Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Cerber вирус (Инструкции за премахване) - Oct 2020 актуализация

от Ъгниъс Кигуолис - -   Cerber Ransomware | Тип: Рансъмуер

Вирусът Cerber заключва файловете ви и изисква плащането на откуп

Cerber virus

Cerber е зловреден компютърен вирус, който използва AES криптиращ алгоритъм, за да кодира файловете на жертвата. Както и всички останали вируси от типа “рансъмуер”, потребителите могат да го изтеглят от злонамерени спам имейли, които съдържат зловреден изпълним файл. Много интересен факт за този вирус е, че той не атакува компютри, които се намират в някоя от следните страни: Азербайджан, Армения, Грузия, Беларус, Киргизстан, Казахстан, Молдова, Туркменистан, Таджикистан, Русия, Узбекистан, Украйна.

За съжаление, ако не се намирате в някоя от тези страни, вирусът ще атакува компютъра ви. Той се самонастройва да се изпълни автоматично при следващото стартиране на компютъра. След като компютърът е включен, вирусът започва да изпраща случайни съобщения за грешка и след това рестартира компютъра ви в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking). За съжаление, след това вирусът отново рестартира компютъра ви, този път в нормален режим и започва процеса по криптиране.

Cerber ransomware

След като приключи процеса по криптиране, рансъмуер вируса пуска бележка за откуп във всяка папка, която съдържа инфектирани файлове. Тези съобщения за откуп обикновено носят името DECRYPT MY FILES. Файловото разширение може да бъде различно, например .html, .txt, или .vbs файл. Също така .vbs файлът излъчва и гласово съобщение, което гласи:

Attention. Attention. Attention. Your documents, photos, databases and other important files have been encrypted! (Внимание! Внимание! Внимание! Вашите документи, снимки и други важни файлове са криптирани!)

Съобщението за откуп обяснява какво се е случило с компютъра ви и предоставя инструкции за възстановяване на файловете ви. Казано накратко, вирусът иска от вас да изтеглите Tor браузър и така да получите анонимен достъп до сайта, където да платите откупа. Иска да платите 1.25 Биткойна, което е приблизителлно 512 щатски долара. Също така изпраща заплахи, че ако не платите откупа в седемдневен срок, сумата ще се удвои. Ако жертвата плати откупа, този рансъмуер вирус предоставя уникален линк за изтегляне, за да получите инструмент за декриптиране. За съжаление, не е възможно да декриптирате файловете си безплатно.

Cerber virus

Има ли начин да декриптирам файловете без да плащам откупа?

За съжаление, не е възможно да декриптирате криптираните файлове без да платите откупа. И все пак не ви препоръчваме да плащате откупа, защото това само би окуражило киберпрестъпниците да продължат с измамните си дейности и да създават нови компютърни вируси. Също така, имайте предвид, че НЯМА гаранция, че киберпрестъпниците наистина ще ви помогнат да възстановите файловете си.

Може да възстановите напълно изгубената си информация, като я импортирате от резервно устройство. Не ви препоръчваме да съхранявате копия на файловете си на онлайн облаци за съхранение, защото някои вируси могат да достигнат до тях чрез интернет връзката ви и да ги повредят. Ако нямате резервни копия, може да пробвате някои от тези декриптиращи инструменти – Photorec, Kaspersky virus-fighting utilities или R-Studio. Имайте предви, че трябва да премахнете рансъмуер вируса напълно преди да опитате да възстановите файловете си. Може да направите това с помощта на софтуер като Reimage Reimage Cleaner Intego. Cerber virusвируса Cerber

Как се разпространява вируса Cerber?

Според данните, с които разполагаме, зловредният софтуер Cerber позволява на други киберпрестъници да се присъединят към свързаните с него мрежи и им позволява да разпространяват вируса както намерят за добре. Основните създатели на Cerber участват в разпределянето на печалбата и позволяват на свързаните лица да вземат част от нея.

Имайте предвид, че киберпрестъпниците най-често разпространяват този висрус чрез спам имейли, така че внимавайте да не отваряте съмнителни имейли от непознати податели и по-специално не отваряйте прикачените файлове, които се съдържат в тях. Също така, избягвайте ненадеждни страници за сваляне на информация, защото може да изтеглите инфектиран файл, който съдържа злонамерен вирус, прикачен към него. Няма нужда да споменаваме, че трябва да избягвате високорискови уеб страници.

Cerber virus

Как да премахна вируса Cerber?

Няма ни най-малко съмнение, че рансъмуер вирусът Cerber е един от най-опасните вируси в наши дни. Компютърните специалисти все още работят над създаването на декриптиращ инструмент, за да помогнат на пострадалите от Cerber вируса да възстановят криптираните си файлове, но в момента на подготовка на тази статия, няма друг начин за декриптиране на файлове освен плащането на откупа. И все пак, ако не желаете да плащате, съветваме да премахнете вируса колкото се може по-скоро.

Той е много опасна и добре структурирана компютърна заплаха. Затова компютърните специалисти препоръчват използването на професионален инструмент за премахване на зловреден софтуер, за да го отстраните от пострадалия компютър. И все пак, ако искате да премахнете вируса ръчно, моля следвайте упътването за премахване на вируса Cerber, което е дадено по-долу:

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на вируса Cerber
Екранна снимка на вируса CerberЕкранна снимка на вируса Cerber
Екранна снимка на вируса Cerber

Упътване за ръчно премахване на Cerber вируси:

Премахнете Cerber, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Cerber

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner Intego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Cerber.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Cerber, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Cerber. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner Intego и се уверете, че премахването на Cerber е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Cerber и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-cerber-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Cerber virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *