Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахни OptiBuy реклами (Упътване за премахване) - актуализирано Jan 2021

OptiBuy се фокусира върху потребителите на Mac 

Реклами от OptiBuy

Вирусът OptiBuy е поддържано от реклами приложение, което обикновено се цели в операционни системи Mac . След като се инсталира, т. нар. адуер непрекъснато шпионира навиците на сърфиране на потребителите, събира информация от заявки за търсене, история на търсене, IP адреси и други подобни данни.

По-късно, адуерът започва да внедрява досадни изскачащи реклами в уеб страниците, които потребителят посещава, и по-специално в сайтовете за онлайн пазаруване. Вероятно това е причината в онлайн форумите за компютърна сигурност да задават въпроси как да се отърват от рекламите на Optibuy.

Интересното е, че потребителите са особено загрижени за това как да премахнат Optibuy от Chrome. Това може да означава, че браузърът е по-уязвим към този адуер, но не означава, че потребителите на други браузъри могат да си отдъхнат. Вирусът е забелязан да инфектира също и други уеб браузъри. Така че няма как да знаете дали един ден неканеният гост няма да се появи и във вашия компютър. 

Създателят на този досаден адуер крие името на компанията, но нашият екип разкри дузина идентични адуерни програми, които са пуснати от него, включително HotShoppy, Couponizer, SurfBuyer и други. Всяка от тези паразитни програми шпионира предпочитанията на сърфиране на потребителите, за да им изготви виртуален слой от реклами, насочени лично към тях. 

За съжаление, рекламите на Optibuy се считат за ненадеждни, тъй като лесно могат да пренасочат жертвата към опасни уеб страници и очевидно представляват заплаха за поверителността на потребителя и сигурността на компютъра. Поради тези проблеми ви съветваме да премахнете OptiBuy от Mac като използвате подходящ софтуер, например Malwarebytes.

Вирусът OptiBuyOptiBuy е програма от адуерен тип, която обикновено заразява операционна система Mac. След като бъде инсталирано, това досадно приложение показва натрапчиви онлайн реклами, най-вече под формата на уеб банери.

Анализите на Декларацията на поверителност на Opti Buy предизвикват дори още повече притеснения в нашите специалисти. Документът твърди, че софтуерът използва рекламни и маркетингови кампании на трети лица, за да показва реклами, а тези реклами могат да съдържат бисквитки.

Освен това, създателят признава, че “няма достъп до информация, която би потвърдила използването на бисквитки от рекламната компания” и че няма контрол върху съдържанието на тези реклами и освен това, наличието на рекламите “не трябва да се счита за одобрено от Компанията” или пък рекламното съдържание.  

Затова, подобни твърдения просто не създават надежден образ на тази поддържана от реклами програма. Изглежда, че основната цел е приход от плащане за клик (pay-per-click) и че изобщо не се интересува от надеждността на показваните реклами. Ако не искате да бъдете подведени към съмнителни и дори опасни уеб страници след кликване на примамлива реклама, премахнете OptiBuy незабавно.

Може да се предположи, че най-големият брой изтегляния тази програма има в САЩ, но софтуерът може да се придвижи и към Европейските страни, Германия , Франция или Испания и да достигне и до други континенти като Азия или Австралия.

Как адуерът се е появил на компютъра

Въпреки че много компютърни потребители, и такива на Mac, твърдят, че не са инсталирали дадената адуерна програма, това всъщност не е истина. За да бъдат инсталирани тези програми се нуждаят от разрешението на потребителя, но те искат това разрешение по много съмнителен начин.  

За начало е добре е да кажем, че потенциално нежеланите програми като адуер или браузър-похитители, обикновено се разпространяват заедно с безплатен софтуер като игри, даунлоуд мениджъри или мултимедийни плейъри.

Когато инсталирате тези програми, задължително прочетете какво е написано в инсталационните настройки. Обикновено подобни програми рекламират съмнителни рекламни програми, за да генерират приход от плащане за клик, така че те подменят По подразбиране/Стандартни настройки със заявления даващи позволение на потребителя за инсталиране на всички допълнителни компоненти. 

Тези съгласия могат да бъдат отказани чрез Потребителските или Разширените настройки, затова е добре винаги да избирате тях вместо предварително зададените Стандартни/По подразбиране/Препоръчителни и др. 

Предложения за премахване на рекламите на Optibuy от заразения компютър

Дадените по-долу инструкции обясняват как да премахнете вируса OptiBuy от Mac. Не се колебайте, а се опитайте да деинсталирате тази програма сами.

Ако не разбирате добре инструкциите или нещо се обърка — винаги може да премахнете OptiBuy с помощта на програма против зловреден софтуер като Malwarebytes. Не оставяйте тази досадна програма да се застоява в компютъра ви и не се подлъгвайте по нея, тъй като е много малко вероятно да ви бъде полезна, когато искате да спестите пари при пазаруване онлайн . 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на OptiBuy реклами:

Премахване на OptiBuy от Mac OS X система

Ако вашият Mac е бил заразен със споменатия адуер, следвайте дадените инструкции. В папката с Приложения, открийте следната папка: OptiBuy. Преместете я в кошчето за боклук (Trash). След това отидете в папка /Library/LaunchDaemons/  и преместете и следния файл в кошчето: com.OptiBuy.agent.plist.

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за OptiBuy или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на OptiBuy от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за OptiBuy и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на OptiBuy. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете рекламите от OptiBuy от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, OptiBuy трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на OptiBuy от Mozilla Firefox (FF)

Деинсталирайте непознатите ви разширения от списъка с разширения на Mozilla и рестартирайте браузъра, за да запазите промените.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете OptiBuy и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 4. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на OptiBuy. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на OptiBuy от Google Chrome

Изтрийте съмнителните разширения от Chrome, за да завършите процедурата по премахване.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете OptiBuy и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 4. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 5. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 6. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 7. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на OptiBuy. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на OptiBuy от Safari

Изтрийте всички разширения на Safari, които са били добавени без ваше знание.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за OptiBuy или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 4. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на OptiBuy. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions


Вашето мнение за OptiBuy ads

Your email address will not be published. Required fields are marked *