Степен на сериозност:  
  (88/100)

Премахни Azer вирус (Включва стъпки за декриптиране) - Упътване за премахване на вирус

от Гейбриъл Е. Хол - -   Azer ransomware | Тип: Рансъмуер

Версията на рансъмуера CryptoMix Azer се появява веднага след разбиването на вируса Mole02 

Azer ransomware virus

Рансъмуерът Azer е обновена версия на вируса Cryptomix, която добавя файлово разширение .azer към криптираните файлове. Той оставя съобщение за откуп на име _INTERESTING_INFORMACION_FOR_DECRYPT.TXT на работния плот.

Писмото носи кратко съобщение, което иска да се свържете с киберпрестъпниците чрез имейл адресите webmafia@asia.com или donald@trampo.info. Ако сте забелязали такъв рансъмуер на компютъра си, започнете премахване на Azer колкото се може по-скоро.

Рансъмуер вирусът Azer Cryptomix се появява малко след като е пуснат декриптиращ инструмент за рансъмуера Mole02. Този рансъмуер е предшестваща версия на зловредния софтуер Cryptomix. Такъв сценарий е типичен за създателите на рансъмуер – те обновяват вируса и продължават да го разпространяват, така че наличните декритпиращи инструменти става безполезни.  

Рансъмуерът очевидно е свързан с рансъмуера Webmafia@asia.com и рансъмуера Donald Trampo, защото предоставените имейл адреси са използвани и при малко по-различна рансъмуер кампания.

Зловредният вирус напълно поврежда първоначалното име на файла, след това добавя едно от следните файлови разширения към криптираната информация:

 • .-email-[webmafia@asia.com].AZER;
 • .-email-[donald@trampo.info.AZER;

Освен това, трябва да добавим, че този рансъмуер не комуникира с Команден и контролен сървър като по-голямата част от подобните на него вируси. Той действа в офлайн режим и има десет уникални криптиращи RSA-1024 ключа, които се използват за криптиране на AES ключа, който се използва при криптирането на информацията.

Azer malware (Cryptomix version)

Като обърхем поглед назад към предишните опити за декриптиране на рансъмуера CryptoMix, надяваме се, че специалистите по зловреден софтуер скоро ще успеят да създадат безплатен декриптиращ инструмент. Затова не плащайте откупа, а незабавно премахнете рансъмуера Azer като използвате Reimage или друг надежден инструмент за премахване на зловреден софтуер.

Разпространение на рансъмуер вирусите Azer и CryptoMix 

Версиите на CryptoMix се разпространяват чрез зловреден спам, експлоатационни инструменти (exploit kits), RDP атаки и други традиционни средства за разпространение на рансъмуер. Поради тази причина трябва да вземете всички възможни мерки, за да предпазите компютъра си от атака.

На първо място ви съветваме да инсталирате добър инструмент против зловреден софтуер. Второто нещо, което просто е задължително, е създаването на резервни копия. Имайте предвид, че резервните копия трябва да се съхраняват на външно устройство за съхранение на информация, което да не е свързано към компютъра.

И най-накрая ви съветваме да избягвате съмнителни Интернет уеб страници, имейли изпратени от непознати податели и разбира се нелегален софтуер. Взаимодействието с подобно съдържание може бързо да доведе до неочаквана рансъмуер атака. Ако искате да научите някои трикове за компютърна сигурност, вижте сайта NoVirus.uk.

Премахване на вируса AZER от компрометирания компютър

Отървете се от рансъмуера като използвате програма против зловреден софтуер. За да премахнете вируса Azer както трябва, първо стартирайте компютъра си в Безопасен режим (Safe Mode). Силно препоръчваме използването на Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking). По-долу ще намерите инструкции как да направите това.  

След успешното премахване на Azer, започнете да мислите за решения за възстановяване на информацията. Обикновено препоръчваме използването на резервни копия, обаче много потребители не правят такива предварително. В такъв случай, може да опитате някои базови методи за възстановяване като описаните по-долу.  

Моля, имайте предвид, че рансъмуерът поврежда информацията по много сигурен начин и в повечето случаи възстановяването и е почти невъзможно. И все пак, това не означава, че трябва да плащате откупа, защото киберпрестъпниците може да откраднат парите ви без да ви предоставят декриптиращ инструмент.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.
Екранна снимка на Рансъмуер вирусът Azer
Рансъмуер вирусът Azer

Упътване за ръчно премахване на Azer вируси:

Премахнете Azer, използвайки Safe Mode with Networking

За премахването на Azer, инсталирайте добра програма против зловреден софтуер или антишпионски софтуер. Ако не разполагате с такава, съветваме ви да рестартирате компютъра в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking). Изтеглете инструмента за сигурност единствено докато сте в Безопасен режим (Safe Mode). Ако разполагате с антишпионска програма, също така препоръчваме да я стартирате в посочения компютърен режим, тъй като ще бъде необходимо да я обновите преди да направите системното сканиране.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Azer

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Azer.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Azer, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Azer. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Azer е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Azer от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако имате резервни копия, премахнете вируса и след това импортирайте файловете от архива на компютъра си. Ако се притеснявате за файловете си, съветваме ви да си направите още едно копие на резервното копие на безопасен компютър.  

В случай че не разполагате с резервно копие, опитайте някоя от посочените техники.

Ако файловете ви са криптирани от Azer, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Възстановете част от файловете като използвате инструмент за възстановяване на данни

Data Recovery Pro е стандартен инструмент, който успешно възстановява различни видове повредени и дори изтрити файлове. Съветваме ви да го опитате на файлове с файлово разширение .azer.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Azer;
 • Възстановете ги.

Методът По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Опитайте този метод в случай, че сте създали Точка за възстановяване на системата (System Restore Point) в миналото.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Azer и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-azer-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици