Премахни Petya вирус (окт. 2017 актуализация) - Упътване за премахване

Упътване за премахване на Petya вируси

Какво е Вирусът Petya?

Всичко, което трябва да знаете за вируса Petya

Petya virus

Вирусът Petya е поредната програма от типа рансъмуер, която превзема компютъра на потребителя и заключва намиращите се там файлове. Този рансъмуер вирус може да бъде изключително опасен и може да проникне във всеки компютър, но основната му цел са компютрите на немски компании.

Тази зловредна програма влиза в компютрите на жертвите незабелязано и започва да разгръща зловредните си дейности без притежателят на компютъра дори да подозира, че е под заплаха. Petya криптира файловете с много сложни RSA-4096 и AES-256 алгоритми, които се използват за военни цели.

Този код е много трудно да бъде разбит без наличието на частен ключ. Разбира се, както и при другите рансъмуер програми като Locky вирус, CryptoWall вирус, и CryptoLocker, този ключ се съхранява на отдалечен сървър, който става достъпен само след като бъде платен откуп на създателите на вируса.

За разлика от останалите рансъмуер програми, след като вирусът се стартира, той незабавно рестартира компютъра и след като се включи отново, на екрана се появява съобщение, което гласи:

НЕ ИЗКЛЮЧВАЙТЕ КОМПЮТЪРА! АКО ПРЕКЪСНЕТЕ ТОЗИ ПРОЦЕС, МОЖЕ ДА УНИЩОЖИТЕ ЦЯЛАТА СИ ИНФОРМАЦИЯ! МОЛЯ, УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ КАБЕЛЪТ Е ВКЛЮЧЕН В ЗАХРАНВАНЕТО!

Дори да изглежда като системна грешка, всъщност, в даден момент, вирусът Petya тихомълком започва криптирането скрит от погледа ви и от системата. Ако потребителят се опита да рестартира системата или криптирането е извършено, появява се мигащ червен скелет на екрана, заедно с текста „НАТИСНЕТЕ КОЙТО И ДА Е БУТОН!“ Най-накрая, след натискане на бутона, се появява нов прозорец със съобщение за откуп.

В съобщението за откуп, от жертвата се иска да плати 0,9 биткойна, което е равно на 400 щатски долара. Обаче, това е цената само за един компютър; затова за компании, които разполагат с много на брой компютри, сумата може да възлиза на хиляди. Друго което различава този рансъмуер вирус е, че той предоставя на жертвата цяла седмица за плащане на откупа, вместо обичайните 12-72 часа, които предоставят другите вируси от тази категория.

Но проблемите с Petya не свършват до тук. След като е попаднал в системата, той ще се опита да презапише файловете за стартиране на Windows или т.нар сектор за начално зареждане (master boot record), които са необходими за зареждане на операционната система.

Няма да може да премахнете вируса Petya от компютъра си, освен ако не възстановите тези MBR настройки. Дори и да успеете да поправите тези настройки и да изтриете вируса от системата си, за съжаление, вашите файлове ще останат заключени, защото премахването на вируса не декриптира криптираните вече документи, а само изтрива заразените файлове.

Разбира се, премахването на вируса е много важно, ако искате да продължите да ползвате компютъра. Съветваме ви да използвате висикотехнични и надеждни антивирусни инструменти като FortectIntego, които да се погрижат за премахването на вируса Petya.

Petya virus

Как се разпространява този вирус и как може да проникне в компютъра ми?

Вирусът Petya обикновено се разпространява чрез спам имейли, които съдържат Dropbox линк за изтегляне към файл наречен „application folder-gepackt.exe“ като прикачен файл. Вирусът се активира, когато споменатият файл се изтегли и отвори. Като знаете как се разпространява този вирус, трябва да имате идея как да предпазите компютъра си от такава вирусна атака.

Разбира се, добре е да сте много внимателни, когато отваряте имейли, които са получени от съмнителни или неизвестни податели, съдържат предполагаема информация, която няма връзка с обичайната ви кореспонденция. Винаги избягвайте имейли от спам папката, тъй като по-голямата част от доставчиците на електронната пощенска услуга автоматично филтрират имейли и поставят съмнителните в папката спам.

И все пак, не трябва напълно да се доверявате на този вграден автоматичен филтър, защото потенциално опасни имейли могат да се промъкнат и във входящата ви поща. Също така, уверете се, че сте осигурили системата си с надежден антивирусен софтуер и го актуализирайте непрекъснато. И на последно място, винаги е препоръчително да имате резервно копие на системата, съхранявано на външен носител, в случай на извънредна ситуация. Petya virus

Как мога да премахна вируса Petya от компютъра си?

Както вече споменахме, деинсталирането на вируса Petya е изключително важно за безопасността на бъдещите ви файлове. Също така, възстановяването на данни от външни устройства, трябва да става само, когато вирусът и всички свързани с него компоненти са напълно премахнати от компютъра ви. В противен случай, Petya може да се промъкне и да заключи файловете и на тези външни платформи.

Не може да премахнете вируса Petya от компютъра с обикновена процедура на деинсталиране, защото такава опция не е осъществима с тази зловредна програма. Това означава, че трябва да премахнете вируса автоматично. Автоматичното премахване на вируса Petya трябва да стане с помощта на надежден антивирусен софтуер, който да открие и изтрие вируса от компютъра ви.

И все пак, ако имате трудности с премахването на вируса автоматично или пък той блокира антивирусната ви програма, винаги може да проверите подробните инструкции за премахване на този вирус дадени в края на статията.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Petya вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Petya, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Petya. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Petya е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Petya и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици