Степен на сериозност:  
  (97/100)

Премахни Mole02 вирус (Упътване за премахване на вирус) - Включва методи за декриптиране

от Оливия Морели - - | Тип: Рансъмуер

Mole02 – нов криптиращ вирус от семейството на CryptoMix 

Съобщението за откуп на рансъмуер вируса Mole02

Mole02 е наскоро открит рансъмуер вирус, който изглежда, че принадлежи към групата на CryptoMix. Вирусът може да е обновена версия на рансъмуер вирусите Revenge и Mole. В момента вирусът все още се изследва. И все пак, известно е, че използва комбинация от RSA и AES шифри, добавя файлово разширение .MOLE02 и оставя съобщение за откуп във файла _HELP_INSTRUCTION.TXT.

Зловредният софтуер се изпълнява от Mole02.exe. Попаднал в засегнатата машина, той се свързва с Командния и контролен сървър и след като получи отговор, рансъмуерът започва изпълнението на зловредните си задачи. Рансъмуерът Mole02 може да модифицира системата и да създава записи в регистрите на Windows. Той също инжектира зловредни кодове в легитимните системни процеси, изпраща заявки към Интернет кеш паметта и чувствителните настройки на IE, както и други важни промени.

И все пак, най-важната задача за рансъмуера е криптирането на информацията. Според съобщението за откуп, той използва RSA-2048 и AES-128 криптиращи алгоритми. Изглежда, че вирусът има за цел по-голямата част от файловете и избягва само важните системни файлове. Добавя файлово разширение .MOLE02 към всеки файл от криптираната информация и не позволява на жертвите да ги отворят. За съжаление премахването на Mole02 не помага за възстановяването на криптираните файлове. 

За да направи възстановяването на криптираната информация по-трудно, вирусът изтрива моментните снимки на томове (Shadow Volume Copies) и архивите. По този начин кибер престъпниците искат да са единствените, които предлагат решение за декриптиране. След криптирането на информацията, зловредният софтуер изтегля съобщението за откуп на име _HELP_INSTRUCTION.TXT. То дава информация за това, че жертвата трябва да плати откупа в Биткойни като използва Tor браузър. За момента размерът на откупа не е известен. Така че е възможно да зависи от количеството на криптираната информация. 

Изображение на рансъмуер вируса Mole02Рансъмуерът Mole02 криптира файлове и иска плащането на откуп за възстановяване на информацията

Затова в момента, единственият начин за възстановяване на файловете, криптирани от Mole02, са резервните копия. В останалите случаи, вероятността да си върнете достъпа до файловете не е много висока. Но все пак, тази ситуация не трябва да ви мотивира да следвате исканията на хакерите и да плащате откупа. Никой не може да гарантира, че кибер престъпниците ще спазят обещанието си и ще ви помогнат за декриптирането на файловете. След като получат парите, те може да искат още, да инсталират допълнителен зловреден софтуер или да ви оставят да чакате декриптиращия инструмент.  

Вместо да рискувате да изгубите парите си, по-добре е да премахнете Mole02 от устройството си. Премахването на рансъмуера става само с надеждна програма за премахване на зловреден софтуер, като ReimageIntego. За по-подробни инструкции, вижте в края на статията.

Начини на разпространение на рансъмуер вируса

Не са ни известни някакви по-специфични канали, по които се разпространява рансъмуера Mole02. Изглежда, че престъпниците разчитат на традиционните методи на разпространение като зловредни спам имейли, фалшиви реклами, фалшиви изтегляния и актуализации.

Зловредните имейли остават най-популярния начин за разпространение на зловреден софтуер. Такива писма имат заразени прикачени файлове или линкове. След като жертвата кликне на опасното съдържание, зловредният товар се изтегля и изпълнява в системата. 

Mole02 може да проникне в системата и след като потребителят кликне върху зловредна реклама. Фалшивите реклами набират все по-голяма популярност сред киберпрестъпниците. Този метод позволява внедряването на заразени реклами дори и в популярни легитимни сайтове. По този начин става по-лесно жертвите да бъдат подведени да кликнат върху опасни реклами без да очакват нещо лошо да им се случи. 

Инсталирането на фалшив софтуер, като непознати антивирусни програми, различни компютърни оптимизационни инструменти от сайтове за споделяне на файлове, както и всякакво друго съдържание от несигурни онлайн източници също могат да доведат до рансъмуер атака. 

Затова, за да запазите компютъра и файловете си в безопасност от криптиране, добре е да вземете всички необходими предпазни мерки, когато сърфирате в мрежата и да архивирате файловете си.

Премахване на рансъмуер вируса Mole02 

Преди да започнете с премахването на Mole02, може да се наложи да стартирате компютъра си в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking). За премахването, ще трябва да инсталирате или да актуализирате настоящата си програма за сигурност, а зловредният софтуер да се опита да ви попречи. За да избегнете този проблем, трябва да стартирате компютъра си в Безопасен режим. Тогава ще имате достъп до предпочитаната програма за сигурност и да направите пълно системно сканиране. Може да премахнете Mole02 автоматично с ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Mole02 вируси:

Премахнете Mole02, използвайки Safe Mode with Networking

Ако не можете да започнете автоматичното премахване на вируса, трябва да рестартирате компютъра си в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking), както е показано по-долу.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Mole02

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Mole02.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Mole02, използвайки System Restore

Следвайте по-долу дадените стъпки за да деактивирате вируса и да направите пълно системно сканиране с програма за премахване на зловреден софтуер.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Mole02. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Mole02 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Mole02 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

В момента, единственият безопасен начин за възстановяване на криптираните от рансъмуера Mole02 файлове, са резервните копия. И все пак, ако не разполагате с такива, по-долу дадените методи може да ви помогнат да възстановите поне част от файловете си.

Ако файловете ви са криптирани от Mole02, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Data Recovery Pro помага да възстановите файловете автоматично

Този професионален инструмент първоначално е създаден за възстановяване на изтрити или повредени файлове. Обаче, наскоро е актуализиран и сега помага на жертвите на рансъмуер да възстановят по-голяма част от криптираните файлове.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Mole02;
 • Възстановете ги.

Функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions) помага да възстановите отделни файлове

Тази функция на Windows позволява да се върнете “назад във времето” и да достигнете до по-рано съхранени версии на криптираните файлове. Обаче функцията работи, само ако Системното възстановяване (System Restore) е било активирано преди рансъмуер атаката.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Все още няма декриптор за рансъмуер вируса Mole02

Веднага щом бъде пуснат официален декриптиращ софтуер, ще обновим наличната информация. Междувременно, въоръжете се с търпение и не плащайте откупа! 

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Mole02 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions


Вашето мнение за Mole02 ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *