Премахни Cerber 4.1.5 вирус (Подобрено упътване)

Упътване за премахване на Cerber 4.1.5 вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Cerber 4.1.5?

Поредната версия на Cerber – Cerber 4.1.5

Появата на вируса Cerber 4.1.5 показва, че създателите на Рансъмуера Cerber се фокусират върху количеството, но не и на качеството на новите версии на този вирус. Поради някаква причина, през последните няколко седмици те са пуснали четири нови модификации на четвъртата версия, които почти не се различават една от друга. Cerber 4.1.0, Cerber 4.1.1, Cerber 4.1.4 и последната пета версия на рансъмуера (няма достигнали до нас оплаквания по отношение на версиите 4.1.2 и 4.1.3 към момента) криптират файловете, като използват една и съща криптография и оставят едно и също съобщение за откуп на компютъра на жертвата. Всички тези версии променят фона на работния плот на жертвата с изображение, което обяснява какъв вирус е засегнал компютъра им и осигуряват URL към уеб страница за индивидуално плащане, където жертвата може да получи повече информация за инфекцията и да разбере как да плати откупа. Вирусът, също така запазва файл README.hta във всяка папка, съдържаща криптирана информация, който файл стартира прозорец “Cerber Ransomware Instructions/Инструкции на рансъмуер вируса Cerber.” Този екран обяснява, че файловете са били криптирани и не са повредени, а просто са „защитени“. За да ги възстанови, жертвата трябва да плати откуп, гласи съобщението за откуп. Също така съдържа линкове, които водят към „индивидуалната страница“.

Вирусът Cerber 4.1.5, както и предишните три версии, поврежда имената на файловете, като заменя оргигиналните с 10 случайни символа и също така премахва оригиналното разширение и го заменя с четири случайни символа. Например, ако вирусът е криптирал файл с наименование DCM_0182.jpg, името му може да се промени на нещо подобно: YhapFV86Ax.tf6a. Като допълнение към това, трябва да кажем, че всеки файл получава различно име, но всички имат едно и също файлово разширение. За съжаление, трябва да кажем, че няма декриптиращ инструмент, който да може да възстанови засегнатите файлове – само авторите на вируса могат да го направят. Те са наясно, че жертвите се страхуват от изгубването на файловете си и търсят начин да ги възстановят, така че предлагат компромис – плащате откуп и получавате файловете си обратно. Вирусът иска 0.6967 Биткойна (BTC), което е приблизително 500 щатски долара или повече, ако не успеете да съберете парите в определения срок. Препоръчваме ви да не отговаряте на това искане. Въпреки че може и да разполагат с декриптиращ ключ, който да поправи файловете ви, няма гаранция, че ще ви го предоставят. Затова е повече от препоръчително да отстраните вируса колкото се може по-скоро. По-добре е да премахнете рансъмуер вируса Cerber 4.1.5 автоматично, защото професионалният антишпионски инструмент може да открие и унищожи всички компоненти на вируса и други файлове свързани със зловредния софтуер в цялата система, докато на вас това може да ви отнеме половин ден, ако го правите ръчно. За премахването на Cerber 4.1.5, препоръчваме да използвате FortectIntego.

Методи на проникване

Различни методи на разпространение помагат на вируса Cerber да се размножава. Най-често той достига до своите жертви чрез имейли заредени със зловреден софтуер, които съдържат заразени прикачени файлове. Ако жертвата бъде убедена да ги отвори, зловредният софтуер с лекота се внедрява в системата и незабавно започва криптирането на файловете. Обикновено симптомите на инфекцията не се забелязват – компютърът става по-бавен за известно време, но това не притеснява чак толкова потребителите. В резултат цялата лична информация бива криптирана. За да избегнете такава ситуация, не отваряйте имейли, които са изпратени от непознати лица или лица, които се представят, че работят за известни компании и изпращат „официални“ писма от подозрителни имейл адреси.

Четвъртото поколение на Cerber е известно, че се разпространява чрез кампанията PseudoDarkleech, която разпространява рансъмуер чрез компрометирани интернет страници. PseudoDarkleech или инжектира линк водещ към RIG експлоатационен инструмент (exploit kit) на засегнатия сайт, или пренасочва потребителите към сървър, който сочи пак към същия експлоатационен инструмент. Също така, има сведения, че Cerber се разпространява с помощта на Neutrino експлоатационен инструмент. Такива атаки могат да бъдат избегнати единствено с актуализиран и надежден антишпионски софтуер.

Как да премахнем Cerber 4.1.5?

Трябва да сте наясно, че този вирус е сериозна и много опасна компютърна програма, която е предназначена да присвоява незаконно личните ви файлове. За да премахнете вируса Cerber 4.1.5, силно препоръчително е да използвате надежден антишпионски софтуер. Този малуер променя ключовете на регистрите и добавя значителен брой нови файлове в системата, които са трудни за откриване и премахване, особено ако не сте IT специалист. За премахването на Cerber 4.1.5, използвайте един от предложените антишпионски инструменти, но преди да го направите, стартирайте устройството по начина, обяснен по-долу.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Cerber 4.1.5 вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Cerber 4.1.5, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Cerber 4.1.5. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Cerber 4.1.5 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Cerber 4.1.5 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са разрушени, първо изпробвайте препоръчаните методи за възстановяване на информацията. Без значение дали имате намерение да плащате откупа или не, добре е да опитате да ги възстановите безплатно. Тези техники могат да ви помогнат да възстановите файловете си.

Ако файловете ви са криптирани от Cerber 4.1.5, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Възстановяване на информацията с Data Recovery Pro

Data Recovery Pro е професионален инструмент, който може да ви помогне да възстановите разрушени, изтрити и понякога – криптирани файлове. Наистина вярваме, че този инструмент може да помогне за възстановяването на поне част от файловете ви.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Cerber 4.1.5;
 • Възстановете ги.

По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Спомняте ли си да се активирали свойството Системно възстановяване (System Restore) преди известно време? Ако е така, то трябва да опитате този метод за възстановяване на отделни записи. 

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Cerber 4.1.5 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици