Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Mischa вирус (Подобрени инструкции) - Jan 2021 актуализация

от Оливия Морели - - | Тип: Рансъмуер

Рансъмуерът Mischa: злият малък брат на Petya

Рансъмуерният вирус Mischa е нова кибер заплаха, адресирана от своите създатели като „малкия брат“ на вируса Petya, който наскоро стана още по-опасен, използвайки нова тактика за изнудване на инфектираните компютърни потребители. Той инсталира вече споменатият вирус Mischa, ако инфилтрацията на първоначалния рансъмуер е неуспешна, като по този начин се предпазва от неуспех. Ако все още не сте запознати с механиката на рансъмуерните вируси, трябва да знаете, че тези програми инфилтрират компютъра чрез измама и криптират данните там, използвайки алгоритъм, който до ден днешен е непробиваем. Накрая, жертвата поучава бележка, в която намира определена сума пари, която ранъмуерните разработчици изискват в замяна на файловете. Не е препоръчително да следвате тези инструкции, тъй като може да останете без файлове и да бъдете ограбени и от парите си. Вместо това трябва да премахнете вируса от компютъра си незабавно. Мощни антивирусни като ReimageIntego могат да Ви помогнат в този процес.

Наскоро създателите на Mischa и Petya са започнали кампания Janus Cybercrime Solutions, която позволява на обикновени потребители да станат съдружници в разпространението на рансъмуер. След като внесе такса за регистрация, потребителят получава име на официален дистрибутор и може да започне да прави пари. Дялът, който съдружниците получават се пресмята в зависимост от парите, които успеят да генерират за седмица. Колкото повече са те, толкова повече печели потребителят. Участването в подобен бизнес очевидно е много опасно и незаконно, но е вероятно някои зли индивиди да се регистрират. Тези инфекции ще станат дори по-опасни. Съветваме да предприемете всички възможни мерки да предпазите системата си, преди да е късно.

An illustration of the Mischa ransomware virus

Как действа този рансъмуер на инфектирания компютър?

Тъй като механиката на вируса Petya е много по-сложна и изисква придобиването на администраторски права, а да започне зловредният процес, сравнително простият вирус Mischa е много удобен резервен план на вируса Petya. За разлика от Petya, който се нуждае от администраторски права, за да модифицира master boot record (MBR), Mischa просто се инсталира и незабавно започва да сканира за файлове. Този вирус, както и мнозинството друг рансъмуер, се цели към документи, видеа, изображения, архиви, но може и лесно да инфектира приложения, като например .exe файлове. След като се извърши криптирането се добавя файлова екстензия от 4 цифри към всички инфектирани документи и приложения. От тук насетне файловете на компютъра са недостъпни.

Веднага щом потребителят осъзнае, че е загубил достъп до данните си, рансъмуерът оставя документи, именувани като YOUR_FILES_ARE_ENCRYPTED.HTML и YOUR_FILES_ARE_ENCRYPTED.TXT във всяка папка на засегнатото устройство. В тези документи рансъмуерните разработчици посочват своите изисквания. В момента от жертвата се изисква да плати 1.93 биткойна (което се равнява на около 875 долара) за декриптиращ ключ. Въпреки това няма гаранция, че тази сума няма да бъде повишена. След това в бележката следва линк към TOR сайтове, през които жертвата трябва да направи плащането. На потребителят се дава специален код, който трябва да въведе, като плаща откупа. За нещастие няма начин криптираните файлове да бъдат отключени без плащане. Но пращането на пари на неизвестни кибер престъпници не е най-добрата идея също. Най-добрият варинт в този случай е да премахнете вируса Mischa от инфектирания компютър и да възстановите файловете си от бекъп. Може също така да опитате да използвате специални инструменти за възстановяване като Photorec, Kaspersky virus-fighting utilities или R-Studio.

Как може Mischa да инфектира компютъра Ви?

Обикновено зловредото дуо Petya-Mischa се разпространява чрез измамни мейли, които съдържат линк към онлайн облак, съдържащ PDF на предполагаема кандидатура за работа. Реално това не е никаква кандидатура и кликвайки на линка потребителят просто сваля вирусния файл на компютъра си. Веднъж свален, файлът изглежда като обикновен PDF документ. Ако потребителят отвори този файл, зловреден скрипт ще активира вируса и инсталацията ще започне. Първо изпълнимият файл ще опита да инсталира Petya. Ако това не успее да се случи, рансъмуерът Mischa ще се инсталира на компютъра.

Един начин да предотвратите инфекция с рансъмуер е като се снабдите с антивирусна, която Ви предоставядопълнителна защита срещу тези вируси. Също така трябва да сте внимателни с имейлите си. Стойте настрана от „Спам“ папката, тъй като повечето от имейлите там обикновено са зловредни. Трябва винаги да внимавате, като получавате мейли и да следите за граматични грешки, тон и подобни съмнителни характеристики. Най-важното, трябва да правите бекъп на файловете си на външен диск и да го ъпдейтвате редовно. Въпреки това, трябва да Вие предупредим да не оставяте този диск свързан, защото вирусът Mischa лесно може да се свърже и да криптира файловете в преносимия диск.

Препоръки за премахване на Mischa:

Ако сте загубили достъп до файловете си, но не сте готови да платите откуп и по този начин да подкрепите извратените кибер престъпници, единствената разумна опция, която имате, е да премахнете вируса Mischa от компютъра си. За нещастие премахването му няма да Ви върне файловете, но ако искате да продължите да използвате устройството си нормално отново, трябва да го изчистите от всякакви зловредни компоненти. За тази цел трябва да използвате надеждна и добре известна антивирусна. Но помнете, рансъмуерът криптира и приложения, така че антивирусната Ви може да не успее да го премахне. В подобен случай може да опитате да отстраните вируса ръчно като следвате инструкциите за премахване на Mischa, дадени по-долу. Само не забравяйте да сканирате компютъра си, след като премахнете вируса, за да се уверите, че няма остатъци от зловредни файлове на компютъра Ви!

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Mischa вируси:

Премахнете Mischa, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Mischa

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Mischa.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Mischa, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Mischa. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Mischa е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Mischa и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-mischa-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Mischa ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *