Премахни WCrypt вирус (Инструкции за премахване) - Стъпки за декриптиране

Упътване за премахване на WCrypt вируси

Какво е Рансъмуер вирусът WCrypt?

Какво трябва да знаем, ако рансъмуерът Wcrypt атакува компютъра ни

Вирусът Wcrypt е рансъмуер, който заключва всички файлове на заразените компютри и иска откуп в замяна на възстановяване на информацията. Първите версии на този рансъмуер се появяват през февруари 2017 и сега той има няколко различни имена като WannaCry, Wcry, Wncry, WannaCryptor, WannaCrypt0r, WanaCrypt0r 2.0, Wana Decrypt0r, Wana Decrypt0r 2.0 или дори DarkoderCrypt0r. Веднага след като тази опасна програма се промъкне в компютърната система, тя за секунди поврежда цялата информация, съхранявана там. По време на този процес, вирусът може да добави файлово разширение .Wcrypt на засегнатите файлове. Целта на тази криптираща процедура е да направи файловете на жертвата безполезни и да иска откуп за тях. Жертвата може лесно да игнорира този изнудвач, ако разполага с резервни копия; и все пак, в по-голяма част от случаите, компютърните потребители забравят да архивират информацията си своевременно. В такива случаи, единственият начин за възстановяване на криптираните файлове е плащането на киберпрестъпниците, въпреки че не ви препоръчваме да го правите. Не забравяйте, че изманиците обикновено нямат никакъв интерес да комуникират с жертвата след като са получили откупа, тъй като парите са всичко, което искат. Вместо това, предлагаме ви да премахнете рансъмуера с помощта на инструменти против зловреден софтуер като FortectIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner съгласно упътването за премахване на Wcrypt, което сме дали по-долу.

Рансъмуерът WCryptСлед криптиране на всички файлове в целевата система, вирусът променя тапета на работния плот с черно изображение с текст върху него, който текст съобщава, че съхраняваната на компютъра информация е била криптирана. Изображението, подобно на последната версия на Cryptolocker, обяснява как да възстановите файла @[email protected] в случай, че антивирусната програма го е поставила под карантина. След това зловредната програма пуска съобщение за жертвата, което гласи „Упс, файловете ви бяха криптирани“ (“Ooops, your files have been encrypted!”) и предоставя информация за адреса на Биктойн портфейла на престъпниците, сумата на откупа (започваща от 300 долара) и инструкции как да закупите Биткойни. Вирусът приема откупа само в биткойн валута; все пак, жертвата разполага с три дни за плащане на откупа от момента за заразяването. Вирусът, също така обещава да изтрие всички криптирани файлове завинаги, ако жертвата не успее да плати до една седмица. Затова ви съветваме да премахнете Wcrypt колкото се може по-скоро, за да му попречите да разруши напълно вашите или на вашите колеги файлове.

Рансъмуер вирусът WCryptРансъмуерът WCrypt криптира информация, променя тапета на работния плот и показва съобщение за искане на откуп от 300 долара в рамките на три дни. Вирусът заплашва да изтрие всички файлове, ако жертвата не успее да плати откупа в рамките на 7 дни.

Разпространение на рансъмуера Wcrypt

Wcrypt, който е известен още и като рансъмуера WannaCry, разтърси виртуалния свят на 12 май 2017. На тази дата беше извършена мащабна кибер атака срещу потребителите на Microsoft Windows. Нападателите използват експлоатационен инструмент EternalBlue за заразяване на компютърните системи и „взимат за заложници“ файловете на жертвата. Освен това, рансъмуерът действа и като червей, който търси свързани компютри и се копира в тях. Въпреки че в момента изглежда, че рансъмуерът не атакува вече нови жертви (от както специалист по компютърна сигурност случайно спря атаката), специалистите съветват, че е твърде рано да се радваме . Авторите на зловредния софтуер може да крият друг номер за разпространение на вируса, така че компютърните потребители трябва да предприемат всички възможни мерки да се предпазят от подобна кибер атака. Въпреки че обикновено препоръчваме инсталирането на програми против зловреден софтуер и редовно актуализиране на всички компютърни програми, трябва да посочим, че архивирането на информацията е вероятно единственото спасение за криптираните ви файлове. Просто направете копия на ценната ви информация, прехвърлете я на преносимо устройство и го изключете от компютъра. Смятаме, че ще ви е интересно да погледнете и тези съвети за оцеляване след атака на Wcrypt.

Премахване на Wcrypt

Поради причините, които споменахме в предишните параграфи, премахването на вируса Wcrypt е задължително да стане колкото се може по-скоро. Присъствието му в компютърната система не е безопасно, тъй като лесно може да репликира на други компютри или преносими устройства в случай, че бъдат включени към компрометирания компютър. Най-сигурният начин да премахнете Wcrypt е да направите пълна проверка на системата с помощта на програма против зловреден софтуер. За да я стартирате, първо трябва да подготвите компютъра си. Следвайте тези инструкции, за да премахнете напълно вируса.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на WCrypt вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете WCrypt, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с WCrypt. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на WCrypt е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете WCrypt от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако не разполагате с резервни копия, но искате да възстановите файловете си, следвайте тези стъпки. Имайте предвид, че тези методи не са предназначени за възстановяване специално на криптирани от WannaCry файлове, но все пак, нищо не пречи да опитате всяко възможно решение за възстановяване на файловете.

Ако файловете ви са криптирани от WCrypt, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Използвайте DataRecoveryPro

DataRecoveryPro е известна като инструмент, който лесно открива и възстановява изтрити или повредени файлове, така че използването му в случай на рансъмуерна атака е задължително. Ето и инструкции как да използвате този инструмент.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса WCrypt;
 • Възстановете ги.

Помощ от ShadowExplorer

Ако вирусът бъде унищожен преди да е достигнал до моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies), за да ги изтрие, препоръчваме ви да използвате ShadowExplorer. Този инструмент помага да откриете VSS и така да бъдат възстановени повредените файлове.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Няма декриптиращ инструмент за Wcrypt

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от WCrypt и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици