Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Petya вирус (Jan 2021 актуализация) - Упътване за премахване

от Лусия Дейнс - -   PetrWrap | Тип: Рансъмуер

Всичко, което трябва да знаете за вируса Petya

Petya virus

Вирусът Petya е поредната програма от типа рансъмуер, която превзема компютъра на потребителя и заключва намиращите се там файлове. Този рансъмуер вирус може да бъде изключително опасен и може да проникне във всеки компютър, но основната му цел са компютрите на немски компании.

Тази зловредна програма влиза в компютрите на жертвите незабелязано и започва да разгръща зловредните си дейности без притежателят на компютъра дори да подозира, че е под заплаха. Petya криптира файловете с много сложни RSA-4096 и AES-256 алгоритми, които се използват за военни цели.

Този код е много трудно да бъде разбит без наличието на частен ключ. Разбира се, както и при другите рансъмуер програми като Locky вирус, CryptoWall вирус, и CryptoLocker, този ключ се съхранява на отдалечен сървър, който става достъпен само след като бъде платен откуп на създателите на вируса.

За разлика от останалите рансъмуер програми, след като вирусът се стартира, той незабавно рестартира компютъра и след като се включи отново, на екрана се появява съобщение, което гласи:

НЕ ИЗКЛЮЧВАЙТЕ КОМПЮТЪРА! АКО ПРЕКЪСНЕТЕ ТОЗИ ПРОЦЕС, МОЖЕ ДА УНИЩОЖИТЕ ЦЯЛАТА СИ ИНФОРМАЦИЯ! МОЛЯ, УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ КАБЕЛЪТ Е ВКЛЮЧЕН В ЗАХРАНВАНЕТО!

Дори да изглежда като системна грешка, всъщност, в даден момент, вирусът Petya тихомълком започва криптирането скрит от погледа ви и от системата. Ако потребителят се опита да рестартира системата или криптирането е извършено, появява се мигащ червен скелет на екрана, заедно с текста “НАТИСНЕТЕ КОЙТО И ДА Е БУТОН!” Най-накрая, след натискане на бутона, се появява нов прозорец със съобщение за откуп.

В съобщението за откуп, от жертвата се иска да плати 0,9 биткойна, което е равно на 400 щатски долара. Обаче, това е цената само за един компютър; затова за компании, които разполагат с много на брой компютри, сумата може да възлиза на хиляди. Друго което различава този рансъмуер вирус е, че той предоставя на жертвата цяла седмица за плащане на откупа, вместо обичайните 12-72 часа, които предоставят другите вируси от тази категория.

Но проблемите с Petya не свършват до тук. След като е попаднал в системата, той ще се опита да презапише файловете за стартиране на Windows или т.нар сектор за начално зареждане (master boot record), които са необходими за зареждане на операционната система.

Няма да може да премахнете вируса Petya от компютъра си, освен ако не възстановите тези MBR настройки. Дори и да успеете да поправите тези настройки и да изтриете вируса от системата си, за съжаление, вашите файлове ще останат заключени, защото премахването на вируса не декриптира криптираните вече документи, а само изтрива заразените файлове.

Разбира се, премахването на вируса е много важно, ако искате да продължите да ползвате компютъра. Съветваме ви да използвате висикотехнични и надеждни антивирусни инструменти като ReimageIntego, които да се погрижат за премахването на вируса Petya.

Petya virusВирусът Petya

Как се разпространява този вирус и как може да проникне в компютъра ми?

Вирусът Petya обикновено се разпространява чрез спам имейли, които съдържат Dropbox линк за изтегляне към файл наречен “application folder-gepackt.exe” като прикачен файл. Вирусът се активира, когато споменатият файл се изтегли и отвори. Като знаете как се разпространява този вирус, трябва да имате идея как да предпазите компютъра си от такава вирусна атака.

Разбира се, добре е да сте много внимателни, когато отваряте имейли, които са получени от съмнителни или неизвестни податели, съдържат предполагаема информация, която няма връзка с обичайната ви кореспонденция. Винаги избягвайте имейли от спам папката, тъй като по-голямата част от доставчиците на електронната пощенска услуга автоматично филтрират имейли и поставят съмнителните в папката спам.

И все пак, не трябва напълно да се доверявате на този вграден автоматичен филтър, защото потенциално опасни имейли могат да се промъкнат и във входящата ви поща. Също така, уверете се, че сте осигурили системата си с надежден антивирусен софтуер и го актуализирайте непрекъснато. И на последно място, винаги е препоръчително да имате резервно копие на системата, съхранявано на външен носител, в случай на извънредна ситуация. Petya virus

Как мога да премахна вируса Petya от компютъра си?

Както вече споменахме, деинсталирането на вируса Petya е изключително важно за безопасността на бъдещите ви файлове. Също така, възстановяването на данни от външни устройства, трябва да става само, когато вирусът и всички свързани с него компоненти са напълно премахнати от компютъра ви. В противен случай, Petya може да се промъкне и да заключи файловете и на тези външни платформи.

Не може да премахнете вируса Petya от компютъра с обикновена процедура на деинсталиране, защото такава опция не е осъществима с тази зловредна програма. Това означава, че трябва да премахнете вируса автоматично. Автоматичното премахване на вируса Petya трябва да стане с помощта на надежден антивирусен софтуер, който да открие и изтрие вируса от компютъра ви.

И все пак, ако имате трудности с премахването на вируса автоматично или пък той блокира антивирусната ви програма, винаги може да проверите подробните инструкции за премахване на този вирус дадени в края на статията.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Вирусът Petya
Екранна снимка на Вирусът PetyaЕкранна снимка на Вирусът PetyaЕкранна снимка на Вирусът PetyaЕкранна снимка на Вирусът PetyaЕкранна снимка на Вирусът Petya
Екранна снимка на Вирусът Petya

Упътване за ръчно премахване на Petya вируси:

Премахнете Petya, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Petya

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Petya.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Petya, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Petya. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Petya е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Petya и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-petya-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Petya virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *