Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Cerber 2.0 вирус (Инструкции за премахване на вирус)

от Оливия Морели - - | Тип: Рансъмуер

Версия 2 на рансъмуерния вирус Cerber беше пусната. Какво трябва да знаем за него?

Вирусът Cerber2 е обновена версия на рансъмуера Cerber. Авторите на този рансъмуерен проект са направили поредния си ход, като са създали дори по-сложен вариант, който се различава от други крипто-рансъмуерни вируси и разбира се ги надминава. Втората версия на този вирус не може да бъде декриптирана с декриптора за Cerber, тъй като недостатъците в рансъмуерния код са били оправени. Тази заплаха също е била подсигурена с различен пакер, който да усложни работата на малуерните изследователи и да ги предотврати да анализират вируса.

Също като предната версия, втората версия криптира файловете на жертвата и вместо да добавя окончанието .cerber, довабя .cerber2. Друг важен факт е, че този вариант използва Microsoft API CryptGenRandom, за да създаде криптиращ ключ, който е два пъти по-дълъг от този, използван за предната версия на вируса. Сега ключът е 32 байта. Нашите изследователи са установили, че вирусът е бил програмиран да не криптира комптри, които имате тези езици по подразбиране:

Арменкски, азербайджански, беларуски, грузински, киргизски, казахски, молдовски, руски, туркменски, таджикски, украински, узбекски.

Ако открие, че потребителят говори някой от тези езици, вирусът се изтрива автоматично, или с други думи имплементира премахването на Cerber 2.0. В противен случай започва процедурата по криптиране. Вирусът е нагласен да не криптира системни папки и да оставя базови програми некриптирани (като например интернет браузъри, Flash плейър, местни настройки, музикални образци, видеа, картинки и други компютърни данни по подразбиране. Отаналите лични потребителски файлове биват криптирани мощен алгоритъм и стават безполезни. Невъзможно е тези файлове да бъдат манипулирани по някакъв начин, освен ако жертвата няма декриптационен ключ, който, за съжаление, трябва да бъде закупен от кибер престъпниците, създали вируса.

Cerber 2.0 ransomware virus

Вирусът Cerber 2 създава файловете # DECRYPT MY FILES #.txt и # DECRYPT MY FILES #.html и ги оставя на компютъра, освен това сменя тапета и активира .vbs файл, който обяснява на потребитея, че всичките документи, снимки и бази данни са били криптирани. Тези файлове, оставени от вируса, могат да се нарекат бележки за откуп; както .html, така и .txt файловете започват със следния ред:

Не можете да намерите файловете, които ви трябват? Съдържанието на файовете, които търсехте, не се чете? Това е нормално, защото файловите имена, както и данните в тях, са били криптирани.

Остатъка от текста в бележката за откуп обяснява какво се е случило и предоставя инструкции за това как да декриптирате .cerber2 файловете. Традиционно жертвата бива инструктирана да свали Tor браузър и да плати откуп в биткойни. Въпреки това ние препоръчваме да не плащате откуп а да премахнете вируса Cerber 2.0 без колебание. Плащайки откуп само финансирате кибер престъпниците, които вече живеят един богат живот, благодарение на жертви, които им плащат за инструменти за декриптиране. За да премахнете вируса, използвайте анти-малуерна програма, като например ReimageIntego.

Методи за разпространение

Методите за разпространение на рансъмуер вавират, но са главно тези два:

 • Спам имейли;
 • Малвертайзинг.

Не е тайна, че измамниците често изплащат измамни мейли до потребителите, преструвайки се за служители или представители на добре познати организации или институции. Те често прикачат няколко приставки към писмото и изискват от жертвата да ги отвори. Очевидно подобни приставки са зловредни и могат да пуснат вируса незабавно. Следващият метод за разпространение на малуер – малвертайзинг, е ефективна техника за тези кибер престъпници, които искат потребителите да кликнат на зловредни линкове и да активират код, който може да внедри малуер в компютъра на жертвата. Силно препоръчваме да стоите настрана от реклами, които ви приканват да инсталирате обновления, приложения, или се опитват да Ви заплашат, като казват, че компютърът Ви е инфектиран. След като цъкнете на подобна реклама, може да свалите без да знаете пакет зовредни софтуери, които съдържат вирус, като например рансъмуер.

Как да премахнете рансъмуера Cerber 2.0 и да декриптирате файловете си?

Ако сте жертва на рансъмуерния вирус Cerber 2.0, трябва да сте видяли изявленията в бележката за откуп, които казват, че не трябва да раз1итате на антивирусни компании и да използвате техните продукти, защото те не могат да декриптират файловете Ви. Наистина антивирусните не могат да възстановят данните, но МОГАТ да защитят компютъра Ви от малуерни атаки (ако имат функция за защита в реално време). За да премахнете този вирус от компютъра си, съветваме да използвате един от инструментите, посочени по-долу. Не препоръчваме да опитвате да декриптирате файловете си със случайни инструменти за декриптиране. Може да повредите данните си по този начин. Препоръчваме да изчакате изследователи по малуера да измислят безплатен инструмент за декриптиране на Cerber 2.0, за да можете да възстановите данните си безопасно. Разбира се, можете да възстановите файловете си от бекъпи; преди да го направите, трябва първо да направите премахване на Cerber 2.0.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Cerber 2.0 вируси:

Премахнете Cerber 2.0, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Cerber 2.0

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Cerber 2.0.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Cerber 2.0, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Cerber 2.0. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Cerber 2.0 е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Cerber 2.0 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-cerber-2-0-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Cerber 2.0 ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *