Как да оцелеете след атака на WannaCry?

Кибер атаката, пусната в петък, 12 май 2017 несъмнено превърна рансъмуера WannaCry в сензация сред всички големи сайтове за новини. Зловредния компютърен вирус (също така познат като Wana Decrypt0r, WannaCryptor, WannaCrypt0r, Wcry или WNCRY) е насочен главно към по-старите версии на Microsoft Windows, въпреки че експерти препоръчват на потребители с Windows 10 да не свалят гарда си. Въпреки че кибер атаката е спряна, благодарение на усилията на изследовател под псевдонима MalwareTech, е силно вероятно вирусът да продължи да атакува потребителите с помощта на други методи за разпространение. Имайки предвид, че зловредният софтуер е успял да повреди личните файлове на повече от 230 000 компютърни системи в приблизително 150 държави, не е учудващо, че потребителите нервно търсят методи за превенция от рансъмуера и инструменти за поправка на афектираните компютри. Атаката от рансъмуерния вирус Wanna Decrypt0r 2.0, който заплашва да изтрие файловете Ви, ако не платите исканата сума пари със сигурност е неприятно преживяване. В подобни ситуации е трудно да останете спокойни и да действате разумно. Затова сме приготвили упътване, което обяснява как да защитите компютъра си от атаки на WannaCry и какво да правите, в случай че станете жертва на кибер атака.

Защитете компютъра си от WannaCry

  1. Компютърният вирус изглежда е способен да инфектира всички версии на Windows с изключение на Windows 10. Обновяването до Windows 10 е един от най-добрите начини да се защитите от рансъмуерна атака.
  2. Microsoft вече са поправили уязвимостта, която рансъмуера използва чрез EternalBlue; затова трябва да инсталирате ъпдейта за сигурност MS17-010.
  3. Изключете SMBv1, използвайки инструкциите, предоставени от Microsoft. Моля, прочетете инструкциите много внимателно!
  4. Инсталирайте си надежден софтуер за сигурност и го дръжте пуснат през цялото време. Не забравяйте да го ъпдейтвате редовно или ако е възможно да използвате автоматично обновяване.
  5. Дръжте всичките си програми ъпдейтнати. Ако имате стари програми, които не използвате, деинсталирайте ги. За да защитите компютъра си от кибер атаки, редовно обновявайте програмите си. Изключително важно е, защото хакерите използват уязвимости в сигурността в необновени и по-прости програми.
  6. Не изключвайте Защитната си стена.
  7. Създайте бекъп на данните си. Намерете данните, които искате да защитите, направете им копие и преместете копието в друго устройство, като например USB. Изключете устройството от компютъра си и го пазете на сигурно място.

Какво да правим, ако WannaCry е криптирал файловете ни?

  1. Решете какво искате да направите – ще подкрепите ли кибер престъпниците, като платите? Не препоръчваме да плащате откуп, защото често измамниците дори не си правят труда да помогнат на жервите да възстановят файловете си, дори и при платен откуп.
  2. Ако решите да не плащате, рестартирайте компютъра си в безопасен режим. По този начин ще спрете вируса и той няма да може да продължи дейността си. Изчакайте, докато компютъра се пусне напълно, след което свалете и инсталирайте последния ъпдейт на софтуера си за сигурност. Пуснете системно сканиране и ако не намери вирус, помислете за по-мощен инструмент против малуер.
  3. Изтрийте засечения вирус, използвайки софтуера за премахване на малуер.
  4. Вземете превантивни мерки, описани по-горе, за да защитите системата си от кибер атаки.
  5. Засега файловете, криптирани от този вирус, маркирани с екстензиите .wcry, .wncry, .wncryt, не могат да бъдат възстановени с инструмент за декриптиране. Това не значи, че трябва да губите всякаква надежда. Ако имате бекъп, използвайте го, за да замените криптираните файлове. Ако пък нямате, опитайте методите за възстановяване на данни, описани в тази статия за WannaCry.
За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Малуер аналитик...

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни