Степен на сериозност:  
  (9/100)

Премахни Cleanserp.net вирус (Упътване за премахване) - Jan 2021 актуализация

Вирусът Cleanserp взима на прицел потребителите на Chrome 

Изображение на Cleanserp.net

Cleanserp.net функционира като съмнителен инструмент за търсене, промотиран с помощта на разширението Untabs за Google Chrome и Mozilla Firefox. И все пак, поради някои от отрицателните му свойства, той се категоризира като браузър-похитител. Според най-новите данни измамното приложение се крие под имената “CleanSerp” или “QueryRouter”. 

Въпреки че инструментът за търсене е наличен в мрежата от известно време, той става особено активен през октомври 2017. Интересното е, че френските потребителите имат най-много оплаквания за трудности свързани с премахването му. Изглежда, че обичайното премахване на разширението и на самия инструмент за търсене не върши работа. За да намерите решение, хвърлете един поглед на ръководството за премахване на Cleanserp. Според информацията получена от потребителите автоматичното премахване е ефикасен начин да се отървете от инфекцията.

Untabs плъгина и инструмента за търсене принадлежат към категорията на потенциално нежеланите програми (PUP). те обикновено пренасочват засегнатите браузъри към search.cleanserp.net, като задават домейна като търсачка по подразбиране. Според анализите на VirusTotal, уеб страницата на похитителя не е зловредна. От друга страна, обърнете внимание, че има много ниска оценка от общността. Освен това главната страница не съдържа HTTPS протокол, който е индикатор за надежден и безопасен уеб сайт.

Описаният браузър-похитител може да попадне в целевата система тихомълком посредством софтуерни пакети (бандъли), да похити настройките на уеб браузъра, да променя резултатите от търсенето, да показва натрапчиви реклами и да събира информация за потребителите. 

Така нареченият вирус Cleanserp не е зловредна кибер заплаха, но все пак може да увеличи шансовете ви да попаднете на уеб страници, управлявани от кибер престъпници. Това може да се случи, ако кликнете на подвеждаща онлайн реклама или линк, съдържащи се в резултатите от търсенето. И все пак основният проблем се появява, когато се опитате да премахнете Cleanserp и да зададете предпочитаните от вас настройки по подразбиране. 

Дизайнът на Cleanserp.net наподобява този на Google. Има бърз достъп до Gmail и G+, а също така позволява и осъществяването на търсения в мрежата, на снимки или видео файлове. Всъщност дизайнът наподобява и на друг печално известен браузър-похитител – вирусът Launchpage.org.

Ако сайтът или неговите плъгини ви досаждат в Chrome или Firefox, сканирайте устройството с ReimageIntego или Malwarebytes и оставете програмата против зловреден софтуер да изтрие инфекцията вместо вас.

Ключови характеристики 

Иронично е, че тази потенциално нежелана програма (PUP) се рекламира като инструмент, който уважава поверителността на потребителя. Общите условия посочват само отговорностите на потребителя. Наред с това задълженията на създателите не са посочени. В Декларацията за поверителност на Cleanserp е споменато, че търсачката използва бисквитки за да събира и съхранява определена информация за потребителите:

 1. Вашият IP адрес;
 2. Заявки за търсене;
 3. История на търсене;
 4. Други данни свързани със сърфирането ви.

Освен това тя може да събира и съхранява и част от личната ви информация, ако решите да комуникирате със създателите и чрез имейл или разкриете имената си по друг начин, например ако търсете името и презимето си като използвате този инструмент за търсене. Също така съмнителната търсачка може да предоставя и реклами на трети лица.   

Декларацията за поверителност твърди също, че в браузъра ви могат да бъдат инсталирани бисквитки на трети лица. Затова непознати рекламни мрежи или свързани лица могат да шпионират вашите онлайн дейности и да ви показват персонализирани реклами.

И най-накрая, имайте предвид, че документът твърди, че събраната информация се използва за подобряване на услугата. Това обаче на практика означава, че браузър-разширението ще ви предоставя целеви реклами. Те могат да са под формата на изскачащи реклами, банери или реклами в текста.  

Илюстрация на вируса Cleanserp.netCleanserp.net може да промени настройките на браузъра и да похити началната страница на уеб браузърите Firefox и Chrome

Една от най-дразнещите функции на тази потенциално нежелана програма е пренасочването на CleanSerp. Тази браузърна инфекция може да подведе потребителите към спонсорирани уеб страници и да намали удоволствието от сърфирането на потребителя. В резултат на това може да бъдете принудени да сърфирате в неуместни уеб страници или да се озовете на потенциално опасни такива. Всъщност, някои от рекламите и линковете могат да ви отведат до фалшиви уеб страници, където да бъдете подведени да инсталирате фалшив софтуер, да разкриете личните си данни или да бъдете заразени със зловреден софтуер.  

Затова не отлагайте премахването на Cleanserp. Така ще намалите вероятността от евентуални заплахи и ще си върнете контрола върху браузъра. Този похитител засяга най-вече френските компютърни потребители, така че ако сте от тях, съветваме ви да потърсете информация в lesvirus.fr.

Начини да се предпазим от потенциално нежелани програми  

Както и много други потенциално нежелани програми, така и тази, която обсъждаме в момента, също се разпространява чрез софтуерни пакети (бандъли) като допълнителен компонент в тях. Ако потребителят се съгласи да инсталира безплатен софтуер чрез “Бързи” или “Препоръчителни” настройки, те индиректно се съгласяват да инсталират и всички допълнителни компоненти, включени в пакета и те да попаднат незабелязано в системата.

Това се случва, защото тези настройки не разкриват софтуера на трети лица. За да избегнат похищението на Cleanserp и подобни на него браузър-похитители, потребителите трябва да изберат “Разширени” или “Потребителски” настройки. И все пак, бързото кликване на бутона “Next”/”Напред” няма да предпази браузъра ви от похищение.

Много важно е да наблюдавате процеса и да махате отметките на всички предварително избрани записи. Ако пропуснете тази важна стъпка, ще се изненадате колко много нежелани приложения могат да се инсталират в устройството ви. 

Отстранете Cleanserp.net от браузъра Chrome 

За да премахнете вируса Cleanserp.net от системата, трябва да деинсталирате всички програми и браузър-разширения свързани със зловредния софтуер. Също така търсете и програми с “Неизвестен” (“Unknown”) издател. По-долу ще намерите подробни и илюстративни инструкции за ръчно премахване. Следвайте ги внимателно.

Уверете се, че сте изтрили всички записи свързани с похитителя. Ако пропуснете нещо, може да не успеете да зададете предпочитаната от вас начална страница и да продължите да страдате от нежелани реклами. За да избегнете този проблем, може да изберете варианта за автоматично премахване на и да направите пълно системно сканиране с антишпионска програма или програма против зловреден софтуер.  

Не ви съветваме да следвате инструкциите предоставени на сайта на похитителя тъй като са много неясни и дори объркващи. Не трябва да губите времето си да ги четете, защото изглежда, че са добавени на фалшивата страница само за да объркат жертвите и да ги накарат да изгубят надежда, докато се опитват да изтрият похитителя от техните браузъри. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Cleanserp.net вируси:

Премахване на Cleanserp.net от Windows системи

За да премахнете този вирус от Windows, следвайте по-долните инструкции. Трябва да не оставяте никакви записи свързани с вируса. Ако не сте сигурни дали сте изтрили всички тези програми или тази уеб страница все още се появява в браузъра си, изберете метода за автоматично премахване и сканирайте устройството с програма против зловреден софтуер. 

ВАЖНО. Прочетете предоставените инструкции от началото до края на тази страница. Много потребителите знаят как да отворят Контролния панел (Control Panel) и просто не обръщат внимание на инструкциите в тази част. Инструкциите, които сме предоставили обясняват как да оправите компрометираните преки пътища (шорткъти) на браузъра, така че следвайте упътването много внимателно!

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Cleanserp.net и свързани програми
  Тук потърсете Cleanserp.net или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Cleanserp.net от преките пътища на Cleanserp.net
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Cleanserp.net от Mac OS X система

За да оправите Mac OS X, трябва да проверите дали няма непознати приложения инсталирани в устройството ви. За да го направите, следвайте дадените по-долу стъпки.

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Cleanserp.net или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Cleanserp.net от Internet Explorer (IE)

За да премахнете този похитител от браузъра IE, препоръчваме ви да го направите като изпълните предоставените инструкции за премахване на похитителя.

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Cleanserp.net и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Cleanserp.net. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Cleanserp.net от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Cleanserp.net трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Cleanserp.net от Mozilla Firefox (FF)

За да оправите Firefox, трябва да отворите списъка с разширения и да го претърсите. Откривате ли нещо подозрително? Ако отговорът е да, деинсталирайте всички непознати добавки, разширения и ленти с инструменти от Firefox. Съветваме ви да потърсите разширението QueryRouter – много е вероятно да е свързани с пренасочващия вирус. След като свършите с това, ще трябва да нулирате настройките на браузъра, за да се отървете от проследяващите бисквитки и други записи свързани с похитителя. След това ще може да смените Search.Cleanserp с предпочитаната от вас търсачка.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Cleanserp.net и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Cleanserp.net. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Cleanserp.net от Google Chrome

Когато искате да премахнете Cleanserp.net от Chrome, трябва просто да изтриете този съмнителен адрес от настройките на началната страница. И все пак, това може да не е достатъчно да се отървете от вируса завинаги. Трябва да деинсталирате всички непознати разширения (като CleanSerp) и да нулирате Google Chrome. Долните инструкции ще ви покажат как да го направите.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Cleanserp.net и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Cleanserp.net. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Cleanserp.net от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Cleanserp.net или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Cleanserp.net, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Cleanserp.net. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Alice Woods
Alice Woods

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-cleanserp-net-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Cleanserp.net virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *