Степен на сериозност:  
  (96/100)

Премахни WannaCryptor вирус (Упътване за премахване) - актуализирано Jan 2021

от Джули Сплинтърс - -   WanaCrypt0r | Тип: Рансъмуер

Рансъмуерът WannaCryptor копира триковете на CryptoLocker

Вирусът WannaCryptor се появява за първи път през февруари 2017 под формата на рансъмуера Wcry file extension virus. Точно като предходната версия и този зловреден вирус криптира всичките файлове на жертвата с цел отмъкване на парите му. По време на криптиране вирусът, познат като рансъмуерът WannaCry. поставя .wcry като окончание на повредените файлове. Зловредната програма е насочена главно към потребители на Windows и веднъж получила достъп до желаната система, повреджа всички данни, използвайки RSA и AES шифри. Вирусът незабавно изтрива Volume Shadow Copies от компютъра, за да предотврати лесното възстановяване на данни. След това променя картинката на работния плот с изображение на име !WannaCryptor!.bmp, което гласи:

Упс, важните Ви файлове са криптирани. Ако виждате този текст, но не виждате прозореца „Wanna Decryptor“, значи антивирусната Ви е премахнала декриптиращия софтуер или сте го изтрили от компютъра си.”

Останалата част от съобщението се състои в предложение за сваляне на зловредната програма !WannaDecryptor!.exe, която е предоставена в DropBox линк. Този трик е използван от копие на рансъмуера CryptoLocker, който съветва потребителите да си свалят малуера още веднъж, за да получат инструкции за това как да платят откупа и да възстановят загубените си файлове. Рансъмуерът запазва бележка за откуп на име !Please Read ME!.txt, която съдържа инструкции, свързани с възстановяване на данните. Ако жертвата няма антивирусна, !WannaDecryptor! ще показва и изскачащи прозорци. Първоначалният откуп е 300 долара и трябва да бъде платен в биткойни. Прозорецът на декриптора има няколко бутона, които водят към линк с информация относно биткойни, как да ги купим и страница за връзка, която най-вероятно предоставя информация за контакт с кибер престъпниците, сигурно имейл адрес.

Рансъмуерът също така обещава да увеличи цената на откупа, ако жертвата не успее да го плати за дадено време. Ако този рансъмуер е засегнал файловете Ви, най-вероятно ще Ви иска откуп за да Ви ги върне, въпреки това не препоръчваме да го плащате. Давайки на престъпниците каквото искат не е решение, защото може да забравят да изпълнят тяхната част от уговорката, което значи, че ще останете с гигабайти криптирани данни без декриптиращ ключ. Затова силно препоръчваме да премахнете рансъмуерния вирус WannaCruptor – колкото по-рано, толкова по-добре. За премахването му препоръчваме използването на анти-малуерна програма като ReimageIntego.

Рансъмуерният вирус WannaCryptorТова е зловредна програма, която изисква купуването на софтуера !WannaDecryptor!. Както виждате, рансъмуерът WannaCryptor иска 300 долара за него.

Как тази зловредна програма е успяла да проникне в системата ми?

Има много начини, по които рансъмуерът може да инфилтрира компютъра на жертвата незабелязано. Обикновено се разпространява чрез имейл спам и може да бъде инсталиран в системата веднага щом жертвата отвори зловреден линк или имейл приставка. Имайте предвид, че зловредни актьори се представят за служители на добре-познати компании и любезно предлагат на жертвите да прегледат „прикаченото съдържание“, за да получат достъп до много важна информация. Разбира се подобни измами просто опитват да убедят жертвата да си инсталира малуер на системата, затова го имайте предвид, когато някой се опита да Ви убеди да отворите даден линк или имейл приставка. Рансъмуерът може да се разпространява и чрез експлойт китове и малвертайзинг, но тези техники обикновено се използват от опитни рансъмуерни разработчици, които работят по проекти като Cerber или Spora. Посредствени кибер престъпници трудно могат да ползват подобни техники.

Как мога да премахна рансъмуера WannaCryptor от системата?

Ако компютърът Ви е бил засегнат от вируса WannaCryptor и файловете Ви не могат да бъдат отворени, независимо какъв софтуер използвате, трябва да решите каква е следващата Ви стъпка. Може да рискувате да загубите парите си и да платите откупа, който искат кибер престъпниците или да устоите на натиска и да откажете плащането му. Във втория случай трябва да премахнете рансъмуера WannaCryptor незабавно и да започнете да експериментирате с различни инструменти за декриптиране и различни методи. Силно препоръчваме използването на анти-малуерен инструмент за премахването на WannaCryptor и използването на методите за възстановяване на данни, описани по-долу. Разбира се най-ефикасният и 100% работещ начин да си върнете файловете е като използвате бекъп. Въпреки това ако не сте създали такъв преди рансъмуерната атака, ще бъде много трудно да си върнете файловете.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на WannaCryptor вируси:

Премахнете WannaCryptor, използвайки Safe Mode with Networking

Изтрийте рансъмуерния вирус WannaCryptor с упътванията, дадени долу.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете WannaCryptor

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на WannaCryptor.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете WannaCryptor, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с WannaCryptor. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на WannaCryptor е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете WannaCryptor от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

За съжаление в момента няма инструменти, способни да възстановят файловете с екстензия .wcry. Можете да замените повредените файлове с неповредени, използвайки бекъп, но ако нямате такъв, можете да опитате един от следните методи.

Ако файловете ви са криптирани от WannaCryptor, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Използвайте Data Recovery Pro

Ако имате екстензия .wcry към всичките си файлове е ясно, че са били модифицирани от рансъмуерния вирус WannaCryptor. Може да опитате да ги възстановите, използвайки софтуера за възстановяване на данни, известен като Data Recovery Pro.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса WannaCryptor;
 • Възстановете ги.

Използвайте Windows Previous Versions

Може успешно да възстановите файловете си, ако сте създали restore point преди рансъмуерът да е инфектирал компютъра Ви. Ако сте го направили, трябва да последвате упътванията.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Няма налични безплатни декриптори за WannaCryptor

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от WannaCryptor и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-wannacryptor-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за WannaCryptor ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *