Степен на сериозност:  
  (14/100)

Премахни Nova.Rambler.ru вирус (Упътване за премахване) - Jan 2021 актуализация

Вирусът Nova.Rambler.ru: основни факти и инструкции за премахване

Nova.Rambler.ru virus

Вирусът Nova.Rambler.ru (известен още като Rambler Search) се опитва да изглежда като надеждна търсачка, която разполага с много различни функции. Може да откриете Игри, Новини, Хороскопи и други подобни раздели на основната страница. И все пак, не бързайте да се увличате по яркия дизайн и зашеметяващите изображения, защото този вирус принадлежи към категорията на “браузър-похитителите”.

Ако никога не сте чували подобен термин, добре е да знаете, че програмите, които спадат към тази категория се считат за ненадеждни. Накратко, те са инструменти, които показват изопачени резултати от търсенето и пренасочват потребителите към съмнителни уеб страници.  

Една от основните причини за това поведение е повишаването на популярността на свързани уеб страници. В замяна на тази услуга създателите получават пари. Много е възможно след пренасочване на Nova.Rambler.ru да се озовете в някой зловреден уеб сайт. 

Освен това, IT анализаторите са повече от сигурни, че разпространението на подобни похитители става с използването на нелегитимни техники. Ако откриете тази търсачка в браузъра си, то си имате работа с “похищение”. Независимо от това колко привлекателни и свежи изглеждат изображенията в този уеб сайт, силно ви препоръчваме да се заемете с премахването на Nova.Rambler.ru.

Може да го направите с ReimageIntego или друг надежден антишпионски софтуер веднага след като го инсталирате и актуализирате до последната му версия. Също така, винаги може да премахнете Nova.Rambler.ru от Chrome и други уеб браузъри с помощта на нашето ръководство за ръчно премахване, което ще намерите в края на статията.

Изглед на Nova RamblerОсновното изображение на Nova.rambler.ru привлича вниманието на потенциалните жертви със зашеметяващи снимки

Както вече споменахме, пренасочванията към домейна http://nova.rambler.ru и други нежелани действия са с цел генериране на посетителски трафик към определени уеб страници. Тази дейност е незаконна, особено когато имаш в списъка си съмнителни рекламодатели. Имайте предвид, че тази потенциално нежелана програма може да ви показва каквото си иска.

С други думи, тя може да ви показва спонсорирани резултати от търсенето измежду стандартните. Освен това, може да ги напълни с подвеждащи реклами и фалшиви предупреждения, докладващи за необходими софтуерни ъпдейти. Добре е да знаете, че подобни “предложения” трябва да бъдат отказвани, тъй като по-голяма част от тях се използват за промотирането на зловреден софтуер.

Преди да сте успели да зададете тази страница като основна, добре е да се запознаете с членовете на Декларацията за поверителност (Privacy Policy) на Nova.Rambler.ru. Доста често явление в последно време е този документ, пълен с изчерпателна информация, да бъде пренебрегван. И все пак, Декларацията за поверителност, Споразумението за крайния потребител и други подобни документи винаги са се смятали за ценни, защото те разкриват възможностите ви

. Най-важното нещо в случая е, че Rambler Search разкрива спонсорирано съдържание и други данни за използването на уеб страницата. Но въпреки това тя не успява да ни предостави информация за това как осъществява защитата на личните данни. Затова трябва да ви предупредим, че събраната за вас информация може да бъда споделяна с непознати компании.

Интернет поверителността е проблем, който доста ескалира, особено поради факта, че потребителите го пренебрегват години наред. За да се предпазите от загуба на имейл адреси, данни за вход и друга подобна информация, премахнете Nova.Rambler.ru за постоянно.

Кога похитителят се е промъкнал в устройството?

Чували ли сте за бандлинг (“bundling”)? Тази широко използвана техника си остава печеливш инструмент, тъй като потребителите рядко поглеждат втори път преди да натиснат бутона “Инсталирай”. В резултат на това, те пропускат допълнителните притурки, които доста често се оказват нежелан адуер, браузър-похитители, ленти с инструменти и плъгини. По този начин те ги инсталират заедно с основното приложение.

Имайте предвид, че този метод се прилага дори когато инсталирате Skype или Adobe Flash Player. Популярността на последния значително намаля поради непрекъснатите доклади за пропуски в сигурността. Също така, приложението служи за прикритие на много техники на похищение.

Казано накратко, без значение дали изтегляте добре познат или напълно нов инструмент, избирайте “Потребителски” настройки. Те ще разкрият допълнителните инструменти и ще може да ги изключите от инсталацията преди да се промъкнат в устройството ви. Така ще можете да избегнете похищението на Nova.Rambler.ru в бъдеще.

Колко време отнема премахването на Nova.Rambler.com?

Браузър-похитителите могат да бъдат премахнати по два начина – с или без антишпионски софтуер. Както вече казахме, това не е чак толкова зловреден вирус, затова може да опитате и варианта с ръчното премахване. И все пак, ако смятате, че нямате достатъчно опит в премахването на вируси, може да поверите премахването на Nova.Rambler.ru на антишпионско приложение. Този инструмент ще открие всички компоненти и ще ги унищожи за постоянно. Освен това ще се погрижи и за бъдещата защита на компютъра ви.

Също така, ако смятате, че ще се справите сами с премахването на вируса от компютъра си, препоръчваме ви да комбинирате автоматичния с ръчния метод за по-добра защита. Премахнете вируса  Nova.Rambler.ru като следвайте даденото по-долу ръководство. Уверете се, че сте “поправили” всеки браузър на компютъра си, дори да не сте открили вирус в него.  

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Nova.Rambler.ru вируси:

Премахване на Nova.Rambler.ru от Windows системи

За да деинсталирате ръчно този похитител, трябва да премахнете всички записи, които принадлежат на същия издател, Rambler. Може също да се отървете и от други програми, които са инсталирани на компютъра ви без ваше знание.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Nova.Rambler.ru и свързани програми
  Тук потърсете Nova.Rambler.ru или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Nova.Rambler.ru от преките пътища на Nova.Rambler.ru
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Nova.Rambler.ru от Mac OS X система

За да се отървете от Rambler Search на Mac OS X, трябва да деинсталирате всички съмнителни записи. Препоръчваме ви да деинсталирате всички програми на този издател, включително и Nova.Rambler.com.

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Nova.Rambler.ru или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Nova.Rambler.ru от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Nova.Rambler.ru и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Nova.Rambler.ru. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Nova.Rambler.ru от Microsoft Edge

Потребителите на Microsoft Edge могат да опитат допълнителен метод за унищожаване на похитителя като изтрият останалите записи в регистрите.

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Nova.Rambler.ru трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Nova.Rambler.ru от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Nova.Rambler.ru и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Nova.Rambler.ru. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Nova.Rambler.ru от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Nova.Rambler.ru и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Nova.Rambler.ru. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Nova.Rambler.ru от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Nova.Rambler.ru или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Nova.Rambler.ru, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Nova.Rambler.ru. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-nova-rambler-ru-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Nova.Rambler.ru virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *