Степен на сериозност:  
  (97/100)

Премахни GC47 вирус (Включва стъпки за декриптиране) - Урок

от Гейбриъл Е. Хол - - | Тип: Рансъмуер

Възможно ли е рансъмуерът GC47 да е свързан с вируса Cerber?

Наскоро откритият рансъмуерен вирус GC47 може да има връзка с известния рансъмуер Cerber. Криптиращият вирус прикача или .cerber3, или .Fuck_You към криптираните файлове. Заради второто файлово разширение вирусът е познат и като вирусът .Fuck_You. Изглежда заплахата е все още в процес на разработка, но ще споделим какво можете да очаквате от програмата. Вирусът GC47 е базиран на проекта с отворен код HiddenTear/EDA2. След инфилтрация вирусът може да прави промени по регистъра на Windows, което позволява автоматичното стартиране на вируса при всяко пускане на компютъра. След това започва да сканира системата, търсейки дадени файлови типове. Малуерът криптира файловете с AES алгоритъм. За нещастие този алгоритъм със симетричен ключ не може да бъде разбит лесно. Затова премахването на GC47 няма да Ви помогне да си върнете файловете. Жертвите трябва да получат декриптиращ ключ, за да си върнат важните документи, снимки, аудио и видео файлове и други. Пълният списък с файлове можете да откриете долу:

.txt, .doc, .docx, .xls, .xlsx, .pdf, .pps, .ppt, .pptx, .odt, .gif, .jpg, .png, .db, .csv, .sql, .mdb.sln.php, .asp, .aspx, .html, .xml, .psd, .frm, .myd, .myi, .dbf, .mp3, .mp4, .avi, .mov, .mpg, .rm, .wmv, .m4a, .mpa, .wav, .sav, .gam, .log, .ged, .msg, .myo, .tax, .ynab, .ifx, .ofx, .qfx, .qif, .qdf, .tax2013, .tax2014, .tax2015, .box, .ncf, .nsf, .ntf, .lwp.

След като криптирането завърши, рансъмуерът GC47 поставя бележка за откуп на име READ_IT.txt. Съобщението е кратко и не дава информация за това какво се е случило с файловете на жертвата. Атворът на рансъмуера се интересува само от най-важната информация. Хакерите искат 50 долара в биткойни на посочен Биткойн адрес и имейл. Въпреки че откупът не е огромен, не препоръчваме да го плащате. Ако нямате бекъп, възможностите за декриптиране не са много, защото вирусът GC47 може да изтрие Shadow Volume копията, които са важни за възстановяването на файловете. Освен това плащането на откупа може да не завърши както планирате. Не може да сте сигурни, че хакерите могат да предоставят необходимите инструменти, които да декриптират файловете безопасно. Не препоръчваме да харчите парите си и да мотивирате хакерите да разработват по-големи проекти в бъдеще. По-добре премахнете GC47 и инвестирайте тези пари в бекъп на данните или добър антивирусен софтуер, който да Ви предпази от бъдещи кибер атаки. За елиминирането на вируса препоръчваме инсталирането на ReimageIntego и сканиране на системата. Можете да намерите детайлни инструкции за това как да премахнете малуера в края на статията.

Изображение на рансъмуерния вирус GC47Рансъмуерният вирус GC47 криптира файлове, използвайки AES алгоритъм и изисква 50 долара.

Как можете да се инфектирате с криптиращ вирус?

Конкретните методи за разпространение на малуера GC47 все още са неизвестни. Вирусът може да се разпространява чрез зловредни имейл приставки, фалшиви софтуерни ъпдейти или сваляния, инфектирани линкове, заразени реклами, чрез социални мрежи или сайтове за споделяне на файлове или по друг начин. Кибер престъпниците използват различни методи, за да извършат успешна атака и хайджак на компютри. Затова, ако не искате да станете жертва на рансъмуера GC47 или друг криптиращ вирус, трябва да внимавате, докато сте в нета. Избягвайте кликването на съмнителни линкове и реклами, не сърфирайте в опасни сайтове и винаги избирайте надеждни източници за инсталиране на софтуер и сваляния. Още повече, не забравяйте, че малуерът може да се появи във входящите Ви писма като легитимно съобщение и безопасно изглеждащ документ. Затова внимавайте!

Как да се справим с рансъмуерния вирус GC47?

След атаката трябва да се фокусирате върху премахването на GC47. Препоръчваме използването на мощен професионален инструмент за премахване на малуер като ReimageIntego или Malwarebytes. Тези програми са способни да засекат и елиминират всички зловредни файлове и програми от устройството. Въпреки това можете да изберете всяка друга програма. Просто се уверете, че е надеждна! Ако пък не можете да инсталирате програмата или да пуснете пълно системно сканиране, трябва да рестартирате компютъра си в безопасен режим. Инструкциите долу показват как да го направите. Когато сте в безопасен режим, трябва да опитате да инсталирате или пуснете инструмента за сигурност отново и да го оставите да премахне GC47 от системата Ви.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на GC47 вируси:

Премахнете GC47, използвайки Safe Mode with Networking

Рестартирайте компютъра си в безопасен режим, за да можете да инсталирате или пуснете инструмент за премахване на малуер. Докато сте в безопасен режим пуснете системно сканиране няколко пъти, за да сте сигурни, че рансъмуерът GC47 е изцяло премахнат.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете GC47

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на GC47.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете GC47, използвайки System Restore

Методът със System Restore също може да Ви помогне да спрете вируса и да инсталирате инструмент за премахване на малуер. Следвайте тези стъпки, инсталирайте избраната от вас програма и сканирайте системата няколко пъти.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с GC47. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на GC47 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете GC47 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от GC47, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Използвайте Data Recovery Pro, за да спасите файловете, криптирани от вируса GC47

Ако нямате бекъпи, Data Recovery Pro може да е единственият Ви шанс да си върнете файловете. Този инструмент е създаден за възстановяване на повредени, изтрити или криптирани файлове. Не можем да гарантираме, че ще Ви помогне да си върнете файловете. Това не е специфичен за рансъмуерния вирус GC47 декриптор.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса GC47;
 • Възстановете ги.

Възползвайте се от функцията Windows Previous Versions, за да възстановите файловете, криптирани от рансъмуера GC47

Ако System Restore функцията е била пусната преди рансъмуерната атака, следвайте тези стъпки, за да си върнете индивидуални файлове. Този метод позволява връщането на компютъра във времето и достъпването на запазени копия на криптирани файлове.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Декриптор за GC47

Съжаляваме, но официалният декриптиращ софтуер за рансъмуерния вирус GC47 не е излязъл все още.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от GC47 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions


Вашето мнение за GC47 ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *