Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Bad Rabbit вирус (Упътване за премахване) - Инструкции за премахване на вирус

от Оливия Морели - - | Тип: Рансъмуер

Рансъмуерът BadRabbit – дали не е поредната версия на NotPetya/Petya.A?

Моментна снимка (скрийншот) на сайта за разплащане на BadRabbit

Вирусът BadRabbit функционира като нов крипто вирус, който успя да създаде хаос в Източна Европа. Той действа подобно на печално известните ранъмуер вируси Petya и NotPetya, които се появиха в кибер пространството преди няколко месеца. Погледнат по-отблизо, въпреки че има прилики и IT специалистите подозират, че създателят може да е един и същ, програмният код се различава значително.

В момента броят на жертвите се смята, че не надвишава 200. Изглежда, че създателите не харесват особено Русия и Украйна, тъй като тези две страни са най-засегнати. Международното летище в Одеса, Украйна и няколко медийни корпорации в Русия, включително Interfax, Fontanka.ru и др. са основните мишени. Освен това, атаките се разпространяват и в съседни страни като Турция и България.

Атаката се извършва чрез фалшиви обновления на Flash Player

Продуктът на Adobe – Flash Player, дава огромно предимство на разработчиците на зловреден софтуер. Основният доставчик на вируса се прикрива като фалшива актуализация за Flash. Зловредният вирус се изтегля като файла install_flash_player.exe от заразени сайтове. Рансъмуерът BadRabbit може да се крие и под алтернативни файлови имена.

Както разкриват анализите на VirusTotal, заплахата може да се спотайва в определен “Деинсталатор”. За щастие, заплахата вече лесно се открива от по-голямата част от приложенията за сигурност. Зловредният софтуер използва определени уязвимости в SMB сървърите, което обяснява защо може да прониква в тях.

След инвазията, рансъмуерът Bad Rabbit създава файла C:\Windows\infpub.dat. След това последователно създава следните файлове – C:\Windows\cscc.dat и C:\Windows\dispci.exe. Те са отговорни за промяна на MBR настройките. Интересното е, че зловредният софтуер прави препратки към героите от епизодите на Game of Thrones. Зловредният софтуер BadRabbit създава три задачи на имената на три дракона в епизодите :

 • C:\Windows\system32\rundll32.exe C:\Windows\infpub.dat,#1 15
 • cmd.exe /c schtasks /Delete /F /TN rhaegal
 • cmd.exe /c schtasks /Create /RU SYSTEM /SC ONSTART /TN rhaegal /TR
 • cmd.exe /c schtasks /Create /SC once /TN drogon /RU SYSTEM /TR:00
 • C:\Windows\AF93.tmp” \

Той също така използва услуга за отворено криптиране на име DiskCryptor. По-късно използва стандартния метод с AEs и RSA-2048 криптиращи алгоритми. Има за цел различни файлови формати. Също както Petya.A той не добавя никакво файлово разширение, а се бърка в MBR (главни зареждащи записи) настройките.

Той рестартира системата и показва същото съобщение за откуп като NotPetya. Също така пренасочва жертвите към уникален сайт за плащане. Информира ги накратко за зловредния софтуер и иска откуп от 0.05 BTC. След успешното проникване в системата, зловредният софтуер използва Mimikatz за да се сдобие с техническа информация за останалите устройства, които са видими в мрежата. Изображение на алтернативните троянски имена на BaddRabbitВирусът BaddRabbit продължава злодеянията на Petya.

Съвети за предпазване от BadRabbit

Имайки предвид факта,че криптиращият зловреден софтуер се маскира като Flash Player и прониква в сървърите, основната предпазна мярка е незабавното инсталиране на текущите актуализации. Все още  не разполагаме с достатъчно информация какви точни уязвимости използва BadRabbit. Уверете се, че инструментите ви за сигурност също са актуализирани. Най-добре е да изтеглите няколко различни приложения за сигурност.

Например ReimageIntego или Malwarebytes ще ви помогне да идентифицирате инфекцията. Този инструмент може да ви помогне и за премахването на BadRabbit. По-долу ще намерите инструкции как да възвърнете достъпа си до компютъра. След това ще можете да премахнете вируса Bad Rabbit.

Премахнете криптиращия малуер BadRabbit 

Поради специфичните си методи на действие, не  е изненада, че зловредният софтуер е наречен следващия Petya. Ако сте се сблъскали с това кибер нещастие, следвайте долните инструкции. Тъй като рансъмуерът променя MBR настройките, първоначално няма да може да стартирате компютъра си в Безопасен режим (Safe Mode). Трябва да нулирате MBR настройките, като използвате инструкциите.

След това, рестартирайте компютъра в Безопасен режим (Safe Mode), активирайте отново приложенията си за сигурност и премахнете вируса BadRabbit. След сканирането, стартирайте компютъра в обичаен режим и повторете процедурата. Така ще сте сигурни, че премахването на Bad Rabbit е напълно завършено. Обърнете внимание, че премахването на зловредния софтуер няма да възстанови криптираните файлове. Опитайте се да направите това от резервни копия. По-долу ще намерите няколко предложения.

При Windows 7:

 1. Поставете DVD диска с Windows 7.
 2. Стартирайте DVD-то.
 3. Изберете предпочитания за език и клавиатура. Натиснете Next.
 4. Изберете операционната си система, отбележете Use recovery tools (използване на инструменти за възстановяване) и кликнете на Next.
 5. Изчакайте да се появи екрана System Recovery Options (възможности за възстановяване на системата) и изберете Command Prompt (команден ред).
 6. Напишете следните команди и натиснете Enter след всяка: bootrec /rebuildbcd, bootrec /fixmbr, и bootrec /fixboot.
 7. Извадете инсталационното DVD и рестартирайте компютъра.

При системи Windows 8/10:

 1. Поставете инсталационното DVD или USB памет за възстановяване.
 2. Изберете опцията Repair your computer (възстановяване на компютъра).
 3. Изберете Troubleshoot (отстраняване на неизправности) и изберете Command Prompt (команден ред).
 4. Напишете дадените команди една по една и натискайте Enter след всяка: bootrec /FixMbr, bootrec /FixBoot, bootrec /ScanOs и bootrec /RebuildBcd.
 5. Извадете DVD-то или USB паметта.
 6. Напишете exit и натиснете Enter.
 7. Рестартирайте компютъра.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Bad Rabbit вируси:

Премахнете Bad Rabbit, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Bad Rabbit

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Bad Rabbit.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Bad Rabbit, използвайки System Restore

След като сте получили достъп до настройките при стартиране, рестартирайте компютъра в Безопасен режим (Safe Mode) и започнете с премахването на  BadRabbit.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Bad Rabbit. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Bad Rabbit е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Bad Rabbit от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Bad Rabbit, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Може ли Data Recovery Pro да декриптира файловете, засегнати от BadRabbit?

Първоначално програмата е създадена за възстановяване на файлове след срив в системата. От друга страна, ако не разполагате с резервни копия, този софтуер може да се окаже последната ви надежда. 

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Bad Rabbit;
 • Възстановете ги.

Ползите от ShadowExplorer

Въпреки че рансъмуерът Bad Rabbit е така да се каже “изискан”, няма информация дали изтрива моментните снимки на томове. Затова трябва да опитате и таи възможност.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Bad Rabbit и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-bad-rabbit-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Bad Rabbit ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *