Степен на сериозност:  
  (100/100)

Рансъмуер вирусът WCrypt. Как да премахнем? (Ръководство за деинсталиране)

от Оливия Морели - - | Тип: Рансъмуер

Какво трябва да знаем, ако рансъмуерът Wcrypt атакува компютъра ни

Вирусът Wcrypt е рансъмуер, който заключва всички файлове на заразените компютри и иска откуп в замяна на възстановяване на информацията. Първите версии на този рансъмуер се появяват през февруари 2017 и сега той има няколко различни имена като WannaCry, Wcry, Wncry, WannaCryptor, WannaCrypt0r, WanaCrypt0r 2.0, Wana Decrypt0r, Wana Decrypt0r 2.0 или дори DarkoderCrypt0r. Веднага след като тази опасна програма се промъкне в компютърната система, тя за секунди поврежда цялата информация, съхранявана там. По време на този процес, вирусът може да добави файлово разширение .Wcrypt на засегнатите файлове. Целта на тази криптираща процедура е да направи файловете на жертвата безполезни и да иска откуп за тях. Жертвата може лесно да игнорира този изнудвач, ако разполага с резервни копия; и все пак, в по-голяма част от случаите, компютърните потребители забравят да архивират информацията си своевременно. В такива случаи, единственият начин за възстановяване на криптираните файлове е плащането на киберпрестъпниците, въпреки че не ви препоръчваме да го правите. Не забравяйте, че изманиците обикновено нямат никакъв интерес да комуникират с жертвата след като са получили откупа, тъй като парите са всичко, което искат. Вместо това, предлагаме ви да премахнете рансъмуера с помощта на инструменти против зловреден софтуер като Reimage или Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner съгласно упътването за премахване на Wcrypt, което сме дали по-долу. 

Рансъмуерът WCryptСлед криптиране на всички файлове в целевата система, вирусът променя тапета на работния плот с черно изображение с текст върху него, който текст съобщава, че съхраняваната на компютъра информация е била криптирана. Изображението, подобно на последната версия на Cryptolocker, обяснява как да възстановите файла @WanaDecryptor@.exe в случай, че антивирусната програма го е поставила под карантина. След това зловредната програма пуска съобщение за жертвата, което гласи “Упс, файловете ви бяха криптирани” (“Ooops, your files have been encrypted!”) и предоставя информация за адреса на Биктойн портфейла на престъпниците, сумата на откупа (започваща от 300 долара) и инструкции как да закупите Биткойни. Вирусът приема откупа само в биткойн валута; все пак, жертвата разполага с три дни за плащане на откупа от момента за заразяването. Вирусът, също така обещава да изтрие всички криптирани файлове завинаги, ако жертвата не успее да плати до една седмица. Затова ви съветваме да премахнете Wcrypt колкото се може по-скоро, за да му попречите да разруши напълно вашите или на вашите колеги файлове.

Разпространение на рансъмуера Wcrypt 

Wcrypt, който е известен още и като рансъмуера WannaCry, разтърси виртуалния свят на 12 май 2017. На тази дата беше извършена мащабна кибер атака срещу потребителите на Microsoft Windows. Нападателите използват експлоатационен инструмент EternalBlue за заразяване на компютърните системи и “взимат за заложници” файловете на жертвата. Освен това, рансъмуерът действа и като червей, който търси свързани компютри и се копира в тях. Въпреки че в момента изглежда, че рансъмуерът не атакува вече нови жертви (от както специалист по компютърна сигурност случайно спря атаката), специалистите съветват, че е твърде рано да се радваме . Авторите на зловредния софтуер може да крият друг номер за разпространение на вируса, така че компютърните потребители трябва да предприемат всички възможни мерки да се предпазят от подобна кибер атака. Въпреки че обикновено препоръчваме инсталирането на програми против зловреден софтуер и редовно актуализиране на всички компютърни програми, трябва да посочим, че архивирането на информацията е вероятно единственото спасение за криптираните ви файлове. Просто направете копия на ценната ви информация, прехвърлете я на преносимо устройство и го изключете от компютъра. Смятаме, че ще ви е интересно да погледнете и тези съвети за оцеляване след атака на Wcrypt.

Премахване на Wcrypt 

Поради причините, които споменахме в предишните параграфи, премахването на вируса Wcrypt е задължително да стане колкото се може по-скоро. Присъствието му в компютърната система не е безопасно, тъй като лесно може да репликира на други компютри или преносими устройства в случай, че бъдат включени към компрометирания компютър. Най-сигурният начин да премахнете Wcrypt е да направите пълна проверка на системата с помощта на програма против зловреден софтуер. За да я стартирате, първо трябва да подготвите компютъра си. Следвайте тези инструкции, за да премахнете напълно вируса.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на WCrypt вируси:

Премахнете WCrypt, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете WCrypt

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на WCrypt.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете WCrypt, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с WCrypt. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на WCrypt е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете WCrypt от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако не разполагате с резервни копия, но искате да възстановите файловете си, следвайте тези стъпки. Имайте предвид, че тези методи не са предназначени за възстановяване специално на криптирани от WannaCry файлове, но все пак, нищо не пречи да опитате всяко възможно решение за възстановяване на файловете.

Ако файловете ви са криптирани от WCrypt, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Използвайте DataRecoveryPro

DataRecoveryPro е известна като инструмент, който лесно открива и възстановява изтрити или повредени файлове, така че използването му в случай на рансъмуерна атака е задължително. Ето и инструкции как да използвате този инструмент.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса WCrypt;
 • Възстановете ги.

Помощ от ShadowExplorer

Ако вирусът бъде унищожен преди да е достигнал до моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies), за да ги изтрие, препоръчваме ви да използвате ShadowExplorer. Този инструмент помага да откриете VSS и така да бъдат възстановени повредените файлове.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Няма декриптиращ инструмент за Wcrypt

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от WCrypt и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner или Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

За автора

Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-wcrypt-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици