Степен на сериозност:  
  (99/100)

Рансъмуер вируса WannaCry 3.0. Как да премахнем? (Ръководство за деинсталиране)

от Гейбриъл Е. Хол - - | Тип: Рансъмуер

Появи се и третата версия на WannaCry 

WannaCry 3.0 е третата версия на печално известния зловреден софтуер WannaCry. Измина вече месец, откакто света бе ударен от този малуер на 12 май 2017. Той създаде глобален хаос: потребителите, които използваха необновени версии на Windows изпитаха пълната сила на заплахата. И по-конкретно, зловредният софтуер използва EternalBlue уязвимост в SMB сървъри. С помощта на хакващ инструмент, пуснат от Shadow Brokers, които са откраднали оригиналния инструмент от Националната агенция за сигурност, създателите са разработили кибер заплахата. Зловредният софтуер проникна в системите на болници, жп гари и други смарт устройства. За щастие зловредният софтуер не държа света за заложник прекалено дълго – IT специалист закупил нерегистриран домейн и активирал ключа за унищожение на вируса (“kill switch”). Скоро след пускането на кампанията, се появиха и алтернативни версии: WNCRYWanna Crypt0r 2.0Wanna Decrypt0r 2.0 и др.. Наскоро в мрежата е засечена и трета версия. В тази статия ще откриете начини за премахване на WannaCry 3.0. Изображение, показващо появата на WannaCry 3.0

 След като оригиналната версия бе най-накрая унищожена, IT специалистите обединиха усилията си за анализиране на заплахата и за предприемане на ответни мерки. По-задълбочен анализ показва, че някои части от програмния код наподобяват вирусите създавани от групата хакери Lazarus, за които се смята, че са поддръжници на правителството на Северна Корея. Докато медиите набързо взеха да хвърлят цялата вина върху това правителство, някои IT специалисти забелязват, че съобщението за откуп изглежда по-скоро преведено, отколкото писано от местен човек. Те споделиха мнения, че истинският виновник може да е от Китай. Докато специалистите по кибер сигурност се занимават с тези спекулации, хакерите работят над третата версия. Последното издание е зловредният WannaCry 3.0. Този път създателите са се постарали да оправят всякакви евентуални грешки. Със сигурност са премахнали и основната слабост на WannaCry – “kill switch.” Той е бил създаден с цел самозащита. Ако бъде изпълнен на виртуална машина, за да не разкрие истинския си произход, зловредният софтуер ще активира kill switch. И все пак, това се оказа слабост, която позволи на IT специалистите да спрат атаката. За следващите версии се смята, че имат алтернативни на “kill switch” бутони. Но все пак, от рансъмуера WannaCry 3.0 не се очаква да притежава такава особеност. От друга страна, има по-висока вероятност да бъде открит. IT специалистът Матю Суйхе (Matthieu Suiche) потвърждава, че последната версия на заплахата вече е във виртуалното пространство. Той е забелязал, че третата версия се свързва с домейна iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com. Това ценно откритите със сигурност ще допринесе за превенцията на рансъмуера. И най-накрая специалистите по кибер сигурност се питат дали третата версия е дело на същите злосторници. 

Как да се предпазим от WannaCry 3.0 

Въпреки че вирусът наистина сътвори глобален хаос, трябва да знаете, че той не е непобедим. Той успя да създаде световен хаос само защото малки и средни бизнеси все още са използвали несигурни и неактуализирани версии на Windows. В отговор на непрекъснатите кибер набези, Microsoft вече пусна обновления. Инсталирайте ги веднага, за да се предпазите от похищение на WannaCry 3.0, може също да деактивирате функцията SMB Windows от настройките.

 1. Натиснете бутона Windows и напишете Windows features.
 2. Изберете записа Turn Windows features on or off.
 3. Открийсте SMB 1.0/CIFS File Sharing support.
 4. Махнете отметката от тази опция.
 5. Трябва да рестартирате системата, за да влязат в сила промените.

Ако имате нужда от тази функция, може да и разрешите да е активна. Но все пак имайте предвид, че важните за системата приложения и операционната система Windows трябва да бъдат актуализирани. Също така, проверете дали инструментите ви за защита и премахване на вируси и зловреден софтуер функционират правилно.

Начини за премахване на WannaCry 3.0 

Ако имате съмнения, че зловредният софтуер WannaCry 3.0 вече се намира в компютъра ви, побързайте веднага да го премахнете. В този случай ще имате нужда от напълно функциониращ инструмент за кибер сигурност, като Reimage или Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes. По-долу ще намерите инструкции как да рестартирате системата в Безопасен режим (Safe mode), ако се сблъскате с проблеми при премахването на WannaCry 3.0. Имайте предвид, че има и безплатен декриптор WannaCry Decrypter. Може да го изпробвате и в борбата с последната версия.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на WannaCry 3.0 вируси:

Премахнете WannaCry 3.0, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете WannaCry 3.0

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на WannaCry 3.0.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете WannaCry 3.0, използвайки System Restore

Изберете Системно възстановяване (System Restore) в случай, че първият метод ви се струва сложен или не успеете да стартирате антишпионския си инструмент, който да премахне вируса WannaCry 3.0.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с WannaCry 3.0. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на WannaCry 3.0 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете WannaCry 3.0 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от WannaCry 3.0, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

екриптиране на файловете, криптирани от WannaCry 3.0 с Data Recovery Pro

Най-добрият метод за възстановяване на заключените файлове е да използвате резервни копия. Ако не сте направили такива преди атаката, Data Recovery Pro може да ви помогне.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса WannaCry 3.0;
 • Възстановете ги.

Решени е ShadowExplorer

За първата версия се смяташе, че изтрива моментните снимки на томовете (shadow volume copies) предварително. Не е сигурно дали третата версия действа по същия начин. Но нищо не ви пречи да изпробвате и този метод. 

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

WannaCry 3.0 Decrypter

За да бъде създаден декриптиращ инструмент, зловредният софтуер трябва да бъде изцяло анализиран. До тогава може да ви е от полза този безплатен софтуер.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от WannaCry 3.0 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner или Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

За автора

Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-wannacry-3-0-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици