Премахни WanaCrypt0r 2.0 вирус (Инструкции за премахване) - Включва инструкции за възстановяване

Упътване за премахване на WanaCrypt0r 2.0 вируси

Какво е Рансъмуерният вирус WanaCrypt0r 2.0?

WanaCrypt0r 2.0 е зловредното продължение на WannaCry

Вирусът WanaCrypt0r 2.0 е подверсия на оригиналния рансъмуер WannaCry, който наскоро избухна в нета, криптирайки хиляди компютри по целия свят. Оригиналният вариант на рансъмуера причини огромни щети на потребители и големи организации. Изследователи са успели да открият слабо място в кода на паразита и са активирали временен „бутон за изключване“, но това не попречи на малуера да всява ужас из нета. Има няколко версии на вируса, затова докато бутона за изключване работи при някои, може да не работи при други. Въпреки всичко, това, което ужаси експертите, е че WannaCru 2 използва само кода на оригиналния вирус, но изглежда работи за съвсем различна група хакери. Вирусът се различава от останалите рансъмуерни варианти, включително WannaCryptor, WanaCrypt0r и WCry. Поглеждайки го сега изглежда дори по-сложен и има потенциала да бъде по-разрушителен и от оригинала. Това е главно защото вирусът няма функция за терминация. Програмният код е бил подменен от някого чрез Hex Editor, премахвайки „бутона за изключване“. Освен това изглежда софтуерът е още в процес на разработкиа, затова не прилага пълната си функционалност върху инфектираните компютри. От друга страна, имайки предвид колко са активни кибер престъпниците, пачове и подобрения най-вероятно вече са на път. Затова трябва да сете подготвени да защитите файловете си и да предотвратите повреда в случай на възможна рансъмуерна атака. Един от начините да го направите е като изключите SMB (Server Message Block) функцията, която хакерите обикновено използват, за да влязат в системата. Въпреки това най-сигурният начин да обезопасите данните си е като създадете бекъп на важните си файлове и ги запазите на отдалечена локация. По този начин когато вирусът Ви удари, ще можете да премахнете WanaCrypt0r 2.0 и да възстановите файловете си без затруднения. За елиминиране на вируса препоръчваме използването на тествани и професионални инструменти за сигурност като FortectIntego.

Вирусът WanaCrypt0r

Важно е никога да не съдействате на кибер престъпниците. Хакерите зад оригиналния Wcry са направили над 50 000 долара от злочести жертви, отчаяни да си върнат файловете. Затова тази версия на вируса, която не може да се прекрати, определено може да генерира дори повече. Не мотивирайте хакерите, като им изпращате парите си. Вместо това извършете премахване на WanaCrypt0r 2.0, използвайки професионален софтуер и нашите препоръки под статията.

Изображение на рансъмуерния вирус WanaCrypt0r 2.0WanaCrypt0r 2.0 инфектира компютрите безшумно и след криптиране на файловете оставя бележка за откуп, искайки пари от жертвите в замяна на възстановяване на данните им.

Експертите не са сигурни как точно вирусът заразява потребителите

WanaCrypt0r 2.0 е базиран на оригиналния код на Wanna Cry, но не е същата заплаха, затова може да се разпространява по различен начин. Може да използва уязвимостта на Windows SMB MS17-010, както прави оригиналният малуер, но също така е възможно тази версия на вируса да засяга жертвите чрез зловредни акции със спам, заразени сваляние и всякакви други методи, до които могат да се доберат. Можем да препоръчаме на всички да са изключително внимателни, когато преглеждат имейлите си, свалят софтуер от Интернет или сърфират в нета като цяло. Като допълнителна мярка за сигурност също така е препоръчително да изключите услугата Windows SMB.

Проблеми, които могат да възникнат при премахването на WanaCrypt0r 2.0

Както вече споменахме вирусът WanaCrypt0r 2.0 е софтуер, който е в процес на изграждане. За нещастие това не отнема от зловредните му функционалности. Точно обратното – това прави вируса дори по-опасен. Част от кода може да предотврати премахването на WanaCrypt0r 2.0 от компютъра, да предизвика малфункция на системата или да повреди данните Ви необратимо. За да предотвратите тези проблеми трябва да пуснете компютъра си в безопасен режим. Обяснили сме как да достъпите този режим отдолу. След това е време да пуснете инструмент за сигурност и да премахнете WanaCrypt0r 2.0 от компютъра си.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на WanaCrypt0r 2.0 вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

За да деактивирате функционалностите на WanaCrypt0r 2.0, пуснете системата си в безопасен режим. Стъпките долу ще Ви помогнат да постигнете това:

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете WanaCrypt0r 2.0, използвайки System Restore

По-долу можете да намерите друг начин за отстраняване на криптиращия паразит и сканиране на системата за зловредни рансъмуерни файлове.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с WanaCrypt0r 2.0. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на WanaCrypt0r 2.0 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете WanaCrypt0r 2.0 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от WanaCrypt0r 2.0, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Компютърът Ви е криптиран от WanaCrypt0r 2.0? Data Recovery Pro може да Ви помогне с декриптирането:

Вижте как да използвате софтуера Data Recovery Pro долу и използвайте този метод, за да възстановите данните на компютъра си.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса WanaCrypt0r 2.0;
 • Възстановете ги.

Върнете си някои от важните файлове с помощта на функцията Windows Previous Versions:

Ако търсите начин да си върнете данните без да инсталирате допълнителен софтуер, трябва да опитате функцията Windows Previous Versions. Имайте предвид, че методът няма да работи за тези от Вас, които не са си пуснали функцията System Recovery преди вирусната атака.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Възстановяване с ShadowExplorer

Възстановяването с ShadowExplorer може и да не е възможно, ако вирусът е изтрил Volume Shadow копията от компютъра. Ако не е – имате шанс да възстановите данните си. Не се колебайте, а опитайте този софтуер.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от WanaCrypt0r 2.0 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици