Премахни Petna вирус (Упътване за премахване) - Безплатни инструкции

Упътване за премахване на Petna вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Petna?

Рансъмуерът Petna крие няколко тайни в себе си

Изображение на съобщението за откуп на Petna

Вирусът Petna е алтернативно име на скорошната инвазия на зловредни вируси, носещи имена Petya/Notpetya/Expetr/PetrWrap. IT специалистите ще запомнят 27 юни като денят на световния кибер хаос. За съжаление, това е вторият случай за два месеца. Много корпорации по цял свят докладват, че са засегнати от зловредния софтуер Petya.

Веднага след появата си, онлайн медиите бяха залети от доклади, че последната версия на печално известната заплаха е нападнала виртуалната общност.

Малуерът беше наречен NotPetya. И все пак, след по-задълбочен анализ, специалистите стигнаха до извода, че това в действителност Е Petya, но програмният му код е пренаписан.

Най-новата версия на така наречения Pertya.a/Petna се държи по подобие на по-старите версии, които вместо просто да се промъкнат в системата и да криптират личните файлове, модифицират настройките за стартиране, като позволяват вместо операционната система Windows, да се стартира зловредния софтуер.

С помощта на уникалната си операционна система, заплахата кодира ценни документи. Не се забелязва тенденция да се прикрепят някакви файлови разширения. Вероятно, точно тези характеристики позволяват на вируса да създаде глобален хаос.

Скорошни разкрития показват, че няма смисъл да се плаща откупа, тъй като един от имейл домейните на престъпниците е бил затворен, което означава, че няма да получите файловете си обратно, дори и да платите исканата сума. Затова побързайте с премахването на рансъмуера Petna. FortectIntego или Malwarebytes могат да ви послужат за изпълнението на тази задача.

Вирусът се оказва нещо повече от рансъмуер

Веднага след като част от потребителите вече си помислиха, че достатъчната защита ще ги подсдсигури да избегнат същия сценарий като атаката на WannaCry, Petna показва силата си на целия свят. Атаката отекна в много страни, включително Украйна, Обединеното Кралство, САЩ, Австралия, Русия, Франция, Испания и много други.

За съжаление, светът не е научил урока си, тъй като зловредният софтуер е използвал същата системна уязвимост като WannaCry – EternalBlue и слаби SMB протоколи.

И все пак, докладите на текущите анализи на Comae Technologies и Kaspersky разкриват изключителен факт – малуерът всъщност не е крипто-вирус!

Изглежда, че зловредният софтуер в действителност е чистач на дискове (disk wiper), но специалистите забелязват, че малуерът не изтрива файлове и не поставя и специфичен идентификационен номер на компютъра на жертвата, което означава, че е почти невъзможно да възстановите файловете без да разполагате с декриптиращ ключ.

Антон Иванов (Anton Ivanov), изследовател в Kaspersky Lab, предполага, че първоначалния мотив зад вируса не са парите, а самото унищожение. Интересно е, че настоящата версия, малуерът Petna, изглежда да е програмиран от друг автор, различен от този на първата. Във всички случаи, няма смисъл да изпращате файловете, а просто да премахнете Petna. Изображение на алтернативните имена на PetnaВирусът Petna технически не е чистач на информация (data wiper), но прави декриптирането невъзможно. Той не използва Командни и контролни сървъри за получаване на декриптиращ ключ

Petna се разпространява чрез фалшива системна актуализация?

Зловредният софтуер изглежда засяга компютрите по същия начин като WannaCry – чрез системни уязвимости. И все пак, по-подробни анализи свързват основния източник на инфекцията с Украинския създател на счетоводен софтуер M.E Doc. Престъпниците хакват системата му и създават фалшива актуализация.

По този начин, всяка компания, която използва този софтуер и инсталира обновлението, също се заразява. Компанията отрича тези обвинения, въпреки че изследователите твърдят, че разполагат с лог файлове като доказателство.

Технически погледнато, малуерът функционира чрез smbpeyta_kernel.bin, perfc.dat и други подобни файлове. В момента, най-надеждната защита от похищение на Petna, е обновлението на операционната система с инструменти за кибер сигурност.

Премахване на зловредния софтуер

Тъй като не играе честно при плащането на откупа и възстановяването на файловете, премахването на Petna трябва да е задачата ви с най-голям приоритет. Обичайните методи на деинсталиране и премахване може и да не проработят от първия опит. Тъй като малуерът е направил промени в стартирането на системата ви, няма да успеете просто да стартирате антивирусните си инструменти. Затова дадените по-долу инструкции може да са ви от полза.

Имайте предвид, че зловредният софтуер може да се зареди преди операционната система Windows, затова ще трябва да натиснете F8 или F2 веднага след като се появи първоначалното лого на Windows, за да стартирате Разширени настройки на стартиране (Advanced Boot settings). Там трябва да изберете Безопасен режим (Safe Mode) или Системно възстановяване (System Restore), за да премахнете вируса Petna.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Petna вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Petna, използвайки System Restore

В случай на похищение на Penta, стартирането на Системно възстановяване (System Restore) може да се окаже трудно. И все пак, опитайте се да въведете настройки преди да се е заредил зловредния софтуер.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Petna. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Petna е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Petna от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Petna, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Data Recovery Pro

Въпреки че програмата е предназначена за възстановяване на изгубени или повредени файлове, в този случай, вирусът Petna много усложнява възстановяването на файловете и използването на декриптери.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Petna;
 • Възстановете ги.

Ще успее ли ShadowExplorer да декриптира файловете?

Може да е полезен, когато си имате работа с рансъмуер, който не изтрива моментните снимки на томове (shadow volume copies). Що се отнася до Petna, който нарушава процеса на стартиране, този метод може да се окаже неподходящ. И все пак, в момента няма универсален декриптор за Petna Decrypter, така че този метод може да е последната ви надежда.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Petna и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици