner. Кракнати или пиратски програми могат да бъдат не само безполезни, но и да причинят нестабилност в системата, което да направи компютъра ви по-уязвим на зловредни инфекции. 

Почти невъзможно е да премахнете Skype вируса ръчно, защото се разпространява под различни имена и едва ли ще знаете кой от тях е попаднал във вашия компютър. Ако не може да стартирате антишпионската си програма, поради това, че малуерът я блокира, вижте инструкциите под статията. 

След като сте почистили компютъра си, добре е да смените и паролата си за Skype:

 1. Отидете в https://account.microsoft.com и влезте като използвате данните за  Microsoft профила си.
 2. Отидете в Security and Privacy/Сигурност и Поверителност.
 3. При опцията Account Security/Сигурност на профила кликнете на More security settings/Още настройки за сигурност.
 4. В менюто Sign-in preferences/Предпочитания за вход(вписване), трябва да изберете Change sign-in preferences/Промяна на предпочитанията за вход(вписване).
 5. Когато сте там, махнете отметката от Skype name/Skype име и натиснете Save/Запази.

Ако евентуално не виждате Skype name/Skype име в Промяна на предпочитанията за вписване, следвайте стъпките:

 1. Отидете в www.skype.com и влезте с потребителското си име за Skype.
 2. Кликнете върху Settings and preferences / Change password (Настройки и предпочитания/Промяна на парола).
 3. Задайте нова парола.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Skype вируси:

Премахнете Skype, използвайки Safe Mode with Networking

Ако не успеете да сканирате компютъра си с антишпионски софтуер, защото Skype вирусът ви блокира, трябва да рестартирате компютъра си в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking). За тази цел следвайте стъпките:

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Skype

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Skype.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Skype, използвайки System Restore

За да избегнете блокиране на системата, причинено от Skype вируса, може да използвате метода Системно възстановяване (System Restore). Стъпките, които трябва да следвате, са дадени по-долу:

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Skype. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Skype е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Skype и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Skype virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *