Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Cerber 4.1.6 вирус (Инструкции за премахване на вирус) - Упътване за премахване

от Оливия Морели - - | Тип: Рансъмуер

Поредната не до там изключителна версия на рансъмуера Cerber: вирусът Cerber 4.1.6 

Вирусът Cerber 4.1.6 се появи в публичното пространство на 22 ноември 2016 и към момента е последната версия на опасния Cerber рансъмуер. Изглежда, че авторите на този рансъмуер проект вече са открили успешната формула на вирусния програмен код, която позволява файловете да се криптират сигурно и не позволява на изследователите на малуер да създадат софтуер с обратна сила, който да възстановява засегнатите файлове.

Освен това, явно престъпниците са концентрирани върху четвъртата версия на вируса, тъй като наскоро не са пускали кой знае колко подобрени версии на този зловреден софтуер, като изключим леките промени във версиите на Cerber 4. След успешното проникване в целевия компютър, рансъмуерът Cerber 4.1.6 започва да се рови в най-дълбоките системни папки и стъпка по стъпка изплува и ясно заявява съществуването си.

Целта на подобно системно сканиране е да криптира всички лични файлове на жертвата. Вирусът анализира изцяло файловете съхранявани в папките на жертвата и ги кодира с комбинация от RSA и RC4 алгоритми, като напълно обърква имената на файловете за да са неразпознаваеми. Първо той замества оригиналното име на файла с комбинация от 10 случайни символа и след това добавя уникално файлово разширение от четири цифри вместо първоначалното.

Рансъмуерът Cerber 4.1.6 атакува компютър

След успешното криптиране малуерът Cerber 4.1.6 оставя съобщение за откуп наречено README.hta, което отваря HTML приложение РАНСЪМУЕРЪТ CERBER – Инструкции (CERBER RANSOMWARE – Instructions) чрез Internet Explorer. Тези съобщения предоставят подробно обяснение за атаката и дават инструкции как да възстановите личните си файлове.

Също както и при по-старите версии на този потаен вирус, версия 4.1.6 се фокусира върху изнудването и насилственото получаване на пари, затова заплашва жертвите, като им казва, че няма друг начин за възстановяване на файловете им освен плащането на откуп.

Опасяваме се, че това от части е истина – файловете могат да бъдат напълно възстановени или чрез плащане на откупа (не е препоръчително) или като използвате резервно копие. В някои случаи Cerber може да криптира и резервните копия, особено ако устройството, на което се намират, е свързано с компютъра по време на атаката. 

Cerber заставя жертвата да отиде на “личната си страница”, като използва някой от линковете, предоставени в .hta файла. Тези бързи връзки лесно се достигат чрез Tor мрежата, докато обичайните уеб браузъри може да се опитат да ви попречат да ги отворите. На личната страница първо се изисква да “потвърдите, че сте човек, а не робот”, като изпълните малка задача и след това ви пренасочва към страница, която ви предлага да закупите “Cerber Decryptor.”

Според информацията предоставена на сайта за плащане, жертвата може да закупи декриптора на специална цена в рамките на първите пет дни или да плати по-голяма сума по-късно. Най-накрая вирусът замества изображението на работния плот със случайни пиксели и съкратена версия на съобщението за откуп.

Разбира се, точно както и предишните версии на рансъмуера Cerber, и версия 4.1.6 излъчва .vbs аудио файл, който досадно повтаря едно и също: “Документите ви, снимките ви, базите ви данни и други важни файлове са криптирани!” (“Your documents, photos, databases and other important files have been encrypted!”) Ако този вирус е атакувал компютъра ви, то премахването на Cerber 4.1.6 е задачата ви с най-голям приоритет, която трябва да свършите колкото е възможно по-скоро.

Използвайте надеждна програма против зловреден софтуер и не се опитвайте да изтривате вируса сами, защото това е много сложна компютърна програма. За да премахнете зловредния Cerber 4.1.6, силно ви препоръчваме да използвате (ReimageIntego).

Особености на разпространението на Cerber 

Cerber 4.1.6 се разпространява основно заедно с фалшиви софтуерни ъпдейти, фалшиви реклами, спам имейли и, разбира се, експлоатационни инструменти. Спам имейлите са основният метод на разпространени на зловреден софтуер, който се базира на внимателно изработени подвеждащи имейли, които уж идват от добре познати организации или компании.

Обикновено тези имейли твърдят, че съдържат важни документи за жертвите, но все пак, маскираните прикачени файлове всъщност пренасят “полезния товар” на Cerber. Ето защо, никога не трябва да отваряте писма от непознати податели или от такива, от които не се очаква да получите нещо.

Данните показват, че Cerber все още активно се разпространява и чрез експлоатационни инструменти и в момента се използват Neutrino и RIG. Авторите на рансъмуера използват много различни техники за дистрибуция и е трудно да се запознаем с всички тях подобаващо. Например, най новата техника за разпространение на рансъмуер се базира на спам съобщения във Facebook.

Затова ви препоръчваме да защитите системата си с антишпионски софтуер и да предприемете и други превантивни мерки за да защитите компютъра и личните си файлове от атаки на зловреден софтуер.

Как да премахнем рансъмуер вируса Cerber 4.1.6 от системата?

Много е важно да премахнем вируса Cerber 4.1.6 заедно с допълнителния зловреден софтуер наведнъж. По последната информация, с която разполагаме, Cerber е започнал да свърза всички компрометирани компютри в бот мрежа (botnet), която се използва за осъществяване на DDoS атаки.

Това е изключително зловредна дейност и трябва да направите всичко възможно да попречите на нападателите да превърнат компютъра ви в зомби. Затова използвайте мощен антивирусен инструмент за пълното премахване на Cerber 4.1.6 и изчистването на всички зловредни файлове и елементи от компютърната система.

Ако все още не разполагате с антишпионски/антивирусен софтуер, изтеглете и инсталирайте някой като използвате дадените по-долу инструкции. Трябва да рестартирате компютъра си в посочения режим, както е обяснено или вирусът може да попречи на опитите ви да изчистите компютърната система. 

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Cerber 4.1.6 вируси:

Премахнете Cerber 4.1.6, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Cerber 4.1.6

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Cerber 4.1.6.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Cerber 4.1.6, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Cerber 4.1.6. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Cerber 4.1.6 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Cerber 4.1.6 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Много е важно премахвнаето на рансъмуера Cerber 4.1.6 да стане възможно най-бързо, защото този зловреден софтуер може да превърне компютъра ви в зомби, което се използва от огромна бот мрежа за извършване на DDoS атаки. Независимо от това дали сте решили да плащате или не, премахването на вируса е задължително.

Данните могат да бъдат възстановени от резервни копия и ако имате такива, няма нужда да плащате откупа. Потребителите, които не желаят да плащат откупа, но все пак искат да възстановят файловете си, могат да архивират криптираната информация на външно устройство и да приложат някоя от следните техники върху криптираните файлове, които се намират в засегнатия компютър. 

Ако файловете ви са криптирани от Cerber 4.1.6, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Data Recovery Pro

Този инструмент може и да не успее да проработи, но определено заслужава вниманието ви. Инсталирайте го и го използвайте за откриването на повредените файлове. Data Recovery Tool ще се опита да ги възстанови. 

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Cerber 4.1.6;
 • Възстановете ги.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Cerber 4.1.6 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-cerber-4-1-6-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Cerber 4.1.6 ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *