Степен на сериозност:  
  (99/100)

Рансъмуер вируса FakeCry. Как да премахнем? (Ръководство за деинсталиране)

от Джули Сплинтърс - - | Тип: Рансъмуер

FakeCry се промъква заедно със заплахата NotPetya/Petya 

The image displaying FakeCry virus

Вирусът FakeCry се определя като файл-криптиращ вирус, който е пуснат заедно с ExPetr/Petna чрез заразената мрежа за актуализации M.E.Doc. Поради мащабa на зловредния софтуер, вирусът не е забелязан веднага.

Интересното е, че зловредният софтуер се представя за разновидност на WannaCry, тъй като съдържа WNCRY стрингове в програмния код. Изглежда е писан на програмен език .NET.

Освен сървърите на M.E.Doc, хакерите изглежда използват и друга техника – стратегията на водната дупка (waterhole strategy). Накратко, кибер престъпниците често заразяват със зловреден софтуер уеб страниците най-често посещавани от целевите жертви. Тези виртуални инфекции служат също така и за шпиониране. 

Въпреки че малуерът не е същински WannaCry вирус, техниката му на разпространение и фактът, че се придвижва заедно с Petna/Petya, притеснява виртуалната общност. Ако сте били похитени от предната заплаха, много е вероятно да се сблъскате и с негативните последствия на новия вирус. Премахнете FakeCry с помощта на Reimage или Plumbytes Anti-MalwareNorton Internet Security.

Успешна мисия: FakeCry придружава вируса Petna 

Може би, поради няколкото съмнителни и дори учудващи функции на зловредния софтуер, както и разрушителните последствия на основната виртуална заплаха, онлайн медиите не обръщат достатъчно внимание на зловредния софтуер FakeCry.
Дори вирусът да съдържа препратки към WannaCry с елементи като “made in China”, той не се счита за голяма заплаха. И все пак подобни предположения може да се окажат подвеждащи. 

Атаката на зловредния софтуер преминава през два етапа. Първо в устройството се стартира wc.exe и извлича съдържанието му – ed.exe. Той служи като основен изпълним файл на зловредния софтуер. Зададено му е да криптира файловете с RSA-2048 шифър. Също така, зловредният софтуер изтрива моментните снимки на томовете (shadow volume copies). Малуерът FakeCry има за цел широк набор от файлови формати.

За разлика от останалите видове зловреден софтуер, вирусът оставя папка DEMO_EXTENSIONS. Там са посочени файловите разширения, които могат да бъдат декриптирани безплатно. Като цяло, зловредният софтуер все още е в процес на разработка. След криптирането, малуерът предоставя същото съобщение за откуп като Wana Decrypt0r 2.0.

Някои от украинските жертви са платили откупа, но един от биткойн адресите на хакерите е бил прекратен. Не ви съветваме да плащате откупа. Вместо това се заемете  с премахването на FakeCry.

Особености на разпространение

Зловредният софтуер се разпространява чрез мрежата за актуализации M.E.Doc. И все пак, тъй като сега органите за кибер сигурност най-накрая разкриха методите на разпространение, може да се предпазите от похищение на FakeCry. Ако този съвет идва твърде късно, вижте упътването за премахване.

Освен това, както ExPetr, така и FakeCry използват техниката на водната дупка. Това означава, че дори да сте достатъчно предпазливи, все още съществува висок риск да се забъркате с малуера, ако посетите дадена заразена уеб страница. В такъв случай проверете дали антивирусната ви програмата, инструментите ви против зловреден софтуер и защитната стена работят както трябва.

Премахване на заплахата FakeCry 

Може да отървете операционната си система Windows от тази заплаха с помощта на антивирусен инструмент. Имайки предвид, че се разпространява заедно с Petya, или може да се разпространява и индивидуално в бъдеще, може да се натъкнете на определени проблеми при премахването на FakeCry.

В такъв случай, рестартирайте устройството в Безопасен режим (Safe Mode) и стартирайте антишпионски инструмент. Така ще имате възможност да премахнете вируса FakeCry. Искаме да ви предупредим да не изтегляте никакви декриптиращи инструменти, предлагани от кибер престъпниците. Тъй като зловредният софтуер все още е в процес на разработка, възстановяването на информацията може да не протече съвсем гладко. Освен това украинските и руските потребители също трябва да бъдат много внимателни.

Възможно е да сме свързани с продукт, който препоръчваме на този сайт. Пълно оповестяване в нашето „Споразумение за ползване“ Чрез свалянето на всякакъв предоставен софтуер против спайуер за премахването на Рансъмуер вируса FakeCry, Вие се съгласявате с нашата декларация за поверителност и споразумение за ползване.
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с OS X
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не успеете да премахнете дадена инфекция с Reimage, изпратете запитване на екипа ни по поддръжка и дайте подробна информация за проблема.
Reimage е препоръчан за изтриването на Рансъмуер вируса FakeCry. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.
Повече информация за тази програма можете да намерите в Reimage отзив.
Медийни споменавания за Reimage
Допълнителен софтуер
Malwarebytes
Допълнителен софтуер
Malwarebytes

Упътване за ръчно премахване на FakeCry вируси:

Премахнете FakeCry, използвайки Safe Mode with Networking

Безопасният режим (SafeMode) често идва на помощ, когато си имате работа със зловреден софтуер и решаване на системни проблеми.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете FakeCry

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на FakeCry.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете FakeCry, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с FakeCry. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на FakeCry е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете FakeCry от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

[/GIS]

Ако файловете ви са криптирани от FakeCry, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Опцията Data Recovery Pro

Докато бъде създаден декриптор за FakeCry, може да опитате с този софтуер. Той се рекламира като инструмент, който може да възстановява повредени и изгубени файлове.

 • Изтегляне на Data Recovery Pro (https://virusi.bg/download/data-recovery-pro-setup.exe)
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса FakeCry;
 • Възстановете ги.

FakeCry Decryptor

Все още няма декриптор за този вирус. Опитайте да възстановите файловете си от онлайн хранилище или резервни копия.

За автора

Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-fakecry-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици