Премахни WannaCryptor вирус (Упътване за премахване) - актуализирано май 2017

Упътване за премахване на WannaCryptor вируси

Какво е Рансъмуерният вирус WannaCryptor?

Рансъмуерът WannaCryptor копира триковете на CryptoLocker

Вирусът WannaCryptor се появява за първи път през февруари 2017 под формата на рансъмуера Wcry file extension virus. Точно като предходната версия и този зловреден вирус криптира всичките файлове на жертвата с цел отмъкване на парите му. По време на криптиране вирусът, познат като рансъмуерът WannaCry. поставя .wcry като окончание на повредените файлове. Зловредната програма е насочена главно към потребители на Windows и веднъж получила достъп до желаната система, повреджа всички данни, използвайки RSA и AES шифри. Вирусът незабавно изтрива Volume Shadow Copies от компютъра, за да предотврати лесното възстановяване на данни. След това променя картинката на работния плот с изображение на име !WannaCryptor!.bmp, което гласи:

Упс, важните Ви файлове са криптирани. Ако виждате този текст, но не виждате прозореца „Wanna Decryptor“, значи антивирусната Ви е премахнала декриптиращия софтуер или сте го изтрили от компютъра си.”

Останалата част от съобщението се състои в предложение за сваляне на зловредната програма !WannaDecryptor!.exe, която е предоставена в DropBox линк. Този трик е използван от копие на рансъмуера CryptoLocker, който съветва потребителите да си свалят малуера още веднъж, за да получат инструкции за това как да платят откупа и да възстановят загубените си файлове. Рансъмуерът запазва бележка за откуп на име !Please Read ME!.txt, която съдържа инструкции, свързани с възстановяване на данните. Ако жертвата няма антивирусна, !WannaDecryptor! ще показва и изскачащи прозорци. Първоначалният откуп е 300 долара и трябва да бъде платен в биткойни. Прозорецът на декриптора има няколко бутона, които водят към линк с информация относно биткойни, как да ги купим и страница за връзка, която най-вероятно предоставя информация за контакт с кибер престъпниците, сигурно имейл адрес.

Рансъмуерът също така обещава да увеличи цената на откупа, ако жертвата не успее да го плати за дадено време. Ако този рансъмуер е засегнал файловете Ви, най-вероятно ще Ви иска откуп за да Ви ги върне, въпреки това не препоръчваме да го плащате. Давайки на престъпниците каквото искат не е решение, защото може да забравят да изпълнят тяхната част от уговорката, което значи, че ще останете с гигабайти криптирани данни без декриптиращ ключ. Затова силно препоръчваме да премахнете рансъмуерния вирус WannaCruptor – колкото по-рано, толкова по-добре. За премахването му препоръчваме използването на анти-малуерна програма като FortectIntego.

Рансъмуерният вирус WannaCryptorТова е зловредна програма, която изисква купуването на софтуера !WannaDecryptor!. Както виждате, рансъмуерът WannaCryptor иска 300 долара за него.

Как тази зловредна програма е успяла да проникне в системата ми?

Има много начини, по които рансъмуерът може да инфилтрира компютъра на жертвата незабелязано. Обикновено се разпространява чрез имейл спам и може да бъде инсталиран в системата веднага щом жертвата отвори зловреден линк или имейл приставка. Имайте предвид, че зловредни актьори се представят за служители на добре-познати компании и любезно предлагат на жертвите да прегледат „прикаченото съдържание“, за да получат достъп до много важна информация. Разбира се подобни измами просто опитват да убедят жертвата да си инсталира малуер на системата, затова го имайте предвид, когато някой се опита да Ви убеди да отворите даден линк или имейл приставка. Рансъмуерът може да се разпространява и чрез експлойт китове и малвертайзинг, но тези техники обикновено се използват от опитни рансъмуерни разработчици, които работят по проекти като Cerber или Spora. Посредствени кибер престъпници трудно могат да ползват подобни техники.

Как мога да премахна рансъмуера WannaCryptor от системата?

Ако компютърът Ви е бил засегнат от вируса WannaCryptor и файловете Ви не могат да бъдат отворени, независимо какъв софтуер използвате, трябва да решите каква е следващата Ви стъпка. Може да рискувате да загубите парите си и да платите откупа, който искат кибер престъпниците или да устоите на натиска и да откажете плащането му. Във втория случай трябва да премахнете рансъмуера WannaCryptor незабавно и да започнете да експериментирате с различни инструменти за декриптиране и различни методи. Силно препоръчваме използването на анти-малуерен инструмент за премахването на WannaCryptor и използването на методите за възстановяване на данни, описани по-долу. Разбира се най-ефикасният и 100% работещ начин да си върнете файловете е като използвате бекъп. Въпреки това ако не сте създали такъв преди рансъмуерната атака, ще бъде много трудно да си върнете файловете.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на WannaCryptor вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Изтрийте рансъмуерния вирус WannaCryptor с упътванията, дадени долу.

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете WannaCryptor, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с WannaCryptor. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на WannaCryptor е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете WannaCryptor от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

За съжаление в момента няма инструменти, способни да възстановят файловете с екстензия .wcry. Можете да замените повредените файлове с неповредени, използвайки бекъп, но ако нямате такъв, можете да опитате един от следните методи.

Ако файловете ви са криптирани от WannaCryptor, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Използвайте Data Recovery Pro

Ако имате екстензия .wcry към всичките си файлове е ясно, че са били модифицирани от рансъмуерния вирус WannaCryptor. Може да опитате да ги възстановите, използвайки софтуера за възстановяване на данни, известен като Data Recovery Pro.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса WannaCryptor;
 • Възстановете ги.

Използвайте Windows Previous Versions

Може успешно да възстановите файловете си, ако сте създали restore point преди рансъмуерът да е инфектирал компютъра Ви. Ако сте го направили, трябва да последвате упътванията.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Няма налични безплатни декриптори за WannaCryptor

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от WannaCryptor и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици